Sport

Ukas Oslo-lag: Har MS funnet igjen seg selv?

VIF med 12 mål på to kamper, Grüner med 12 baklengs, mens Manglerud Star omsider ser ut til å ha funnet igjen noe av seg selv. Slik var forrige uke for Oslos tre eliteserielag.

Manglerud Star ser endelig ut til å ligne på et hockeylag igjen. Har fått et realt oppsving etter at Knut Jørgen «Stubben» Stubdal tok over for et par uker siden.  Etter 13 strake kamper uten ett eneste poeng har de nå tatt tre poeng på de tre siste kampene.

Forrige uke starta med 2-2 borte mot Sparta, der MS til slutt gikk tapende ut av straffeslagskonkurransen. Lørdag skulle laget for alvor melde seg på i kampen om åttendeplassen da Ringerike kom på besøk til hovedstaden, men dette ble en liten opptur for MS, som til tross for tre utligninger i løpet av kampen til slutt tapte i forlengningen, da de havnet i undertall.

Tapet gjør at MS er hele 13 poeng bak Ringerike, som foreløpig innehar den siste sluttspillplassen.

Målfest

Vålerenga hadde også en fin uke. 12 mål ble det på Jordal-klubben, der hjemmemøtet med Storhamar ble en målfest av de sjeldne. VIF gikk inn til tredje periode med 3-4, men snudde til 5-4, før Eirik Salsten utlignet til 6-6 for Storhamar på tampen. Etter en målløs forlengning var det VIF som trakk det lengste strået i straffeslagskonkurransen foran snaut 4000 tilskuere på Jordal amfi. Vålerenga fulgte opp med å slå Grüner 6-2 på lørdag.

Det var avslutningen på en tung uke for gjengen fra Grünerløkka, som på torsdagen tapte 6-1 borte mot serieleder Stjernen i Fredrikstad.

Landslagspause

Nå får de imidlertid en mulighet til å trekke pusten, og samle krefter, ettersom det ikke vil bli spilt kamper denne uka på grunn av landslagskamper. Norge reiser til Danmark for å møte Latvia (torsdag), og Danmark (lørdag).

I Petter Thoresens landslagstropp finner vi Grüners Petter Birkheim Andersen, samt Vålerengas Magnus Brekke Henriksen.

Neste kamper for Oslo-lagene:

18.11: Manglerud Star – Lillehammer (18.30), Vålerenga – Stjernen (19.00), Grüner – Sparta (19.00).

20.11: Vålerenga – Sparta (15.30), Lillehammer – Grüner (16.00)

21.11: Frisk Asker – Manglerud Star (17.00)

Ukas Oslo-lag

Lars Haugen, Manglerud Star (målvakt)

Det er gledelig å endelig kunne trekke fram vår tidligere landslagsmålvakt. Etter hjemkomsten til norsk ishockey og Manglerud Star før forrige sesong har det vært få oppturer for 34-åringen. Til tross for en ikke helt optimal kamp mot Ringerike på lørdag, sto han virkelig fram mot Sparta på torsdagen, og var helt avgjørende for at MS tok seg til straffeslagskonkurranse, og sikret ett poeng, da han stoppet 45 av 47 skudd.

I straffeslagskonkurransen måtte han imidlertid se to av fire straffer gå inn bak seg, mens lagkameratene ikke satt noen av sine fire forsøk.

Alt i alt, artig at Haugen er tilbake. Holder han dette nivået har Manglerud Star faktisk en liten mulighet til å hente igjen de 13 poengene opp til Ringerike.

Mangleruds keeper Lars Haugen ble en sentral spiller. Bildet er fra en tidligere kamp.
Kalle Ekelund, Vålerenga (back)

Det sto mellom Ekelund, og Villiam Strøm som begge hadde avgjørende involveringer i kampen mot Storhamar. Ekelund leverte 3-3-scoringen, som for øvrig var hans første scoring for sesongen, mens Villiam Strøm hadde en nydelig assist på Thomas Olsens utligning til 4-4. Ekelund var imidlertid kun på isen ved ett av fem baklengsmål, og avsluttet kampen med pluss én i pluss/minus-statistikken, mens Strøm endte på minus to.

