Vanvittig dramatikk da Grorud gikk videre i cupen etter straffer

(Follo-Grorud 0-0 eeo. 3-4 e. str.) Grorud imponerte ikke i cupoppgjøret mot Follo torsdag og trengte straffer for å ta seg videre til andre runde i cupen. I straffesparkkonkurransen ble det et ellevilt spetakkel.

SKI STADION (Dagsavisen): I løpet av de 90 minuttene på Ski stadion var det Follo som skapte de fleste – og største – mulighetene. Robin Gonella skjøt i stolpen tre minutter på overtid, men nærmere kom ingen av lagene i ordinær spilletid. Dermed ble det ekstraomganger i Ski, som var like kjedelige som å se maling tørke.

0-0 etter 120 minutter, der Follo stort sett var det beste laget, betød straffer. Og for noen straffer og for en dramatikk vi fikk da Grorud trakk det lengste strået. Mer om det senere.

– Cup handler om én ting, og det er å gå videre. Og det klarte vi. Det er utrolig deilig, sier Grorud-trener Johan Gjønnes Nilsen til Dagsavisen etter seieren.

– Det er utrolig deilig å ta seg videre på en dårlig dag. Det er sånne dager som gjør at man går videre i cupen. Vi har et ungt lag og tar med oss dette som læring og, sier målvakt Vegard Storsve, som ble den store helten i Grorud-buret.

– Follo borte visste vi kom til å bli vanskelig. Det var en tøff trekning. Det var umulig å spille fotball på gressmatta, så det ble en skikkelig krig. Det var vanskelig å sette opp noe særlig spill, men det var det for begge. Banen er som en dårlig Norway Cup-bane, men det er ingen unnskyldning. Det er sånn det er. Det er ikke noe fordel for Follo heller, fortsetter treneren.

Oppgjøret var for øvrig langt mindre spennende enn førsterundeoppgjøret i 2017, da Grorud vant 4-1 hjemme etter scoringer av Martin Høyland (2), Preben Mankowitz og Fisnik Kastrati. Torsdag ble det bare skapt en håndfull store sjanser på en helt elendig gressmatte, som lignet mer på en potetåker enn en fotballbane.

Gjønnes Nilsen er samtidig klar på at oppgjøret kunne fint bikket Follos vei etter ordinær tid.

– Ja, det kunne det. De var nærmere enn oss i dag, så det er selvfølgelig skuffende. Jeg hadde håpet vi kunne kommet oss gjennom dette på 90 minutter. Vi bør være gode nok til det. Follo håndterte tilfeldighetene på denne gressmatta best, men vi går videre og det er det viktigste.

Straffedrama!

Henrik Bredeli åpnet straffeballet og satte inn 1-0 til Grorud med den første straffen, selv om forsøket gikk ballen via hanskene til Sander Østbye i Follo-målet. Follos Rene Elshaug hamret inn 1-1, før Sindre Osestad satte ballen rett på Østbye. Dermed hadde Follo overtaket, men lagene var like langt da Håvard Dalseth hamret ballen i tverrligger og over på neste forsøk. Det gjorde at det sto 1-1 etter fire straffer.

Så sendte Elias Aarloft Grorud opp i 2-1 med en velplassert straffe til venstre. Og da Robin Gonella blåste sitt forsøk langt over, hadde Grorud overtaket. Bjørn Markus Kristensen var like sikker som Aarflot og økte til 3-1, før Lauritz Ruud plasserte ballen i krysset til 2-3 like etter.

Grorud imponerte ikke stort i cupoppgjøret mot Follo torsdag.

Grorud hadde fortsatt overtaket og kunne avgjøre da Fabian Østigård Ness gikk frem. Men innbytteren bommet på sitt forsøk, før linjedommeren på linja dro opp flagget og vinket. Ness fikk en ny mulighet siden keeper Østbye hadde slengt seg for tidlig. Men gjett om Østbye reddet igjen? Selvfølgelig! Og da Thomas Reinfjord var sikker som banken, sto det 3-3 etter fem straffer hver.

