trikkeligaen

Den tøffe Oslo-kampen. Dette tror kapteinene

Hvem blir best av Grorud, Skeid og KFUM Oslo? For første gang siden 2001 har Oslo tre lag på nest øverste nivå i norsk fotball.

– Vi havner på direkte opprykk, mens Grorud og Skeid kommer rett bak. Men alle lagene klarer seg. Det tror jeg oppriktig, sier KFUM-kaptein Jørgen Hammer, når Dagsavisen samler de tre kapteinene for hovedstadslagene på det mest samlende stedet i byen. Utenfor Oslo rådhus.

Sola skinner, det er kjølig vind, men seriestart er få dager unna. Attpåtil med et rent Osloderby på Ekeberg søndag: KFUM Oslo mot Grorud. Dagen etter er det nesten-derby når Skeid møter Stabæk på Nordre Åsen.

– Stabæk tilhører jo Oslo fotballkrets, sier Skeids oppmøtte kaptein, Lars Kvarekvål.

Se videointervju med kapteinene i alle tre av Oslolagenes Obosligaklubber:

Med ny drakt

Men når Trikkeligaen også lager podkast holder si oss strengt innenfor bygrensa.

Skeid-keeperen innrømmer at han er tredjevalget i kaptein-teamet ettersom både Fredrik Berglie og Johnny Buduson hadde sykdomsforfall.

Sistemann i sin gule kledelige drakt, Preben Mankowitz, er Groruds kaptein, nå i ny drakt der til og med et kart over Groruddalen er inngravert. Preben har lang fartstid i både Skeid og Grorud, mens Kvarekvål kan avsløre at han har vært innom alle de tre klubbene. Men det er i Skeid han har kjempet seg inn i startelleveren.

Opprinnelig er han fra Ullern. Preben er fra Veitvet og Jørgen Hammer fra Hosle, hårfint utenfor bygrensa.

Peker på det kollektive

Men tilbake til OBOS-ligaen (1. divisjon). Hvor står dere?

– Vår styrke er det kollektive. Laget. Vi skal heve oss. I generalprøven (3-2 over Ull/Kisa) leverte vi en sterk og en svak omgang. Utfordringen vår blir å stabilisere oss, sier Preben Mankowitz.

Vi utfordrer dem på å beskrive hverandres styrker og vi får høre om sterke kollektiv og lag som liker å ha ballen i laget. Men i Skeid vil man kanskje ikke være så ballbesittende som i KFUM og Grorud.

Generalprøven mot Kjelsås (tap 0-1) bryr ikke Kvarekvål seg så mye om.

KFUMs cupvinter

– Nei, jeg tror ikke den var veldig typisk for hvordan kampene våre vil bli. Da spilte vi for mye på tvers mot et lavtliggende lag, sier han.

Skeid har vist bedre takter i treningskampene der de har slått blant andre Grorud (3–0) og Mjøndalen (3–1)

Kåffa har hatt den friskeste oppkjøringen ettersom de har vært gjennom to cuprunder. Brann ble slått ut, mens stortapet kom med 0–5 for Viking i kvartfinalen.

– Vi møtte et av landets beste lag og lærte mye av det. Som lag er vi blitt mer robuste, sier Jørgen Hammer, som synes det er stas med rivaliseringen mellom Oslo-lagene og håper det vil trigge interessen.

For det blir også en kamp i kampen. Hvem trekker det største publikummet i snitt i år?

Skeids tøffe start

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

Skeids tre første hjemmekamper er mot lagene som alle kom ned fra Eliteserien i fjor: Stabæk, Brann og Mjøndalen. Stabæk er først ut med den tidligere Grorud-treneren Eirik Kjønø ved spakene.

– Ja, vi har fått en tøff åpning, men det er vi stålsatt for, sier Lars Kvarekvål.

Også han tror Skeid og Grorud overlever, mens KFUM er den interne favoritten.

OBOS sponser både ligaen og de tre Oslo-klubbene og setter også opp en pengepremie for vinneren av den interne Oslo-tabellen. Det er ikke snakk om millionsummer, men den kan finansiere en hyggelig feiring når sesongen er over.

- Oslofotballen er viktg for oss og vi ønsker å sette opp en internpremie når vi for første gang har tre Oslo-lag i denne ligaen på over 20 år, sier Eddie Christopher Thomas, sponsorrådgiver i Obos.

For sist Oslo hadde tre lag på dette nivået var i 2001 med Vålerenga, Skeid og Kjelsås.

Da endte det med seier og opprykk for Vålerenga med 64 poeng, Skeid ble nummer 8 med 41 poeng, mens Kjelsås gjesteopptreden endte på 15. plass (nest sist) og 24 poeng.

Hele seansen og utdypingen av Dagavisens tabelltips kan du høre i podkasten Trikkeligaen, eller se i videovinduet i toppen av saken

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

---

Dagsavisens tabelltips:

1) Brann

2) Stabæk

3) Sogndal

4) Mjøndalen

5) Fredrikstad

6) KFUM Oslo

7) Start

8) Sandnes Ulf

9) Raufoss

10) Ranheim

11) Åsane

12) Skeid

13) Kongsvinger

14) Grorud

15) Bryne

16) Stjørdals-Blink

---

---

Dette er Oslo-derbyene i OBOS-ligaen i år:

3. april: KFUM Oslo – Grorud.

30. mai: KFUM Oslo – Skeid.

3. juli: Skeid – Grorud.

31. juli: Grorud – KFUM Oslo.

22. august: Grorud – Skeid.

29. august: Skeid – KFUM Oslo.

Første serierunde spilles slik:

Lørdag 2. april: 16.00: Sandnes Ulf – Bryne.

Søndag 3. april: 15.00: KFUM Oslo – Grorud, Ranheim – Brann.

Mandag 4. april: 17.30: Skeid – Stabæk, 18.00: Fredrikstad – Stjørdals-Blink, Mjøndalen – Kongsvinger, Sogndal – Raufoss, Åsane – Start.

---


Mer fra Dagsavisen