Begge gutta leverte assist mot Grüner på lørdag, og Ekelund fulgte opp med pluss tre i denne kampen (Strøm fikk pluss to).

Totalpakka gjør at Ekelund tar plassen denne gangen, men alt i alt kan vi si at begge to har hatt en god uke, til tross for en voldsom målfest mot Storhamar.

Kalle Ekelund.

Emil Frøshaug, Manglerud Star (back)

Også på den andre backplassen sto det mellom to spillere. Mats Trygg leverte sin andre assist for sesongen, da han var tredje sist på Manglerud Stars 2-2-mål på tampen av kampen mot Sparta.

Begge spillerne leverte pluss to i begge kampene forrige uke, men vi velger likevel å trekke fram Emil Frøshaug.

Han er den i Manglerud Stars backrekker som virkelig har en solid fysisk tilstedeværelse. Når han bruker fysikken på en smart, og god måte er han en veldig viktig spiller for MS. Det klarte han forrige uke, og i tillegg traff han godt i pasningsspillet. Valgene var bedre enn de har vært i store deler denne sesongen, og utførelsen likedan.

Manglerud Stars defensive bauta er i ferd med å finne formen, og det kan bety færre baklengsmål, og flere poeng.

Emil Frøshaug.
Jørgen Karterud, Vålerenga (løper)

Etter en treg start på sesongen med seks poengløse kamper ser det virkelig ut til at det har løsnet for Jørgen Karterud, som nå står med 2+6 på de seks siste.

To assist mot Storhamar ble fulgt opp av scoring, og ny målgivende mot Grüner. Spillet generelt ser også mye bedre ut, og det virker som den fysiske formen er på rett vei. Ser kvikkere, og mer offensiv ut i hodet nå enn tidligere i sesongen, og vi har fått flere smakebiter på hans gode driv med pucken.

Her kan det fort komme mer.

Har det løsnet for Jørgen Karterud? En oppløftende uke var det i hvert fall for han.
Tobias Lindström, Vålerenga (center)

En annen VIF-profil som har vært vant med å levere målpoeng enn han gjorde innledningsvis denne sesongen er Tobias Lindström. Fire målpoeng på de åtte første kampene var langt unna det man forventa av VIF-kapteinen. Men nå har han funnet flyten.

Var involvert i samtlige av Vålerengas fem første scoringer mot Storhamar (1+4), før han like godt avgjorde oppgjøret i straffeslagskonkurrasen. Rett og slett en spinnvill kamp av 33-åringen, som nærmest egenhendig sikret VIF to poeng.

Tok det (naturlig nok) litt ned mot Grüner på lørdagen, men leverte også her både scoring og assist da Grüner ble nedsablet 6-2.

Vålerenga-duoen Tobias Lindström (t.v) og Martin Røymark.
Steffen Thoresen, Manglerud Star (løper)

For en sesong Steffen Thoresen har hatt for Manglerud Star. Veteranen, som mange hadde tenkt var over middagshøyden har tatt med seg mye mer enn knallhard jobbing til Manglerudhallen denne sesongen. Etter 18 kamper er han toppscorer i klubben, med sju fulltreffere.

Forrige uke sikret han forlengning mot Sparta etter at MS havnet under tre minutter før slutt, og mot Ringerike gjorde han det samme igjen. Med snaut ti minutter igjen av tredje periode satte han inn 3-3, og dermed forlengning også der. Thoresen var også sist på Manglerud Stars andre scoring i denne kampen, og endte uka med tre scoringer, og har samtidig scora i tre kamper på rad.

Til tross for at han kun har spilt 17 kamper så langt denne sesongen, er dette likevel allerede hans mest produktive sesong i form av scoringer siden 2017/18-sesongen (i Storhamar). Da leverte han 13 mål på 41 kamper.

