trikkeligaen

– Jeg forhandlet spillere på julaften

Jørgen Ingebrigtsen har solgt VIF-spillere for over 100 millioner kroner og har ikke hatt en eneste fridag siden 2019. Men han er ikke utbrent.

VALLE (Dagsavisen): Ingen i VIF visste noe før onsdag ettermiddag da sportssjefen i Vålerenga orienterte sine nærmeste medarbeidere at han ville gi seg i jobben. Spillerne rakk han ikke å informere. De skulle han møte torsdag.

Krise? Konflikt med Fagermo? Med styret?

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Passer aldri å slutte

Nei, ingen av delene. Det er en rolig og avslappet Jørgen Ingebrigtsen Dagsavisen møter på Intility torsdag.

Han skal stå i jobben i oppsigelsestiden på tre måneder, og blir han spurt blir han gjerne med på å diskutere etterfølgeren. Blir det en intern løsning?

Den jobben skal styreleder Tuva Ørbeck Sørheim ta seg av. Men han minner om at Vålerenga har sterke ressurser internt.

– Men hvorfor komme med oppsigelsen nå, under to måneder før seriestart?

– Nei, når passer det? Det passer vel aldri i fotballen. Jeg følte litt på det etter sesongen i fjor høst, men så var det to i støtteapparatet som ville videre (Kenneth Dokken og Igor Aase), så kom det et overgangsvindu i januar som var viktig for klubben. Det ble feil å slutte da. Det ble kanskje et vendepunkt da tankene gikk til årsmøtet som kommer i mars der en ny strategiplan for de neste fire årene skal behandles. Fire år til? Da kjente jeg at flammen ikke brant like sterkt lenger. Og det må den gjøre i denne jobben.

Forhandlet på julaften

– Men strategiplanen er vel fortsatt at Vålerenga skal være i toppen av norsk fotball?

– Strategi er mye mer og større enn et resultatmål. De sportslige resultatene for A-laget har hovedtreneren ansvaret for. Dette handler om hele klubben og hvordan den skal drives fra de yngre lagene og helt opp til toppen, sier han.

Han beskriver sportssjef-jobben som døgnkontinuerlig og altoppslukende. Han er familiemann og småbarnsfar, men peker ikke på det som årsak til at han gir seg. Den familiære støtten har vært der hele tiden.

– Man kan ikke gjøre denne jobben halvveis. Det må være full fyr. Men jeg har faktisk ikke hatt en eneste fridag siden Ronny Deila sluttet i 2019. Sist julaften satt jeg i telefonforhandlinger med Lecce (italiensk klubb) klokka 15.30, mens familien var på vei til juleselskap. Men det har vært greit, vi har vært innforstått med at denne jobben er slik, sier han.

Mye mer enn A-laget

Stillingen han har er ganske ny i norsk toppfotball og den defineres forskjellig. Noen klubber har managere eller daglige ledere, som også fungerer som sportssjefer. Han er egentlig den første i VIF-historien som har denne jobben.

Mange tror han bare har ansvaret for A-laget, men det er feil. Når han skal evaluere jobben sin, handler det vel så mye om ungdomsarbeidet.

– For dere har ikke innfridd sportslig?

– Jeg er lei meg for at vi bare har tatt en medalje med A-laget og bare har kjempet om Europa to ganger på fire sesonger. Men veldig mye annet er innfridd. Det jeg kan krysse av grønt for er utviklingen av akademiet, der vi er best i Norge. Vi skulle bli den foretrukne klubben for de største talentene i Oslo-distriktet. Vi er soleklart best på bruk av egenutviklede spillere, alle NFFs statistikker bekrefter det. 12 av 24 spillere i A-stallen er fra Osloområdet. Antall landslagsspillere på yngre landslag har vi flest av i Norge. Og vi har solgt spillere for over 100 millioner kroner, eksklusiv avtaler om videresalg, blant annet til de største ligaene i Europa.

Overskudd på 20 millioner

– Jeg vil tro årsmøtet vil bli presentert et overskudd på om lag 20 millioner for i fjor. Det er kanskje den viktigste snuoperasjonen vi har gjort fra vi var avhengig av over 20 millioner i tilskudd årlig fra eierselskapet. sier han.

Et av salgene, Kristoffer Klaesson til Leeds, var innom VIF-kontorene i forrige uke.

– For min egen cvs skyld er det kanskje feil å slutte nå. For det kan bli flere spennende salg her. Samtidig som jeg mener vi har en spillertropp og en struktur nå som aldri har vært sterkere. Vi har Trond Fredriksen rundt A-laget og vi har Thomas Hafstad som utviklingssjef. Det er et veldig bra faglig fundament her nå. Klubben er i de beste hender, med en veldig dyktig trener i midten.

– Er dere organisert riktig?

– Ja, det er vi. Og den som kommer inn får en klar retning å følge. Og vedkommendes viktigste jobb er å holde retninga. Vi har en svært robust organisasjon, faglig sett. Vi har masse kompetanse. Vi har etablert en toppidrettskultur.

Usosiale medier

Det menes mye om Vålerenga. Både internt og eksternt, i vanlige medier og sosial medier. Og i fotballen er meningene sterke. Etter at Ingebrigtsen varslet sin avskjed har det selvfølgelig kommet reaksjoner, både positive og negative. Ren slakt og hyggelig ros.

- Jeg er på sosiale medier bare når jeg skal videreformidle noe fra Vålerenga. Det er en del av jobben. Jeg kaller det usosiale medier og kan ikke forholde meg til alt som meldes der. Så det påvirker meg ikke. Men at det er stort engasjement rundt det vi driver med, er jo veldig bra. Og de ekte supporterne er de som støtter oss også i motgang.

– Du vil studere økonomi?

– Det vet jeg ikke, faget er ikke viktig. Men jeg har alltid vært opptatt av å lære meg noe nytt. Så jeg søkte på et økonomistudie i høst og kom inn. Jeg tok ett fag, det var maks av det jeg kunne klare ved siden av jobben her. Det har vært for å ha fokus på noe annet.

Ingebrigtsen står i jobben til midten av mai. Han kan imøtese en lang sommerferie, hvis han ønsker.

– Det føles rart. Det er første gang siden jeg var ferdig med studier i 2006 at jeg ikke har noe fast å gå til. Men den sjansen tar jeg. Jeg har en heldig familiesituasjon, og vi bor i Norge, så vi klarer oss nok …

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Mer fra Dagsavisen