Sport

Bandystart: Slik stiller Oslo-lagene

Bandysesongen er rett rundt hjørnet, selv om det ikke er noe is. Men én ting er sikkert - Oslo-lagene er klare.

Totalt seks Oslo-lag spiller i Eliteserien og Dameserien denne sesongen – Ready, Skeid, Ullevål og Ullern på herresiden, Ullevål og Ready på damesiden. Med seriestart forhåpentligvis rett rundt hjørnet har vi tatt en prat med samtlige lag – enten om det er en nøkkelspiller, kaptein eller trener – og hørt hvordan ståa er.

Herrene skal etter planen starte denne helgen, mens damene starter tirsdag 16. november, men etter alle solemerker blir dette avlyst. Kretsmesterskapene i både Oslo og Buskerud har blitt avlyst som følge av at det faktisk ikke er is på noen stor utebane akkurat nå.

Skeid: Helge Klæstad, trener

Skeid er klare til seriestart. Her fra deres siste Sverige-tur.

Skeid-oksene spilte sin første sesong i Eliteserien på mange herrens år sist sesong. De bet godt fra seg, slo Ullevål 5-3 og tok også poeng mot Høvik (4-4 hjemme) og Ullern (3-3). De hadde fire poeng, kun poenget mindre enn Ullevål og Høvik, da sesongen ble avsluttet.

I tillegg ble laget rammet av en ti dagers lang karantene i slutten av desember og starten av januar, som ikke akkurat gjorde det noe særlig lettere for de svarte og gule. Likevel kunne de så absolutt gå ut med hevet hode etter den amputerte sesongen.

– Straks seriestart. Hvordan ser troppen ut? Hva tenker du om de som er i stallen?

– Kvalitetsmessig står vi nokså likt som i fjor. Men, vi er en del færre i stallen enn forrige sesong, og vil dermed være mer sårbare for sykdom og skader.

– Hva blir realistiske målsetninger denne sesongen og hvorfor?

– Vi har ikke satt oss noen målsetting om hvor på tabellen vi skal havne. Vi ønsker å kunne se hverandre i øynene etter sesongen og si at vi gjorde vårt beste. Klarer vi det, så vi forrige sesong at også vi kan kjempe om en sluttspillplass.

– Er det noen spesielle spillere å se opp for som har vært gode på treninger den siste tiden eller som kommer til å overraske?

– Det er ingen tvil om at kaptein Truls Skrettingland er en viktig brikke for oss. Han mistet store deler av fjoråret, men vi håper han får vært med for fullt denne sesongen. Det er et stort pluss. I tillegg vil Daniel Skrettingland, med sin rutine, være viktig for oss. Samtidig som han fortsatt er en av de med norsk pass som scorer mest i eliteserien. Det blir også spennende å se utviklingen Casper Kamfjord får i mål. Han kom til oss fra Ullevål, og har vist på trening og i kampene i Sverige hvor god han kan være. Vi er også glade for å få med brødrene Peder og Martin Sandell i år. De er begge to naturlige ledertyper og vil være viktig for oss både på isen og i garderoben. Og kanskje kommer det en eller to overraskelser til.

– Er det andre tanker før sesongstart du vil dele? Kan være om isen, om lagene, om spillerne, dommerne, hele opplegget etc...

– Så langt har oppkjøringen gått som planlagt. Barmark noen ganger i uka, i tillegg til istrening i Ski ishall. Siste helgen av oktober var vi i Karlstad og spilte kamp i den nye flotte ishallen de har bygget, med stor bandybane og to hockey-rinker under samme tak. Her har definitivt Oslo kommune noe å lære. Vi spilte to kamper der borte, som endte med et tap og en seier. Vi spilte mot Mosserud, som spiller i divisjon 1 i det svenske seriesystemet. Planen var nå at vi skulle komme hjem til is på Voldsløkka. Men, dessverre har været satt en stopper for islegging der, og på andre baner.

Fremover blir det derfor en utfordring å komme på stor isflate før seriestart. En seriestart som jeg antar blir utsatt. Og kanskje burde Norges Bandyforbund allerede i serieoppsettet satt seriestart senere. Vi slet jo med de samme problemene i fjor. Og de blir neppe mindre i årene som kommer. Jeg tenker det ville vært en fordel om alle lagene kunne fått noen økter på stor bane før seriespillet tar til. Ikke minst med tanke på produktet, norsk bandy. Vi gleder oss uansett til å komme i gang, og det blir fint å invitere motstandere og publikum til den fineste arenaen i eliteserien.

