trikkeligaen

Han løp 17,6 km i siste kamp. - Moa er vår viktigste spiller

KFUM har hatt en kanonsterk høstsesong, og er to seirer fra opprykk til Eliteserien. Midtbanespiller Moa Mahnin har spilt en sentral rolle i prosessen. - Han har stått fram, og vært vår viktigste spiller, sier trener Jørgen Isnes.

6. oktober la stjernespiller, kaptein og Mr. Kåffa – Stian Sortevik – fotballstøvlene på hylla. Midtbanespilleren som hadde styrt Kåffa-skuta i mange år.

Avskjeden medførte umiddelbar frustrasjon i laget, og de fire følgende kampene endte alle med tap. Svært få trodde på mulighet for kvalik-spill til eliteserien på det tidspunktet.

https://www.dagsavisen.no/oslo/sport/trikkeligaen/2021/12/11/kfum-trener-isnes-er-lei-nedsnakkingen-av-groruddalen/

Så tok trenerapparat og spillere ansvar.

Snuoperasjonen har vært formidabel, og sentral i den står altså Mohammed Mahnin, eller bare Moa som 28-åringen fra Grünerløkka kalles i fotballmiljøet.

– Han spiller sentralt på midtbanen, og da Stian ga seg, la vi noe om fra det som ble omtalt som Kåffa-stilen. Vi holdt litt mer i ballen da Stian spilte. Det var jo nesten umulig å ta ballen fra ham. Nå spiller vi raskere i lengderetningen, og vi la om til 3-4-3 igjen, sier trener Isnes til Dagsavisen.

Løp 17.6 kilometer i plankebyen

Sortevik la opp fordi han følte han ikke klarte å yte maksimalt verken som familiefar, yrkesaktiv eller fotballspiller. Det ble for mye.

Kåffas sentrale midtbanespiller Robin Rasch ble også skadet. Mye ansvar og forhåpninger ble lagt på Moas skuldre.

– Han har hatt en kanonhøst. Han er en ballspiller. Kan holde på ballen, leke litt med kula, og han tar veldig gode valg. Nærteknikken hans er fantastisk. Han dekker store områder, og han er veldig løpssterk, fortsetter KFUM Oslos trener.

Det siste punktet, dette med løpskapasitet, bevises i statistikkene fra siste kamp mot Fredrikstad, som KFUM altså vant etter ekstraomganger og straffekonk. Moa løp lengst av alle KFUM-spillerne, med sine i alt 17.6 kilometer i løpet av de 120 spilleminuttene.

– Det er jo nesten en halvmaraton, ler Isnes, og forteller at Moa løp en kilometer lengre enn neste mann på lista, kaptein Dodo Gaye, som tilbakela 16.6 kilometer løping i bataljen i Fredrikstad.

Om tapet av Sortevik

– Moa er en beskjeden fyr, som ikke liker blest rundt egen person. Han har vært en god fotballspiller i mange år, men aldri vært bedre enn han er nå. Han er profesjonell, gjør alltid det han skal, og trener i tillegg mye på egen hånd. Moa blir sjeldent stressa, har fin ro, og yter stor respekt i miljøet, både på og utenfor banen.

Hva sier så hovedpersonen selv?

– At det er hyggelige ord fra min trener. Og at jeg selv er fornøyd. Iallfall med prestasjonene i den senere tid. Jeg syns det var litt opp og ned i en periode før det.

Det sies at du likte å spille sammen med Stian Sortevik. Hvordan var det å miste ham som lagkamerat?

– Vi visste jo alle at hans karriere gikk mot slutten, men jeg ble litt overrasket da han ga seg i oktober. Jeg trodde det skulle skje etter sesongen. Men alle hadde full forståelse for hans valg.

Så tapte dere de neste fire kampene. Beskriv stemningen i laget da?

– Det var selvsagt vrient å tape fire på rappen. Men alle hadde troen, vi visste at det ville snu. Det var bare snakk om tid. Vi trente og jobba. Målbevisst og hardt. Og det ble jo resultater av det.

