bråk:Vålerengas «Isko Boys»-supportere skapte mye leven på Marienlyst. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Rekdal: Supporterbråket ødelegger klubben

Vålerenga tar grep etter supporterbråket i Drammen. De avslutter all dialog med voldelige supportergrupper.

Etter at VIF-supportere begynte å slåss internt under kampen mot Strømsgodset i Drammen søndag, kom det sterke reaksjoner fra hjemmelagets tilskuere, som følte seg utrygge, Også ulovlig fyring av bluss betyr nye titusener av kroner i bot til Vålerenga fra Norges Fotballforbund.

– Vi må få slutt på dette tøvet som kun er ødeleggende for hele klubben. Nå blir det en ny bot som tilsvarer utgfter til en treningsleir. De må forstå alvoret snart, sier trener Kjetil Rekdal til Dagsavisen etter opptrinnet i Drammen.

Ekstraordinært møte

Mandag ettermiddag hadde Vålerenga Fotball ekstraordinært møte der de kom fram til disse tiltakene som klubben publiserte i en pressemelding:

1. Vålerenga bryter all dialog og samarbeid med de alternative supportermiljøene. Vi vil fra dags dato ikke lenger forholde oss til grupperinger som IskoBoys og Ikaros.

2. Vålerenga forsterker samarbeidet med Klanen, som den eneste supportergruppen i klubben.

3. Vålerenga vil søke å identifisere alle som deltok i pøbelstrekene på Marienlyst stadion den 8. november. Vi setter av ekstraordinære ressurser til dette. Vålerenga vil i henhold til eget sanksjonsreglement utestenge alle de som blir identifisert. Hendelsene på Åråsen tas også opp og sees på nytt i denne sammenheng. Det vil komme harde reaksjoner.

4. Vålerenga vil starte et juridisk arbeid med den hensikt at boten vi får fra Norges Fotballforbund skal fordeles på de personene som blir identifisert på Marienlyst.

5. Vålerenga vil som planlagt starte sesongkortsalget den 1. desember på Vestbredden for medlemmer i Klanen. De 3.000 første som kjøper sesongkort i 2016 vil også få forkjøpsrett til sesongkort for 2017 på ny stadion.

6. Vålerenga vil ikke starte sesongkortsalg på Bendit den 1. desember. Dette sesongkortsalget utsettes inntil videre. Dette betyr i praksis at forkjøpsrett til sesongkort til supportertribunen på ny stadion vil gjelde eksklusivt for klansmedlemmer.
7. Vålerenga ønsker i framtida en langt bedre kontroll på våre bortekamper. Billetter til Vålerengas felt i 2016 vil kun bli solgt til medlemmer av Klanen, heter det i pressemeldingen.

Egen gruppe

Det var medlemmer av supporterklubben «Isko Boys» som skapte bråket på Marienlyst. Det ble en intern slåsskamp der en person ble skadet. De gikk ikke til angrep på Godset-tilhengere, men flere barnefamilier i nærheten følte situasjonen som truende.

Operasjonsleder Finn Håvard Aas i Søndre Buskerud politidistrikt sier til Dagbladet at det var veldig hektisk på stadion under kampen.

– Vi har også vært inne hos publikum og skilt noen parter, og vært i kontakt med en person som ble slått til, sier Aas til avisen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Møtes i morgen

«Isko Boys» er ikke formelt en del av Klanen, da de oppfatter vanlig supporterkultur som «for snill». I Drammen var det medlemmer av Klanen som ble truet.

Onsdag skal VIF-trenerne i dialogmøte med supporterne, men dette var avtalt lenge før søndagens hendelser. Møtet skulle primært handle om Vålerengss sportslige sesong. Og det er klansmedlemmer som stiller.

– Men vi må jo ta opp dette også og finne en strategi for hvordan vi skal løse dette. Det blir meningsløst å ha supportere som river ned klubben, sier Kjetil Rekdal.

Da tilsvarende bluss ble brukt på Åråsen mot Lillestrøm i vår, fikk Vålerenga en bot på 80.000 kroner.

LES OGSÅ: Klanen: – Rekdal er Vålerengas brobygger

Isfront mellom supportere

Klanens 6.000 medlemmer er oppgitt over forholdet til den voldelige delen av supporterne.

– Vi har hatt en dialog, men den er i ferd med å kollapse, sier talsmann i Klanen, Erling Rostvåg til Dagsavisen.

–  Vi kan ikke stå og se på at våre egne folk blir truet. Dette blir nok en sak for klubben og politiet, sier han.

–  Hvordan er dere organisert?

–  På Ullevaal står vi på atskilte tribuner, Klanen har sine kjøreregler som i all hovedsak følges. Vi har en indre justis som fungerer, det har dessverre ikke disse, sier Rostvåg.

«Det har i 2015 vært en økning av vold og trusler. I tillegg er det stadig flere nazister som dukker opp på våre arrangementer. Disse hendelsene skaper frykt og dårlig stemning blant supportere og publikum Styret konstaterer at vi har hatt mange svært uheldige hendelser i løpet av 2015. Noen av disse hendelsene har vært: Slagsmål utenfor stadion i Kristiansand i april, utstrakt bruk av maskering, samt ulovlig og farlig bruk av pyroteknikk på Åråsen og Marienlyst, interne konflikter på flere av bortekampene, bl.a. mot Sandefjord og Stabæk, og interne konflikter i forbindelse med grunnsteinnedleggelsen i juli. Det har i 2015 vært en økning av vold og trusler. I tillegg er det stadig flere nazister som dukker opp på våre arrangementer. Disse hendelsene skaper frykt og dårlig stemning blant supportere og publikum. Styret opplever også i 2015 en økende bruk av trusler og utagerende adferd overfor ansatte, frivillige, vakter og verter. Dette er uakseptabel adferd. Vålerenga tar på det sterkeste avstand fra vold, trusler og diskriminering«, skrev VIF videre i pressemeldingen som ble publisert mandag kveld

Dagsavisen har ikke lyktes å komme i kontakt med «Isko Boys».

For deg med for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!