Ready: Isac Jerner og Lars Christian Sveen, kaptein og trener

Ready vant serien også sist sesong, men akkurat som i 2019/20-sesongen ble sluttspillet avlyst (og 2020/21-sesongen ble jo avlyst før grunnserien var ferdig, men Ready ble likevel kåret til seriemestere). De hadde 21 poeng etter 13 kamper, to poeng bak Solberg og Stabæk, men med en kamp mindre spilt. Dermed vant de på poengsnitt og målsnitt.

De har mistet en av sine beste spillere i Albin Rönnqvist, som herjet i sin første sesong (19/20) og også var meget solid sist sesong. I tillegg har de mistet landslagsspiller Jesper Bergersen til Ullevål.

De har samtidig fått inn flere gode forsterkninger, så det er ingen tvil om at Ready blir å regne med i toppen denne sesongen også.

– Straks seriestart. Hvordan ser troppen ut? Hva tenker du om de som er i stallen?

Isac: Troppen ser bra ut. Vi har en god stamme fra før, og nå har vi fått inn flere spennende spillere i Oscar Wingård, Gustav Eriksson, Daniel Zeilon og Christoffer Carlström som kommer inn med gode egenskaper.

Sveen: Troppen ser bra ut. 4 spillere inn og 5 spillere ut. I tillegg har vi tatt opp flere juniorer som skal få være med i treningstropp og få eliteseriekamper.

– Hva blir realistiske målsetninger denne sesongen og hvorfor?

Isac: Klubbens ambisjon er at vi skal ha forutsetninger til å konkurrere om å vinne alt vi stiller opp i gjennom en konkurransedyktig tropp, et godt trenerteam og gode sportslige forutsetninger. Noe vi har hatt de siste to årene, også i år, så det får du tolke som du vil.

Sveen: Målsetning er som de siste årene, å være i toppen. Vi vil jo bevise at vi har etablert oss i toppen og at vi har noe der å gjøre.

– Er det noen spesielle spillere å se opp for som har vært gode på treninger den siste tiden eller som kommer til å overraske?

Isac: Det er flere som har sett bra ut. Alle de nye spillere er selvfølgelig noe å holde øynene opp for, men om jeg skal svare én så må jeg nesten svare samme som i fjor og det er Fredrik Nordby. Han er Norges største spisstalent i mine øyne og det skal bli gøy å følge han kommende sesong.

Sveen: Vi er opptatt av at alle skal ta sin del i laget og bidra på ulike måter. Så blir det spennende å komme i gang med alle på stor is.

– Er det andre tanker før sesongstart du vil dele med Dagsavisens ivrige bandylesere? Kan være om isen, om lagene, om spillerne, dommerne, hele opplegget etc...

Isac: Det skal bli morsomt å spille en full sesong igjen med publikum på tribunene. Jeg tror mange lag er sulte på å komme i gang!

Sveen: Blir gøy med en tilnærmet ordinær sesong. Vanskelig oppkjøring med lite is, noe man merker. Håper på morsomme kamper i en serie jeg tror kan bli veldig jevn.

Ready har for øvrig med hele seks spillere til neste landslagssamling - Christoffer Andersen-Gott, Jacob Rønneberg, Daniel Zeilon, Felix Ljungberg, Fredrik Nordby og Jerner selv. Ingen lag har med flere enn det Ready har.

Ullern; Fridtjof Schmidt, spiller

Fridtjof Schmidt har vært innom U17-, U19- og A-landslaget. Han er klar for en ny sesong i Ullern-trøya.

Ullern har mistet sju-åtte-ni nøkkelspillere fra sist sesong, som til slutt ble meget skuffende med bare elleve poeng på 14 kamper. Men selv om fjoråret var en skuffelse, ser de – per dags dato – ekstremt svake ut, og flere hakk svakere enn de tidligere årene. De har akkurat fått på plass en ny trener, ikke vært på stor is og har en veldig tynn tropp.

Likevel er Fridtjof Schmidt, som er en av spillerne som har vært lengst på A-laget, optimistisk.

– Straks seriestart. Hvordan ser troppen ut? Hva tenker du om de som er i stallen?

– Troppen ser bra ut, vi har fått opp tre gode juniorspillere og fått satt sammen en god stamme. Vi har fått trent bra sammen og begynner å få et godt samspill. Nå har vi fått en ny trener som jeg tror vi gi oss utrolig mye.