-Sykt i Fredrikstad

– Dere la om spillestilen da Stian forsvant. Gikk tilbake til 3-4-3-formasjonen dere hadde prøvd uten særlig hell helt i begynnelsen av sesongen. Fortell..?

– Det tar litt tid å spille inn, og å vende seg til nye formasjoner. Men vi har gode vingbacker, og det er viktig i denne formasjonen. Jeg syns vi fort fikk taket på det da vi igjen la om.

Beskriv forrige kamp, det sagnomsuste oppgjøret mot Fredrikstad, som inneholdt alt en fotballkamp kan inneholde..?

– Det var jo egentlig helt sykt. Fryktelig kaldt. Masse folk på tribunen. Vi leda 2-0, de reduserte, og de utligna rett før slutt. Så utligna vi til 3–3 i overtiden av ekstraomgangene, og det gikk til straffekonk.

Du tok den ene straffa. Beskriv..?

– Jeg var ikke akkurat nervøs, men heller ikke helt rolig. Men jeg bestemte meg for et hjørne med en gang, og holdt fokus hele veien, og det gikk jo bra. Det var en stor opplevelse å være med på.

Begeistret Solskjær

Moa spilte i Skeid i oppveksten. Han hadde et kort opphold i Bærum Sportsklubb, spilte flere sesonger i Grorud IL, og han var tilbake i Skeid igjen da Kåffa fikk ham til å signere i juni i fjor.

I Grorud spilte han så bra at daværende Moldetrener Ole Gunnar Solskjær hentet ham til en ukes prøvespill etter at de to klubbene hadde spilt cupkamp mot hverandre i 2016.

Året etter var det daværende Odd Grenland-trener Dag-Eilev Fagermos tur til å la seg begeistre over Moas ferdigheter, med prøvespill i Skiensklubben som resultat.

– Begge steder fikk jeg beskjed om at de egentlig hadde nok spillere i min posisjon. De samme typene, så det ble ikke noe av.

Du gikk tilbake til moderklubben Skeid. Så ble det KFUM. Hvorfor?

– Det var noe uro internt i Skeid, og klubben rykket ned. Jeg var ikke interessert i spill på et lavere nivå.

– VIF er interessant

Hvis KFUM ikke rykker opp, hva da, du har ett år igjen av kontrakten?

– Jeg har aldri lagt skjul på at jeg har ambisjoner om å spille på høyest mulig nivå.

Og Fagermo er jo i VIF nå. Kan en overgang dit være aktuelt, hvis tilbudet kommer?

-Som oslogutt er det vel ikke rart om det skulle være interessant. Men kåffa kan jo rykke opp. Hele mitt fokus er nå på neste kamp. Mot Jerv på søndag. La det være klart; jeg stortrives i Kåffa. Miljøet er veldig bra.

– Hva venter dere i Grimstad?

– Et tøft lag som har fordel av at det er naturgress på deres hjemmebane. Det har jo vært ruskevær der nede i flere dager, så det kan bli en kamp hvor tilfeldighetene rår. De har gode målscorere i spissene sine. Jerv har et godt lag, men vi er i dytten, og slo dem jo 4–1 da vi møttes sist, avslutter Moa Mahnin.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Slik spilles kvalifiseringen til Eliteserien:

Kamp 1: Onsdag 1/12: KFUM Oslo – Sogndal 1–0 (Intility Arena)

Kamp 2: Mandag 6/12: Fredrikstad – KFUM Oslo 3–3 eeo., 4–5 på straffer. (Fredrikstad stadion)

Kamp 3: Søndag 12/12: Jerv –KFUM Oslo. Levermyr stadion 15.00.

Kamp 4: Onsdag 15/12: 14.-plass Eliteserien – vinner kamp 3. Intility Arena.

Vinneren av kamp 4 spiller i Eliteserien neste år.

Siste runde i Eliteserien spilles 12. desember.






Mer fra Dagsavisen