Nyheter

Rektor raser mot byrådet: – Vi taper kampen om elevene

I 2002 vedtok byrådet en utvidelse av Etterstad videregående skole. Noe stod ferdig i 2006, men siden har det ikke skjedd noe. Nå går det på tålmodigheten løs for rektor Elin Stavrum.

– Politikerne sier de er opptatt av å satse på yrkesfag. Hvorfor blir da oppgradering av Oslos eneste rene yrkesskole utsatt gang etter gang, spør rektoren, og viser Dagsavisen det gapende hullet etter bygget som ble revet i 2014. I 2019 ble tomta gravd ut, men så har det vært stopp.

I oktober i fjor hadde rektoren et møte med skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap), hvor hun la fram sin frustrasjon.

Uten å få noen lovnader.

Politikerne sier de er opptatt av å satse på yrkesfag. Hvorfor blir da oppgradering av Oslos eneste rene yrkesskole utsatt gang etter gang

—  Elin Stavrum, rektor Etterstad videregående skole

– Det vi ønsker er en betydelig forsering av byggeprosjektet, sier hun.

På høring

I disse dager er den nye skolebehovsplanen sendt ut på høring. Og igjen er Etterstad utsatt. Denne gang til 2028, 26 år etter at reguleringsplanen og utvidelsen ble vedtatt.

Etterstad skole er en eneste lang rekke av utsettelser og forsinkelser.

– Etter planen skulle D og E-bygget med teknologiavdelingen, som nå er på Sogn, stått klart i 2008. Men etter nye runder var planen at det siste bygget skulle stå ferdig i 2012. Hvorfor det ikke ble noe av er litt uklart, sier rektor Elin Stavrum til Dagsavisen.

Hun er lei av å vente, og ikke minst lei av å ha skole på to forskjellige steder.

I ny skolebehovsplan i 2012 viste behovet for flere grunnskoleplasser. Dette ble prioritert. Etterstad ble satt på vent igjen. Som en oppfølger av ny utsettelse, bestemte UBF at E-bygget måtte stenges av HMS-grunner. Våren 2014 ble teknologiavdelingen (TIP) flyttet over til gamle verkstedlokaler på Sogn. Disse lokalene ble pusset opp for 70 mill.

– For oss er det uheldig å ha skole to forskjellige steder i byen. Elevene på Ullevål får liten tilhørighet til Etterstad vgs, og lærerne må forflytte seg fra en time til en annen, sier hun.

Rektor Elin Stavrum. Etterstad videregående skole.

Nye utsettelser

Planen var at TIP skulle være der i fire år til nybygg på Etterstad skulle stå klart i 2018.

Men i 2018 ble det en ny utsettelse, da fram til 2023. Men det stoppet ikke der. Høsten 2019 ble prosjektarbeid igjen stanset, på grunn av utfordringer med reguleringsarbeidet.

– Noen av dem som prosjekterte kan ikke ha visst at Etterstad ligger i indre by, og bygget som var prosjektet var for høyt i forhold til reglene. Så naboene protesterte, og fikk stanset det hele. Hele tiden har det vært ulike grunner til at det stadig har blitt utsatt, sier hun.

Så på høsten i fjor kom det forslag om ny utsettelse. Denne gang på grunn av kommunens økonomiske utfordringer som følge av koronasituasjonen og utfordrende reguleringsarbeid.

Taper kampen om elevene

Mens det de siste 20 årene er blitt bygget flere nye videregående skoler, med yrkesfaglinjer, har tiden stått stille på Etterstad.

– Vi er kommet i en uheldig loop. Så lenge det er konkurransebaserte inntak, hvor nye fine skoler går av med seieren, og vi har de dårligste fasilitetene, så taper vi kampen om elevene, sier hun.

Saken fortsetter under videoen

Mens det de siste 20 årene er blitt bygget flere nye videregående skoler, med yrkesfaglinjer, har tiden stått stille på Etterstad.

– Jeg håper politikerne tar dette inn over seg, og skjerper seg slik at prosjektet kommer i havn. Jeg skjønner ikke hvorfor ikke Etterstad prioriteres, nå politikerne sier at de vil satse mer på yrkesfag. I snart 20 år er vi blitt lovet nye bygg. Hvorfor blir de ikke ferdig? Til sjuende og siste er et elevene dette går ut over, sier hun.

Dagsavisen har kontaktet skolebyråd Inga Marte Thorkildsen for kommentar til saken, og hun skriver i en SMS til Dagsavisen dette:

«Det er virkelig ingen ting å si på den fortvilelsen, de har venta altfor lenge. Jeg vil bare få understreke at jeg har lovt å følge opp Etterstad, og vi skal snu alle steiner.»

Mer fra Dagsavisen