– Hva blir realistiske målsetninger denne sesongen og hvorfor?

– Målsetningene for sesongen er ikke satt enda, men vi skal komme til kvartfinale i årets sesong. Vi har et bra lag som er under utvikling og vi kommer til å sette flere konkrete mål for sesongen når den starter.

– Er det noen spesielle spillere å se opp for som har vært gode på treninger den siste tiden eller som kommer til å overraske?

– Vi har en del spillere som virkelig har tatt store steg de siste sesongene. Skal jeg trekke frem én, så vil det være Lars (August Askheim), som er keeper. Han har tatt store steg og vist godt form de siste treningene og han har også blitt tatt ut til landslagssamling. Jeg tror Lars blir et kjent ansikt i årets sesong og at han kan bli et fast inventar på landslaget fremover.

– Er det andre tanker før sesongstart du vil dele med Dagsavisens ivrige bandylesere? Kan være om isen, om lagene, om spillerne, dommerne, hele opplegget etc...

– Dette blir en litt annerledes sesong, hvor vi har et annet utgangspunkt enn det vi har hatt de siste årene. Jeg tror denne sesongen vil gi oss utrolig mye kunnskap og gi oss mulighet til å utvikle oss som et lag og som klubb. Vi ser virkelig frem mot en vanlig sesong med treninger og kamper sånn som det var før pandemien.

Fridtjof Schmidt har vært innom U17-, U19- og A-landslaget. Han er klar for en ny sesong i Ullern-trøya. Foto: Anders Jacobsen Schmidt.

Ullevål: Jonas Tjomsland, kaptein

Ullevål har fått inn flere solide spillere, men også mistet en hel haug. Dermed er det bra kvalitet i troppen, men den er ikke alt for stor. Sist sesong ble det bare fem poeng i en meget skuffende sesong, der de kun vant én kamp (over Høvik), samt tre uavgjorte og ti tap. Nå er de klare for å reise kjerringa.

Troppen vår en tynn, men holder høy kvalitet. Vi har fått inn 4 nye spillere, hvor 2 er med i A-landslagets bruttotropp. 3 spillere som i fjor kom tilbake fra et avbrekk har fått et år på å spille seg ordentlig inn og lagets kjerne av unge spillere har alle blitt et år eldre.

– Straks seriestart. Hvordan ser troppen ut? Hva tenker du om de som er i stallen?

– Hva blir realistiske målsetninger denne sesongen og hvorfor?

– Er det noen spesielle spillere å se opp for som har vært gode på treninger den siste tiden eller som kommer til å overraske?

– Er det andre tanker før sesongstart du vil dele med Dagsavisens ivrige bandylesere? Kan være om isen, om lagene, om spillerne, dommerne, hele opplegget etc...

Ullevål har med tre til neste landslagssamling - Jonas Tjomsland, Greger Svenn og Jesper Bergersen.

Her er en relativt ung Jonas Tjomsland i aksjon for Ullevål under NM-finalen i 2013, da de vant etter «Golden Goal» mot Stabæk. Tjomsland, Ola Edvardsen, Greger Svenn og Jonas Gaare var med på å vinne NM-gull og spiller også denne sesongen. Sondre Hammerstad, som var med på gullaget, er trener. Foto: Privat.

– Straks seriestart. Hvordan ser troppen ut? Hva tenker du om de som er i stallen?

– Troppen vår en tynn, men holder høy kvalitet. Vi har fått inn 4 nye spillere, hvor 2 er med i A-landslagets bruttotropp. Tre spillere som i fjor kom tilbake fra et avbrekk har fått et år på å spille seg ordentlig inn og lagets kjerne av unge spillere har alle blitt ett år eldre.

– Hva blir realistiske målsetninger denne sesongen og hvorfor?

– Vår målsetning er en 6. plass eller bedre i serien for å kunne spille en gjev kvartfinaleserie. Vi er inne i en treårsplan og har ikke dårlig tid på å levere. Den stammen vi har i troppen nå vil bli i Oslo de neste årene og vi fokuserer mye på å skape kontinuitet.

– Er det noen spesielle spillere å se opp for som har vært gode på treninger den siste tiden eller som kommer til å overraske?

– Nysigneringen Jesper Bergersen har vært meget sterk, som ventet. Samtidig har Timian Fossli virkelig kommet seg etter fjorårets ryggskade og kan bli meget farlig i år.

