Nyheter

Soppekspert spår topp soppår

Regnet som har kommet de siste dagene, forandrer et dårlig soppår til et topp soppår.

Tidligere i sommer, da varmen var på sitt varmeste og det ikke var regn i sikte, var biolog og mykolog (soppekspert) i Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen, bekymret.

– Det er virkelig ingen sopp der ute nå, og det er svært unormalt. Vanligvis på denne tida av året kan du finne blant annet kantareller og kremler. Men nå er det altså ingenting, sa Jenssen til NTB da sola skinte som best.

Les også: Må regn mer enn på 100 år for å fylle vannmagasiner til vanlig nivå.

Tørt langt ned i bakken

Sammen med mykologen ser vi etter sopp på plenen utenfor Mycoteams lokaler på Blindern.

– Her ville det normalt vært fullt av sopp, sier han og kikker ned på plenen, som fortsatt er brunsvidd de fleste stedene.

Med den veldige tørken vi har hatt har det vært tørt langt ned i bakken.

– Da får ikke soppvevet utviklet seg og komme opp til overflaten, som de soppene vi ser på skogbunnen, sier han.

– Se her er det noe, sier Jenssen, og finner noe hvit masse på en lønnestubbe.

– Dette er lønnekjuke, sier han, og tar løs en bit.

– Den er ikke godt for noe. Den ødelegger trær, sier han om soppen.

Saken fortsetter under bildet.

Mykolog og biolog Kolbjørn Mohn Jenssen

Biolog og mykolog Kolbjørn Mohn Jenssen på jakt etter sopp. Han tror det kommer til å bli mye. Foto: Siri Øverland Eriksen

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skikkelig rotbløyte

Men mykologen er optimistisk.

– Når jeg nå titter ut av vinduet, og ser regnet, er min spådom at vi får et topp soppår. Men vi er avhengig av en skikkelig rotbløyte, sier Jenssen.

– Soppen som spretter opp nå, er sopp som kommer fort etter nedbør. De gode matsoppene må vi nok vente en stund til på, sier biologen, som selv er ivrig sopplukker.

– Jeg har ikke en favoritt, men liker best en blanding av flere trygge sopper, som gir den gode smaken. Kremler er en delikatesse, men er for de litt mer viderekomne, sier han.

En varm og tørr forsommer, med regn senere på sommeren, er de beste forholdene for mye sopp.

– Det spesielle er at vi i år har hatt en ekstrem varme og tørke. Så vi er spente på hvordan det vil slå ut. Men Hellas, som er et godt soppland om høsten, har alltid hatt lange perioder med varme og tørke, sier han.

Les også: – Det hjelper ikke med kampfly om vi ikke har nok mat

Bønder og sopplukkere

Kantareller, som er den mest populære matsoppen, har sesong fra juni til oktober.

Men er avhengig av regn.

– Når bøndene blir fornøyd, blir også sopplukkerne fornøyd, sier Mohn Jenssen.

Selv om mange sopper er lett å kjenne igjen, er Mohn Jenssen opptatt av at folk sjekker fangsten.

– Det finnes soppkontroller, og jeg anbefaler å bruke sopp-appen til Norges sopp- og nyttevekstforbund, sier han.

Men det er ikke bare matsopp som nå dukker opp.

– Vi har noe vi kaller «svillesopp» som trives veldig godt i varme og tørke. Nå som regnet kommer spretter de fram. De trives veldig godt på sandkasser og huskestativ. Så har du fått det, kontroller huskestativet så det ikke bryter sammen, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Mykolog og biolog Kolbjørn Mohn Jenssen

Kolbjørn Mohn Jenssen er opptatt av at folk sjekker soppfangsten og anbefaler blant annet sopp-appen til Norges sopp- og nyttevekstforbund. Foto: Siri Øverland Eriksen

På bærtur

Været har også skapt unormale tendenser for de ulike bærsesongene, blant annet jordbærsesongen som nærmer seg en uvanlig tidlig slutt. I store deler av Sør-Norge er høstingen av jordbærene allerede avsluttet.

Molteplukk bruker vanligvis å være fra august, men i sommer har også den fått en tidlig start.

– Molten er moden allerede nå, og den klarer seg rimelig bra fordi den står på myr og har røtter i vann. Blåbæra er også moden, men litt tørket inn. Bringebær har jeg plukket en del av og de er veldig søte og gode. Det er kanskje de som trives best i denne varmen, mener Jenssen.

Den varme sommeren ga også et rekordår for markjordbær mange steder.

– Jeg har aldri sett så mye før. Og de er veldig søte og gode også, så her er det bare å finne fram strå og tre de på, sier biologen.

Les også: - Dette er en større trussel en Putin, Trump og terror

Mer fra Dagsavisen