trikkeligaen

VIF-keepertreneren om burvokterne: – Veldig lukrativt

Etter at Kristoffer Klaesson forlot Vålerenga for å bli Premier League-proff, står VIF nå igjen med en tynn keeperstall. – Ung, og veldig lovende gruppe, sier treneren.

VALLE (Dagsavisen): For snart to uker siden ble Kristoffer Klaesson (20) klar for Leeds i Premier League. Etter at den nye A-landslagskeeperen forsvant fra Vålerenga, er det Kjetil Haug (23) som har fått sjansen i VIF-buret. Om burvokteren får fortsette som førstekeeper er ikke sikkert, da klubben har sett på andre keeperalternativer.

På spørsmål om hvilke spillertyper VIF nå vurderer inn etter at midtbanespiller Nikolaj Thomsen nylig ble klar, svarte hovedtrener Dag-Eilev Fagermo følgende:

– Det kan være en back, en spiller lenger fram på banen eller en keeper, sa Fagermo til Dagsavisen mandag.

I A-stallen har Vålerenga nå kun to keepere. Nevnte Haug, og 19 år gamle Magnus Sjøeng. Bak A-lagskeeperne i de yngre rekkene er 2004-modellene Storm Strand-Kolbjørnsen og Morten Stakkeng Vang, som begge har vært på flere treninger med A-laget nylig. I tillegg er Fredrik Hildrum i rekkene, som er U-16-landslagskeeper.

– Nå har vi Fredrik som er på landslaget for sitt kull, og det samme med Storm som er landslagskeeper på kullet over der igjen. I tillegg mener jeg at Magnus bør inn på det U-20-laget der. Det er han god nok til, synes jeg. Og så hadde vi jo Klaesson på U-21 før han ble tatt ut på A-landslaget, og Kjetil var på U-21-laget han også. Så vi har jo landslagskeepere i nesten alle aldere. Det er veldig lukrativt, rett og slett, forteller Vålerengas keepertrener Gjermund Østby.

Keepertrener Gjermund Østby. Foto:

Sammenlignes med Klaesson

Magnus Sjøeng ble fast inventar i A-lagstroppen til VIF i desember 2020, og har siden fjoråret fått fire kamper for rekruttlaget i 2. divisjon. 19-åringen sammenlignes med Klaesson av sin trener.

– Magnus har et vanvittig potensial, og han ligner veldig på Klaesson når det kommer til fysikk og rekkevidde. Vi har sagt nesten fra dag én at han skal bli god, og vi har veldig stor tro på ham, sier Østby.

Sjøeng selv forteller at han ofte får høre at han ligner på den nye Premier League-keeperen, både i spillestil og utseende. Men etter mange treninger med VIFs A-lag, har han også lært mye av andrevalget Kjetil Haug.

– Jeg føler meg sterk med ballen i beina. Der har jeg lært mye av Kjetil. Han har en enorm ro og er veldig rolig med ballen, og på det tekniske. Der har jeg lært mye, sier Sjøeng.

Med 197 centimeter rekkevidde, er 19-åringen nesten ti centimeter høyere enn både Klaesson og Haug.

– Det er vel der jeg er aller best, med tanke på rekkevidden min. Og så har jeg sett råskapen til Klaesson og lært av det. Han er helt rå i feltet og uredd, med tanke på at han tør å gjøre mye som mange andre keepere ikke tør å prøve på engang. Så der også har jeg lært veldig mye, sier 19-åringen.

19 år gamle Magnus Sjøeng er for øyeblikket andrekeeper i VIF. Her er han i aksjon på torsdagens trening. Foto:

– Ikke langt unna

Østby, som har vært i klubben i 20 år, har sjelden vært vitne til en mer talentfull keepergruppe i Vålerenga enn de to siste sesongene.

– De er unge, og veldig lovende. Nå har jeg har tro på både Kjetil, Magnus og Storm, selvfølgelig, sier Østby rosende.

Haug, som har spilt tre kamper siden Klaesson dro, har kun sluppet inn ett mål mens han har stått for Vålerengas A-lag fordelt på fem kamper. Det første målet imot kom mot Ullern i cupen tidligere i august, og tredjedivisjonsspiller Lars Følstad ble førstemann til å score på keeperen i VIF.

Østby mener at haldenseren ikke er langt unna Kristoffer Klaessons toppnivå.

– Kjetil er en litt annen type mellom stengene enn Kristoffer. Magnus forklarte det egentlig veldig godt i stad. Der Klaesson er helt enorm i råskapen sin, er Haug veldig god med sin ro i spillet. Sistnevnte har skapt en veldig fin trygghet i laget da han har spilt nå de siste kampene med væremåten sin på banen. Han er ikke langt unna nivået til Klaesson, men de har litt forskjellige spisskompetanser, forklarer keepertreneren.

PS. Kjetil Haug var ikke på torsdagens trening, men trenerteamet regner med at burvokteren blir klar til søndagens kamp mot Tromsø.

Hold deg oppdatert på Vålerenga! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her

Mer fra Dagsavisen