trikkeligaen

Her sikrer Frigg opprykket. - Vi skal feire på bussen hjem

(Årdal - Frigg 0-2). Frigg gjorden jobben i siste serierunde og rykket opp en divisjon! Det ble ingen «walk in the park» på vestlandet, men opprykksfesten kan begynne.

For å dra opprykket i land måtte Frigg reise til Øvre Årdal for å møte et hjemmelag som allerede var klar for 4. divisjon. Denne formiddagen kunne det altså bli to divisjoner som skiller Årdal og Frigg. Men det ble en nervepirrende affære gjennom lange nitti minutter på Jotun stadion.

Årdal nærmest scoring

Innledningsvis la Årdal seg lavt og kompakt. Det ble vanskelig for Frigg som tydelig var på leting etter Ulrik Ferrer i mellomrommet. Ballen gikk ofte gjennom Varg Støvland og Joakim Holmedahl, men pasningen ut på kant ble upresis. De kom seg til noen dødballer, men Årdal var nærmest å score de første ti minuttene. Jacob Bergset prøvde seg med en volley, men skuddet gikk utenfor fra ti meter. Hjemmelaget hadde lyktes med å stykke opp spillet og lage frispark.

Men så begynte Frigg å bli varme. Ettersom hjemmelaget ble så dype, trakk vingene, Petter Nosa Dahl og Per Eik Forgaard, inn i banen, mens backene, Chris Safari og Knut Jørgen Evensen overlappet ned mot dødlinja. Tilfeldig var det at innleggene ikke nådde Vital Curtis Kaba. Ulrik Ferrer ble også i økende grad spillbar i mellomrommet.

Scoret på sin egen retur

Det var Ferrer som gjorde det selv da Frigg gikk opp i ledelsen. Han fyrte av fra 20 meter rett på keeper, men spissinstinktet lever i han, for returen var han først på. Da ble det en enklere å jobbe å sende ballen i nettet. Målet kom etter at Fana tok ledelsen mot Fjøra, det vil si at Frigg faktisk lå på andreplass bak Fana på tabelltoppen i noen minutter.

Selv om 1–0 holder til opprykk viste Frigg interesse for å gjøre ledelsen tryggere. Spesielt nære var det da Ferrer og Kaba kom to mot en, Ferrer slapp ballen i riktig tidspunkt, men avslutningen til Kaba ble reddet. Årdal kom seg nesten til en fri heading rett før pause, men Frigg slapp med skrekken. Til pause ledet både Frigg og Fana 1–0 i hver sin kamp.

Sjansene kom, men ikke målene

Her er gjengen som sikret Friggs comeback i 2. divisjon lørdag.

Ut fra hvilen kom Årdal med høy tenning. Selv om de er nedrykksklare var det tydelig at de ønsket å ødelegge festen for Frigg. Jacob Bergset var hjemmelagets store spiller, på en corner var han nære ved å utligne.

Og så lenge Frigg ledet med bare ett mål, holdt Årdal intensiteten oppe. Men etter hvert måtte de høyere i banen, noe som ga Petter Nosa Dahl og Vital Kaba lettere arbeidsforhold. Det er spillere som får utløp for styrkene sine når de har et bakrom de kan løpe i.

Halvveis i omgangen spilte Varg Støvland Kaba alene med keeper. Han trillet ballen like utenfor stolperota. Kanskje var han litt nervøs for speaker på stadion hadde nettopp fortalt at Fana nå ledet 2–0.

Noen minutter senere sto Joakim Holmedahl fri med ballen i beina midt foran mål. Midtbanespilleren er ikke en storscorer og her brukte han for lang tid. Jacob Bergset kastet seg inn og blokkerte.

Ventet lenge på ny scoring

Årdal begynte å ta større risiko oppover i banen, men laget har scoret bare ti ganger denne sesongen og mistet ballen oftest etter to eller tre pasninger. Frigg skapte sjansene. Kaba kom igjen alene med keeper. Denne gangen sentret han på tvers til Ferrer, men igjen klarte hjemmelaget å styre ballen unna.

Den andre scoringen satt altså langt inne. Da man ikke klarer å gjøre det selv er det fint å få litt hjelp. Kaba slo et innlegg i retning Ferrer, men Terje Øvstetun skled foran og sendte ballen i eget nett ti minutter før slutt.

Antakelig var det en stor lettelse å få den andre scoringen, men av jublingen å dømme, virket gjengen nesten litt frustrerte. For dette var langt fra årsbeste av den nybakte seriemesteren, men Ulrik Ferrer var bortelagets beste og scoret det viktige første målet. Da dommeren blåste av gikk trener Magnus Aadland bort til Ferrer og ga han en ordentlig bamseklem.

– Vi har jobbet hardt for dette

Prestasjonen blir nok en parentes da resultatet er det viktigste på en dag som denne. Etter at Frigg knuste Fana 6–1 i den første serierunden skulle sistnevnte følge Frigg hele veien til 2. divisjonsdøra. Det hadde nok få trodd for det var tidlig klart at Frigg var denne avdelingens beste lag.

De rykker opp med elleve seire på tretten kamper, to uavgjort, men disse burde de også vunnet. Målforskjellen er solide 48–10.

– Vi har hatt en klar plan, gutta har jobbet hardt og ofret mye for å få til dette. Og vi vet hvor surt det var i 2018, da vi var så nære. Det skulle ikke skje denne gangen, forteller Ulrik Ferrer via telefon til Dagsavisen etter kampen.

Og nivået i 2. divisjon er Ferrer og Frigg klare for å hevde seg i.

– Vi har vist hele sesongen at denne gjengen skal spille på et høyere nivå, sier han.

Vital Curtis Kaba ble toppscorer i avdelingen med 17 mål. Han har derfor en ekstra grunn til å feire, det skal han ta seg tid til før blikket vendes mot neste sesong.

Kaba sier til Dagsavisen: – Akkurat nå tenker vi ikke på neste sesong. Det skal bli fest på bussen. Vi skal kose oss og nyte dette! Regner med at Magnus (Aadland) tar seg en øl eller to. Om det ikke blir flere …

---

3. divisjon menn, avdeling 4, siste runde:

Årdal – Frigg 0–2 (0-1).

Jotun kunstgress, Øvre Årdal.

Dommer: Jakob Sande Søgnen, Gaular IL

Mål: 0–1 Ulrik Ferrer (21), 0–2 Joachim Furset (80, selvmål).

Gule kort: Anders Lereng, Årdal, Petter Nosa Dahl og Vital Kaba, Frigg.

Friggs lag: Egil Borgen Evensen – Mugula Chris Safari, Ilir Kukleci, Ferdinand Nilsskog Clarke, Knut-Jørgen Rørnes Evensen – Petter Nosakhare Dahl (Tony Hieu Vo 83), Varg Ringdal Støvland, Joakim Holmedahl (Ola Johan Antonsen-Meløy 80), Per Eik Forgaard (Markus Alsaker Rogde 90) – Ulrik Ferrer, Vital Curtis Kaba.

Øvrige resultater: Fana – Fjøra 3-0, Brann 2 – Stord 4-1, Lyn – Fyllingsdalen 5-1, Lysekloster – Bjarg 4-0, Sandviken – Ready 1-3, Sogndal 2 – Os 0–3.