– Er det andre tanker før sesongstart du vil dele med Dagsavisens ivrige bandylesere?

– Synd med is og vær sånn det har vært nå, det blir klarere og klarere at vi trenger en hall (eller flere) i Oslo-området for at bandyen skal kunne utvikles.

Ullevål Damer: Martine Bakken, kaptein

– Straks seriestart. Hvordan ser troppen ut? Hva tenker du om de som er i stallen?

– Vi har ganske lik tropp som i fjor, men vi har fått inn noen nye unge spillere. Så vi er fortsatt en ganske ung tropp. Vi har trent godt, både is og barmark. Jeg tror vi er litt bedre forberedt i år enn det vi var i fjor, og i tillegg har vi en sesong sammen nå fra forrige sesong. Jeg tror og håper vi fortsetter der vi slapp i fjor. Vi er en ung tropp, blir nok litt samme som i fjor. Men vi forbedrer oss som et lag litt etter litt. Så veldig spent på sesongen.

– Hva blir realistiske målsetninger denne sesongen og hvorfor?

– Det hadde vært kult å komme til sluttspill, så det er målet for denne sesongen. Også å bli bedre som et lag, spille bedre sammen og at spillere inkluderer seg selv mer under kamper.

– Er det noen spesielle spillere å se opp for som har vært gode på treninger den siste tiden eller som kommer til å overraske?

– Vi har noen unge spillere som var med på istreninger i fjor og tok store steg, men som ikke fikk spille kamper. I tillegg var det flere som var skadet. Jeg tror de kommer til å bidra godt i laget. Defensivt blir det spennende å se 2006-modellen Margrete Lundstrøm. Hun er en tøff spiller som blir godt å ha med bak i rekkene. Offensivt er Sofie Mjaaland tilbake fra skade og Alma Møllemann Sand om har vært god på treninger i fjor, men som var for ung til å spille da, men kan være med nå. Det blir gøy å se de spille. Jeg tror de kommer til å bidra godt i laget.

Ullevål har med tre spillere til neste landslagssamling - Milla Lukassen, Sofie Mjaaland og Martine Bakken.

Martine Bakken er kaptein på Ullevål.

Ready damer: Ina Dahl, spiller

Ina Dahl er en av Ready-spillerne som er med på neste landslagssamling.

- Straks seriestart. Hvordan ser troppen ut? Hva tenker du om de som er i stallen?

- Troppen i år ser veldig bra ut. Vi har fått tilbake Nora Bakke fra NTNUI, samtidig som vi har fått noen yngre spillere opp på A-laget. I tillegg har vi klart å beholde veldig mange viktige spillere fra sist sesong, så vi er veldig positive.

- Hva blir realistiske målsetninger denne sesongen og hvorfor?

- Vi vil nå så langt som mulig, og sikter på å krige om plassene i toppen. På papiret er vi et godt lag, men det må vi jo klare å prestere i praksis også.

- Er det noen spesielle spillere å se opp for som har vært gode på treninger den siste tiden eller som kommer til å overraske?

- Jeg vil si at vi er et veldig jevngodt lag hvor alle spillere er viktige, men hvis jeg skal peke ut en, så har Filippa Horn gjort det veldig bra den siste tiden. Hun har tatt store steg både på og utenfor isen, som er veldig gøy å se.

- Er det andre tanker før sesongstart du vil dele med Dagsavisens ivrige bandylesere? Kan være om isen, om lagene, om spillerne, dommerne, hele opplegget etc...

- Det blir spennende og ikke minst gøy å spille en ny sesong, siden den forrige sluttet altfor tidlig med tanke på koronaviruset. Vi har jobbet mye med spillesystemet vårt som alle jentene tror på, og jeg tror at vi som et lag kan bli veldig farlige i vinter.

Hos Ready er det hele seks som har blitt tatt ut på landslagssamling.

- Det er veldig gøy og motiverende. Det er en hard konkurranse for å komme med på landslaget siden det er mange gode spillere, men vi får gjøre så godt vi kan og se hvor langt det holder.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Eliteseriene i bandy består av disse lagene:

MENN: Drammen, Høvik, Mjøndalen, Ready, Sarpsborg, Skeid, Solberg, Stabæk, Ullern, Ullevål.

KVINNER: Drammen, Høvik, NTNUI, Ready, Solberg, Stabæk, Ullevål.

---





Mer fra Dagsavisen