Dermed var det duket for en og en straffe. Saadiq Elmi var sikker for Grorud med en hardt plassert straffe til høyre, og da tok faktisk keeper-Østbye ballen i egne hender. Målvakten sitt forsøk ble reddet av Storsve, men også denne gangen vinket linjemann. Storsve var for tidlig ute.

– Da tenkte jeg «ikke nå da, dommer!». Jeg føler Follo-keeperen er mer utpå enn meg på mange av straffene. Jeg skjønte ikke hvorfor han tar meg når han kunne tatt Follo-keeperen flere ganger

På Østbyes andre forsøk ventet Storsve i mål, men også denne gangen reddet målvakten. Han måtte ta et kjapt blikk bort på linjemann, som sto med flagget nede. Dermed kunne målvakten strekke hendene i været og juble med lagkameratene. Grorud var videre.

– Jeg sto langt inne i mål for å være helt sikker, det var en liten demonstrasjon mot dommerne. Jeg føler at jeg er lenger ute på den andre enn den første, egentlig. Da linjemann ikke vinka, var det bare en utrolig deilig følelse å ta seg videre, sier målvakten.

– Det var helt fantastisk å se Vegard redde begge forsøkene. Det er kult for Vegard og kult for oss, og jævlig bra. Han står en god kamp og har vært god for oss hver gang han har stått. Vegard er en veldig bra keeper, sier Gjønnes Nilsen.

– Jeg hadde et par ålreite redninger som holdt oss inne i kampen. Jeg synes jeg hadde en god dag på jobben, sier han ydmykt om egen prestasjon.

Stygg vridning

Det var hjemmelaget i rosa som åpnet best. De skapte ikke all verden mot et tett og kompakt Grorud-forsvar, men Grorud slet i det hele tatt å komme seg over midten. Gressmatta skal han sin skyld i det.

– Det ble ingen spill, bare lange baller og krig. Det er sånn det blir på en så grusom matte. Det er tilfeldigheter hele tiden, sier Gjønnes Nilsen.

Det var Storsve enig i.

– Den matta er jo ikke bra. Man så det da Hristov tok ankelen (mer om det under). Det kan gi oss unødvendige skader på viktige spillere fremover. Det er ikke bra. Men det var likt for begge lag, det var det. Og det var ikke noe finspill. Det var ikke forhold til det.

Etter halvspilt 1. omgang satte hele Grorud-familien kaffen i halsen som følge av gressmatta. Nikolai Hristov skulle jobbe hjemover før han satt fast sitt venstre kne i den elendige gressmatta. Hristov lå lenge og vred seg i smerte, og hylet som kom etter smellen var mildt sagt ubehagelig å høre på.

Hristov kom seg til slutt på beina, men måtte gå av. Inn kom tidligere Follo-spiller Didrik Sereba.

– Det er et mulig overtråkk, så vi må demme opp og gjøre det vi kan. Dette kostet. Vi får telle opp på lørdag, sier Gjønnes Nilsen.

Nikolai Hristov måtte ut med skade for Grorud i cupoppgjøret mot Follo torsdag.

Follo farligst frempå

Halvtimen var spilt da Follo skapte to farligheter. Først etter en corner, der Kasper Ruud Giltvedt stusset inn i feltet til Natnael Tomas. Han headet like over. To minutter senere dro Emil Hennig seg inn i banen og skjøt i nærmeste, men Vegard Storsve hadde god kontroll på forsøket.

To minutter før pause var Follo farlig frempå igjen. De kontret etter en Grorud-corner og til slutt var det Håvard Dalseth som ble spilt gjennom. Henrik Bredeli gjorde en god jobb og fikk avverget faren i siste liten.

Preben Mankowitz skapte Groruds første farlighet i omgangen ti sekunder før kampuret passerte 45 minutter. Kapteinen fikk ball av Bjørn Martin Kristensen og skjøt fra 13-14 meter, men ballen gikk 13-14 meter over mål.

Follo var stort sett det førende laget i 1. omgang og hadde tre cornere mot Groruds ene. Follo hadde også det eneste skuddet på mål de første 45 minuttene, i det som var en lite severdig 1. omgang.

