Ishockey

Komisk selvmål sørget for VIF-seier: – Hadde vært blytungt å tape

I det som var en sjanse- og målfattig semifinale i sluttspillet mellom Vålerenga og Stavanger Oilers, var det hjemmelaget som trakk det lengste strået etter spilleforlegning.

JORDAL AMFI (Dagsavisen): 2-1-seieren gjør at lagene nå er like langt i semifinaleserien. Mens Oilers vant første kamp i Stavanger søndag, ble det VIF-triumf etter spilleforlegning tirsdag.

Det avgjørende målet kom etter at det sto 1–1 etter full tid. Da klokken akkurat hadde passert 50 spilte minutter, fikk Mika Partanen pucken ved Oilers sin sone. Med en lekker dragning dro han seg inn i Oilers-sonen, og alene med keeper prøvde han å finne det lengste hjørnet.

Skuddet ble reddet av Henrik Holm, men en uheldig Clifford Watson ble nok overrasket da pucken kom foran skøytene hans. Sekundet etter hadde pucken truffet skøyten til amerikaneren og gått i mål. Dermed endte det 2–1 til VIF i et Jordal Amfi som var i fyr og flamme.

Sto nok en kjempekamp

Tobias Breivold som sto som en vegg, som han har gjort så mange ganger denne sesongen. Tirsdag ble det 38 redninger og kun ett innsluppet mål. Sist gang målvakten gjorde det mot et topp 4-lag er to måneder siden, da de slo nettopp Oilers 4–1 i Jordal.

– Det var utrolig deilig å se pucken gå i mål, også så utrolig viktig. 1–1 i kamper kontra 0–2 er naturligvis så stor forskjell. Jeg mener det er natt og dag. 0–2 ser tungt ut, mens på 1–1 er alt mulig. Nå må vi bare holde det gående. Vi er ikke helt fornøyde, men det viktigste er at vi vinner. Ingenting annet har noe å si i sluttspillet, sier målvakten til Dagsavisen.

– Og din egen kamp?

– Jeg er fornøyd, men det viktigste var at vi vant, sier han diplomatisk.

Trener Fredrik Anderssen var noe mer frempå om målvakten.

– De hadde mange store sjanser, litt for mange. Men da er det så godt å ha Tobias bakerst der. Han har vært fantastisk hele sesongen og viser gang på gang at han holder landslagsklasse. Jeg er veldig takknemlig for å ha han bakerst.

Om kampen sier svensken:

– Det var en enorm følelse – og mye lettelse – av å se pucken gå i mål til 2–1. Det hadde vært blytungt å tape nå og vite at man måtte vinne to bortekamper for å gå til finalen. Utrolig viktig seier og en nydelig følelse når pucken går i mål. Jeg synes vi var mer tålmodige nå enn i bortekampen, der vi ikke spilte systematisk. Nå hadde vi tålmodighet, selv om vi havnet under. Det var veldig bra.

Store sjanser begge vei, men …

Det var smått utrolig at ikke Stavanger tok ledelsen etter litt over to minutter. Gjestene spilte i overtall og fikk til slutt av gårde et skudd fra blålinja. Forsøket gikk på innsiden av stolpen og ut. Stavanger-spillerne ropte febrilsk på scoring, men dommerne fikk ingen signal på klokken, som gjorde at det fortsatt sto 0–0.

To minutter senere var det VIF som spilte i overtall. Thomas Olsen fikk fyrt av et bra forsøk, men skuddet ble reddet. Like etter fikk VIF en dobbeltsjanse ved Jørgen Karterud og Mathis Olimb, men begge forsøkene ble reddet av keeper Henrik Holm.

Mest jubel i den første perioden fikk Tobias Breivold etter elleve spilte minutter. Dan Kissel kom helt alene med målvakten og prøvde å sette pucken mellom beina, men keeperen var med på notene og reddet fint. «Tuben», etterfulgt av tre-fire klapp, kom det fra VIFs supportergjeng Førsterekka.

– Våkne nå, Vålerenga, kom det fra Førsterekka.

Og det gjorde VIF. Karterud kom helt alene med Holm og fikk pucken forbi målvakten med fem minutter igjen av perioden, men forsøket berørte den ene stolpen og gikk ut. Dermed sto det 0–0 etter de første 20 minuttene.

– Vi har vært litt for passive. Det finnes mer å ta av. Vi taper pucken litt for lett i egen alle soner, sa Anderssen.

Les også: Byderbyet Lyn – Vålerega: Solgte 10.000 billetter på få timer

VIF-dominans, men …

Starten av den andre perioden var rolig, før det virkelig tok fyr etter 11–12 minutters spill. VIF fikk fire store sjanser på rappen:

  • Først hadde Stian Solberg en stor dobbeltsjanse. Han skjøt mot mål, forsøket ble reddet, mens returen snek seg like utenfor.
  • Så var det Olimb sin tur 30 sekunder senere. Han kom alene med keeper, men ble nok litt for uselvisk da han prøvde å finne Martin Røymark, som ble fulgt av en Oilers-spiller. Forsøket ble brutt i siste liten.
  • Og like etter kom Alex Dostie alene med keeper, men vippen gikk i Hoffs skulder og utenfor.

Så jublet hele Jordal for scoring da Colin Bengtsson traff nettmaskene, men dessverre for mannen med gullhjelmen traff pucken nettmaskene bak mål. Og da skjedde det som måtte skje – mål motsatt vei.

Italienske Anthony Salinitri kom alene med Breivold og driblet målvakten med en herlig kroppsfinte. Sekundet etter lå pucken opp i nettaket. Dermed sto det 1–0 etter 40 av 60 minutter.

Utligning og seier

Stavanger startet den tredje perioden best, men lagene var like langt etter 43 minutter og 49 sekunder. VIF klamret seg fast i Stavangers sone, og til slutt skjøt Kalle Ekelund fra ganske død vinkel. På vakkert vis snek pucken seg forbi Holm i Oilers-buret og i mål til 1–1.

Med ti minutter igjen spilte Stavanger i overtall. De skapte to store sjanser – et langskudd og et der det ble klabb og babb foran Breivold, men ingen av forsøkene gikk i mål.

Gjestene presset på for scoring på tampen av den tredje perioden, men klarte aldri å få ballen i mål. Dermed måtte det forlegning til for å kåre en vinner, og der var VIF sterkest.

Les også: Frigg-gutten som senket Lyn: – Viktigste klubben å score mot

Les også: Dette er Kåffa-børsen etter KFUM Oslos aller første eliteseriekamp


Mer fra Dagsavisen