Robert Lundtsrøm (t.h.) har revet ned Pål Andre Helland. FOTO: NED ALLEY/NTB SCANPIX

Oslo-fenomenet i norsk toppfotball

KOMMENTAR: Hvor mange landslagsspillere er det fra VIF i den 23 mann store troppen som ble tatt ut i går?

Oslo er byen som produserer toppspillere i fotball, men ikke topplag. Skulle Oslo fulgt europeisk standard, burde vi hatt tre tippeligalag i denne byen.
I Stockholm går diskusjonen på hvorfor ikke den svenske hovedstaden produserer flere landslagsspillere. Men de har mange Stockholmslag i All­svenskan. Med forbausende mange nordmenn om bord.
I går var det altså enda en spiller fra Allsvenskan som ble tatt ut i den norske troppen. Haitem Aleesami var barndomskompis med blant andre Adame Diomande da de vokste opp på Holmlia rundt årtusenskiftet. De drømte kanskje om å bli landslagsspillere sammen en vakker dag.

I 2015 ble de det. Foredlingen foregikk i talentfabrikken i Skeid før de tok steget ut til større oppgaver. Holmlias første lands­lagsspiller het for øvrig Jona­than Parr.
Alesaami rakk å få noen tippeligakamper for Fredrikstad før han forsvant ut av landet. Slik gikk det ikke med hans storbykolleger Mats Møller Dæhli, Omar Elabdellaoui og Joshua King. De gikk til engelsk fotball før de hadde debutert på norsk toppnivå. Og disse blir det stadig flere av.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Oslo har ett topplag i fotball. Vålerenga. Hvor mange landslagsspillere er det fra VIF i den 23 mann store troppen som ble tatt ut i går? Ingen. Mens Rosenborg har fire. Det forklares ikke med mangel på spillerutvikling, men om dagsform. Og det er den en landslagssjef må forholde seg til.

Så det er ikke riktig at Oslo ikke produserer gode fotballspillere. Oppsals og eks-VIF-spiller Håvard Nielsen er også et vanlig innslag, men har vært skadet. Og Moa Abdellaoue kommer når han har spilt seg i form. Hadde alle spilt for FC Oslo hadde laget hevdet seg på norsktoppen. Da er det et godt alternativ å prestere for Norge i stedet. Det gjenstår å se. Men det trengs. Etter 0–0 og 0–0 i de to siste landskampene.