Store sjanser til begge

Og Follo kom best ut i den andre omgangen også. Bare minuttet ut i omgangen fikk hjemmelaget en stor mulighet da Herman Berg Høymer fikk skutt fra 15 meter. Saadiq Elmi noterte seg for en hockeytakling av en blokkering og hindret 1-0 for Follo.

Ti minutter senere skapte Grorud sin største mulighet. Gjestene fikk frispark på 16 meter, som Preben Mankowitz svinget inn i boks. Didrik Sereba fikk stå upresset og heade fra ni meter, men forsøket gikk like over mål.

Timen var spilt da Follo skapte kampens største sjanse. Rino Falk Larsen fikk stå alene på sju meter etter et innlegg og fikk bra trøkk i headingen som gikk via gresset og mot mål. Storsve vartet opp med en lekker redning og slo ut til corner.

Flere eventyrlige Follo-sjanser på tampen

70 minutter og Grorud skapte nok en mulighet. Gjestene fikk frispark på 17 meter, og Sereba prøvde seg med høyrefoten. Skuddforsøket gikk via blokka og like til side for mål.

Og etter det tok Follo over igjen. Først fikk Håvard Dalseth en stor mulighet da han fikk headet forbi Storsve etter en corner. William Bjeglerud sto på strek og fikk klarert, men sleivet ballen like over eget mål.

Og på overtid skapte Follo to gigantiske muligheter. Først skjøt Joachim Glosli fra ti meter, men Storsve reddet mesterlig. Så, tre minutter på overtid, kom den aller største i kampen. Thomas Reinfjord dro seg inn i boks etter en fin oversteg og slo ballen hardt inn i boks. I 100 kom Robin Gonella og skjøt i nærmeste, men ballen gikk i stolpen og ut.

- Jeg måtte puste lettet ut etter den. Den kom jo i mitt hjørne, og den trodde jeg skulle gå ut. Jeg safer den egentlig ut, for jeg tror den skal gå utenfor. Det var en lettelse å se den gå i stolpen, sier målvakten.

Det var også noe av det siste som skjedde i ordinær tid. Dermed var det duket for ekstraomganger.

Lite action i ekstraomgangene

Fire minutter ut i den første ekstraomgangen gjorde Johan Gjønnes Nilsen et trippelbytte med tre rutinerte herremenn fra A-laget inn i Glenn Harviken, Sindre Osestad og Fabian Østigård Ness. Likevel skjedde det svært lite i den første ekstraomgangen uten noen store sjanser.

Ingen av lagene var særlig farlige i den andre ekstraomgangen heller. Nærmest var Bjørn Markus Kristensen, som fikk dratt seg forbi Follo-keeper Sander Østbye etter en lang ball i bakrom fra Sindre Osestad. Dessverre for Kristensen fikk spissen et for dårlig touch, som gjorde at ballen trillet ut over sidelinjen.

William Bjeglerud fikk sin første kamp for start for Grorud torsdag. Han gjorde sakene sine bra som stopper.

Flere store hendelser fant ikke sted på den horrible gressmatta. Dermed ble det straffesparkkonkurranse, som Grorud vant.

Morsomt for Grorud sin del var det også at 2005-modellen Tollef Etholm fikk sin A-lagsdebut. Han startet og gjorde sakene sine godt.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

---

NM menn, 1. runde torsdag:

Follo-Grorud 0-0 (0-0), 3-4 e. str.

Ski stadion: Ca. 200 tilskuere.

Målscorere Grorud straffekonk: Henrik Bredeli, Elias Aarflot, Bjørn Markus Kristensen, Saadiq Elmi

Gule kort: Saadiq Elmi

Grorud: Vegard Storsve – Vetle Skåttun (Fabian Østigård Ness etter 94), Henrik Bredeli, William Bjeglerud, Fredrik Pedersen – Saadiq Elmi, Preben Mankowitz (Hassan Yusuf etter 61), Tollef Etholm (Elias Aarflot etter 76) – Nikolai Hristov (Didrik Sereba etter 25)(Sindre Osestad etter 94), Bjørn Martin Kristensen, Josias Furaha (Glenn Harviken etter 94)