Trikkeligaen

KFUM-kapteinens dilemma: Jus eller fotball?

KFUM Oslos kaptein Jørgen Hammer (31) vet ikke om fotballkarrieren ender etter siste serierunde, til fordel for en juristkarriere, eller om han skriver under på en ny ettårs-kontrakt med klubben.

EKEBERG (Dagsavisen): – De siste fem årene har mitt liv dreid seg om to ting; jusstudier og fotballspilling. Jeg leverte min Masteroppgave før sommeren, og jeg vet ikke hva jeg skal satse på nå. Det er ikke lett å få deltidsjobb som jurist, så jeg må ta en avgjørelse, sier den høyreiste stopperen til Dagsavisen.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

– Jeg har ikke snakket med klubben om ny kontrakt ennå, sier han.

– Hva blir utslagsgivende for ditt valg?

– Jeg vet ikke. Som sagt har det vært fem hektiske år, jeg har et pusterom etter at Masteroppgaven ble levert, og det er altså ingen forhandlinger med klubben nå. Vi får se etter jeg har snakket med ledelsen her.

– KFUM ligger på 3. plass, ett poeng bak Ranheim, som ligger på direkte opprykksplass. Er det avgjørende for deg hvilken divisjon KFUM spiller i neste sesong?

– Det har jeg ikke tenkt over.

Mandag skal laget hans til Nordre Åsen for å møte Skeid i enda et lokaloppgjør i OBOS-ligaen. Hjemmelaget kjemper for å unngå nedrykk, bortelaget for å klare direkte opprykk.

Lite kjent fotballklubb

KFUM Oslo sliter med å trekke publikum til kampene, til tross for at de kniver om opprykk til Eliteserien.

Når vi spør folk i Oslo om hva de vet om klubben, er det overraskende lite kunnskap ute og går. Også blant de som er fotballinteresserte. KFUM forbindes først og fremst med speidervirksomhet.

Trener Jørgen Isnes sa i et intervju med Dagsavisen i forrige uke at Grorud, Skeid og KFUM er milevis unna VIF på marked/arrangement-siden, og at han håper på en utvikling.

Sist mandag var det over 1167 tilskuere på Grorud – Skeid, mens KFUM Oslo – Fredrikstad trakk 897.

Jørgen Hammer er det mest kjente fotballnavnet i klubben. Han er oppvokst i Bærum, og etter spill for Hosle og Bærum SK, har han spilt kamper for Stabæk og Start, mange av dem i Eliteserien. Han står bokført med 132 kamper for Kåffa.

– Målet er direkte opprykk

Oslolagenes kapteiner i Obosligaen foran sesongstart 2022. F.v: Preben Mankowitz (Grorud), Lars Kvarekvål (Skeid), Jørgen Hammer (KFUM Oslo).

– Jeg har mellom 80 og 90 eliteseriekamper, jeg har ikke helt oversikt. Vi er tett på eliteserienivå her i klubben nå. Fasilitetene på Ekeberg er de samme som da jeg kom hit i 2016, men klubben har tatt store steg i forhold til profesjonalitet. Det er veldig mange gode fotballspillere her nå, og trenerapparatet er godt, sier han.

Da Kåffa vant 2–1 over Fredrikstad i forrige seriekamp, og inntok 3.-plassen på tabellen, ett poeng bak direkte opprykksplass, skrev vi at flere spillere nå snakker høyt om direkte opprykk, ikke kvalikplass, som var den offisielle målsettingen før sesongstart. Hammer har en historie i så henseende:

– Jeg har hatt direkte opprykk som mål helt siden nyttår, og det sa jeg også til trener Jørgen Isnes. Mye bedre det enn å gå via flere kvalikkamper, men jeg sa det ikke offentlig, sier Hammer med et bredt glis.

-Må vel låne Intility

– Du var inne på fasilitetene på Ekeberg. Byggingen av nytt stadion er fremdeles ikke i gang. Er klubben moden for eliteseriespill, hvis vi ser bort fra det sportslige?

– Rykker vi opp, må vi vel låne VIFs Intility mens det bygges nytt stadion på Ekeberg. Det blir en løsning på det, men først må vi klare målet om opprykk, avslutter Jørgen Hammer, som har spilt 16 av KFUMs 21 seriekamper i år.

Trener Jørgen Isnes sier han ikke har noe med kontraktsforhandlinger å gjøre, men at han som trener gjerne ser at kaptein Hammer skriver under på en ny ettårskontrakt.

– Han er av de spillerne som ligger høyest vedrørende profesjonalitet. I forberedelser, etterarbeid og evalueringer. Han stiller store krav til seg selv, men også til omgivelsene. Både på treningsfeltet og i garderoben, sier Isnes og fortsetter:

Hjerterytmeforstyrrelser

– Og ikke minst er han en god fotballspiller. Hammer er en god sparringpartner for meg. Han har egne meninger og er glad i å diskutere. Han har slitt med både sykdom og skader, men reiser seg alltid og kommer sterkt tilbake.

I 2021 måtte Hammer ta en pause fra fotballen etter at en hjerteundersøkelse avslørte økt risiko for alvorlig hjerterytmeforstyrrelser. Det ble utført et lite inngrep, og da han var klar for spill igjen, viste det seg at han måtte operere bort skruer fra en tidligere ankeloperasjon.

Hovedpersonen er fit nå, og med ni seriekamper igjen å spille, er det fullt fokus på å få KFUM opp til det som eventuelt må betegnes som et sensasjonelt opprykk til Eliteserien.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen