trikkeligaen

To mål fra høyreback Thomsen da VIF gikk videre: – Alltid kjekt å score

(Vålerenga – Mitrovica 5-0 ) VIF-jentene slet kraftig både med underlaget og motstanderen den første halvtimen i Hellas, men etter et noe ufortjent ledermål av Janni Thomsen fikk Vålerenga kontroll på kampen og avanserte greit i Champions League-kvalifiseringen.

Selv om Vålerenga måtte finne seg i å være favoritter i den første av kampene i minuturneringen i Hellas denne uken, var det nesten en sjokkstart fra Mitrovica. Laget fra Kosovo satte ballen i nettet allerede før minuttet var spilt, men heldigvis for Vålerenga var Fleta Musaj i offside slik at det ikke ble den verst tenkelige starten for Jack Majgaards jenter.

De grønnkledde seriemesterne fra Kosovo var enda mer suverene enn det Vålerenga var i hjemlig liga forrige sesong. 19 seire, en uavgjort og ingen tap ble fasiten for Vålerengas motstandere, som hadde den historisk gode målforskjellen 165-4. På bakgrunn av sine prestasjoner i ligaen har Mitrovica deltatt i Champions League-kvalifiseringen de siste årene, og møtte FC Gintra i 2019. Laget Vålerenga slo 7-0 i sin kvalifisering i fjor, spilte Mitrovica 1-1 mot i 2019.

Vålerenga straffet Mitrovica etter gigabom

Med 35 grader ved kampstart og en tørr gressmatte som har sett bedre ut var det nokså utfordrende spilleforhold for et VIF-lag som er vant til langt mer strøkne forhold hjemme på Intility. Det gjorde også sitt til at innledningen på kampen var forholdsvis jevn, der begge lagene brukte tid på å bli kjent med underlaget og motstanderen. Mitrovica fikk en alle tiders mulighet til å ta ledelse etter 20 minutters spill, etter at et farlig balltap på egen banehalvdel av Dejana Stefanovic førte til en kontring tre mot to for Mitrovica.

Ballen ble spilt ut på kanten til Fleta Musaj, som gikk inn i VIFs 16-meter og la ballen på tvers til lagvenninne Ambra Gjegji. Mitrovica-spilleren fikk ballen på en fem-seks meter, med keeper Hannah Seabert panisk løpende over for å prøve å dekke målet, men heldigvis misbrukte Gjegji den enormt store muligheten til å sende laget sitt i ledelsen da hun sendte ballen over på det åpne målet. Større mulighet er det ikke mulig å få.

Vålerenga hadde ikke mye å komme med den første halvtimen, men to minutter før halvtimen spilt rader VIF-jentene opp en strålende kontring. Stefanovic fører ballen ut av egen sone, før det blir mye klabb og babb på midten der flere av Mitrovicas spillere blir liggende i duell med Vålerengas. Ballen ender til slutt opp hos Rikke Nygard som spiller igjennom Janni Thomsen som har kommet på et godt løp fra backen. Alene med keeper gjør hun ingen feil, og sendte med det Vålerenga opp i en noe ufortjent ledelse.

Vålerenga tok over etter målet

Mitrovica var imidlertid det klart beste laget i den første omgangen på Giannitsa Stadium, en halvtimes kjøretid unna Thessaloniki. Like etter målet kom de grønnkledde på en ny overgang, da VIFs Ingibjörg Sigurdardottir ruset ut og solgte seg i en duell mot Eli Jakovska. Mitrovica-spilleren fosser inn i VIFs 16-meter og tester Seabert med et skudd, som den amerikanske burvokteren slår ut til corner.

Sju-åtte minutter før pause var det Vålerengas tur til å misbruke en enorm mulighet. Først er det Stefanovic som spiller opp Synne Jensen, som snur seg inne i Mitrovicas 16-meter og banker ballen i tverrliggeren. Ballen lander så i beina på Rikke Madsen, som får en like god mulighet som Ambra Gjegji fikk tidligere i omgangen. Men heller ikke VIFs danske kantspiller klarer å score på åpent mål, da hun setter den i nettveggen.

Vålerenga tok mer og mer over initiativet i kampen de siste ti minuttene før pause, og Rikke Madsen fikk nok en mulighet til å doble VIF-ledelsen inn mot hvilen etter en nydelig gjennombruddspasning av Thea Bjelde. Dansken brukte farten sin til å løpe fra Mitrovica-forsvaret, men alene med keeper satte hun ballen nok en gang like utenfor. Dermed gikk VIF til ledelsen med 1-0, til tross for å ha vært det dårligste laget i store deler av omgangen.

Vålerenga med full kontroll de siste 45

Vålerenga hadde litt bedre kontroll på begivenhetene i starten av den andre omgangen, og fikk en ålreit mulighet på corner fem minutter etter hvilen. Stefanovic og Sigurdadottir går imidlertid litt i veien for hverandre, og dermed går Stefanovics heading over. Ellers var det ikke like mye slurv og feilpasninger hos Vålerenga, som gjorde at laget holdt bedre på ballen.

Ti minutter ut i omgangen leverer Vålerenga dagens beste angrep. Igjen er det Stefanovic som setter angrepet i gang, før ballen går via Synne Jensen og opp på Agnete Nielsen som vender opp på 20 meters hold. Hun sender høyreback Janni Thomsen alene med keeper Viona Rexhepi. Som i den første omgangen setter hun ballen i det lengste hjørnet, og dermed var backen tomålsscorer.

Selv om det var høyreback Janni Thomsen som scoret de første to målene, og dermed jaget hattrick, kunne fint Rikke Madsen også scoret tre mål i løpet av den første timen. Etter å ha bommet på to store muligheter i den første omgangen, får hun enda en gigantisk mulighet like etter vi passerte timen. Innbytter Amanda Andradottir spiller henne gjennom med keeper, men Madsen lener seg bakover og sender skuddet himmelhøyt over.

Hattrick på 20 minutter av Thorsnes

Mitrovica-spillerne viste at de var gode med ballen, og var slettes ikke ufarlige de gangene de satte tempo på ballen. De grønnkledde fra Kosovo brukte nok imidlertid litt mye krefter den første omgangen, da Vålerenga hadde full kontroll i den andre omgangen. Mot slutten var det mer et spørsmål om hvor stor seiersmarginen skulle bli. Elise Thorsnes kranglet ballen i mål til 3-0 kvarteret før slutt, etter at Amanda Andradottir hadde headet en corner i tverrliggeren like før.

Fem minutter før slutt får Katie Stengel to gigantiske muligheter til å pynte på resultatet til 4-0, etter strålende forarbeid av Elise Thorsnes. Mitrovica-keeper Rexhepi gjør to strålende redninger, da Stengel får igjen returen fra sitt første skudd. Minuttet senere setter imidlertid Thorsnes spikeren i kista med sitt andre for dagen, og øker til 4-0 etter å ha snurret rundt med Mitrovica-forsvaret.

På overtid chippet Amanda Andradottir igjennom Elise Thorsnes, som dermed scoret hattrick på de 20 minuttene hun fikk på banen. Dermed ble det en komfortabel 5-0-seier for Vålerenga, som møter PAOK i finalen i miniturneringen på lørdag. Det greske laget slo Anenii Noi 4-0.

– Det er deilig å vinne, og selvfølgelig er det alltid kjekt å score. Det er ikke ofte jeg scorer to mål. Mitrovica gjorde det de kunne, og vi har problemer med dem i den første omgangen. De første ti minuttene var vi virkelig presset, og før målet var jeg litt nervøs, men etter det hadde vi god kontroll, sier Thomsen til Dagsavisen.

Champions League-kvalifisering, kamp 1

Vålerenga – Mitrovica 5-0 (1-0)

Giannitsa Stadium

Mål: 1-0 Janni Thomsen (29.), 2-0 Janni Thomsen (57.) 3-0 Elise Thorsnes (76.), 4-0 Elise Thorsnes (88.), 5-0 Elise Thorsnes (90.)

Vålerenga (4-2-3-1): Hannah Seabert – Janni Thomsen (Tina Dalgård fra 80.), Ingibjörg Sigurdadottir, Stine Ballisager Pedersen, Camilla Huseby – Dejana Stefanovic (Stine Brekken fra 80.), Thea Bjelde – Rikke Madsen (Katie Stengel fra 70.) Rikke Nygard (Amanda Andradottir fra 61.), Synne Jensen – Agnete Nielsen (Elise Thorsnes fra 70.).

Gule kort: Marigone Tahiri, Endrina Elizaj, Mitrovica.

Dommer: Simona Ghisletta, Sveits