Manglerud Stars Steffen Thoresen har vært brennheit den siste tida.

Verdt å vite om …

… Grüner

  • Petter Birkheim Andersen står med ti målpoeng på 18 kamper denne sesongen. Det er mer enn han hadde på sine 37 kamper i løpet av de foregående to sesongene i Manglerud Star …
  • … i løpet av 97 kamper i Manglerud Star leverte Andersen kun seks målpoeng mer enn han har gjort på sine første 18 i Grüner, og har allerede scoret ett mål mer for Grüner enn han gjorde for MS.
  • Grüner har ikke tatt noen poeng på sine fire siste kamper. Det er deres lengste poengløse rekke denne sesongen.
  • Quentin Papillon står med en redningsprosent på 81,6 på de tre siste kampene. Det er dårligst i ligaen. Han står imidlertid med 89,5 prosent uttelling i løpet av de 18 første kampene. Kun fem målvakter (som har spilt ti kamper eller mer) er bedre.

… Manglerud Star

  • På de siste 14 kampene har Steffen Thoresen i snitt scoret i annen hver kamp (sju mål på de siste 14). Fire av målene har kommet i de tre siste kampene. Tre av målene har vært avgjørende for at MS har fått med seg poeng.
  • MS har ikke scoret ett eneste mål i overtall de siste fem kampene, og står nå med den dårligste uttellingen i powerplay denne sesongen (12,9 prosent). De siste ti kampene har de en uttelling på kun 8,6 prosent.
  • Kanadiske Keegan Milligan har vært på prøvespill den siste tiden for Manglerud Star, og skulle etter planen vært med mot Ringerike. Da satt han på tribunen. Rapportene sier at han skal ha et godt skudd.
  • Samtidig har Anton Lindstrøm reist tilbake til Sverige. Løperen noterte seg ikke for et eneste målpoeng i løpet av sine ni kamper i MS-trøya.
  • MS har de sju nederste plassene i pluss/minus-statistikken. Hampus Sjöbrink er på bunn med minus 18 …
  • … men på de siste fire kampene er det hele 24 spillere som har dårligere tall i den samme statistikken. Kun fem MS-spillere står med minus på de siste fire.

... Vålerenga

  • Tobias Lindström er ligaens heteste spiller de siste fem kampene (4+7). Han er også den spilleren med best uttelling i pluss/minus-statistikken de siste fem kampene (+7)
  • Magnus Brekke Henriksen sto med kun ett poeng på de 17 første kampene, men ble likevel tatt ut på landslaget som skal spille i Danmark torsdag og lørdag. I den siste kampen før avreise leverte han både scoring og assist mot Grüner, og er med det oppe i 2+1 denne sesongen.
  • Mika Partanen har gjort poeng i fire strake kamper, og er med det den VIF-spilleren med den lengste rekka per nå. 4+1 på de siste fire gjør at han nå står med 14 fulltreffere, og deler toppscorertittelen med Patrick Thoresen og Victor Granholm.
  • Etter 13 poeng på de ni første kampene (4+9), står Mathis Olimb med bare litt mer enn halvparten så god uttelling på de siste ni (åtte poeng), hvorav tre av disse poengene kom i kamp ti.
  • Ser man bort fra mål som har kommet i forlengning og straffeslagskonkurranse har Vålerenga scoret like mange på de to siste kampene, som i de seks foregående.
  • Seieren mot Grüner på lørdag var bare VIFs andre trepoenger på de siste ni kampene. Sju av disse ni kampene har gått til forlengning/straffer. VIF har tatt ekstrapoenget i fire, og stått igjen med ett i tre av disse oppgjørene.
  • Vålerenga er sammen med Ringerike det laget som oftest har havnet i forlengning/straffekonkurranse denne sesongen (8). Vålerenga har fordelt det hele med perfekt symmetri; to seiere, og to tap i både forlengning og på straffer.

Mer fra Dagsavisen