Nyheter

Klart for svømming til våren: Slik blir det midlertidige badet på Økern

Opprinnelig skulle badet på Økern stå ferdig i vår. Nå står vinteren på trappene, og på Økern er det fortsatt en anleggsplass.

På Økern, et godt steinkast fra t-banestasjonen, og rett ved Løren skole, stikker et underlig syn opp fra bakken. Kraftige bjelker i limtre, lener seg på hverandre, og danner et avlangt telt. Det ligner et langhus fra vikingtiden,i ekstra høy utgave. Dekket med en blågrønn duk, det  minner om bunnen av et basseng.

–Arkitektene har fått lov til å leke seg med farger, og valgte denne svømmehallaktige fargen på duken, sier avdelingsdirektør Merete Hoff i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

–Og limtre har sin styrke i buer, så det har gitt en spesiell form på hallen, og mye oppmerksomhet fra folk som kjører forbi her, sier Hoff.

Merete Hoff er avdelingsdirektør i Kultur og Idrettsbygg, som er byggherre for det midlertidige badet på Økern. Sammen med byrådssekretær for næring og eierskap, Vegard Andersen (Ap) viser hun Dagsavisen rundt på byggeplassen.

–Vi bygger et midlertidig bad, for å erstatte noe av badekapasiteten til Tøyenbadet, mens det bygges nytt der, og frem til Manglerud bad står ferdig, sier Merete Hoff.

Sirkulærbygg

Badet er bygget som et sirkulært bygg, hvilket betyr at det kan tas ned og brukes om igjen et annet sted. I tillegg blir det gjenbrukt materialer fra det gamle Tøyenbadet, som nå er revet.

–Det er gjort veldig enkelt alt sammen. Veldig enkelt, men akkurat det du trenger for å bade og svømme. Det blir et stort stålbasseng først. Garderober, og teknisk anlegg kommer i containere, ferdig laget, og settes sammen her inne. Og du kan se at limtredragerne er dimensjonert sånn at de akkurat skal passe på en bil, så de er lette å flytte på, når det ikke lenger trengs her, forklarer hun.

Har dere en plan for hvor det skal flyttes?
–Vi holder på med å lage en utredning hvor vi ser på mulighetene, så innen det skal demonteres vet vi det nok. Folk har hørt om badet, og vi får henvendelser både fra utlandet, og andre steder i Norge som er interessert i å kjøpe det, hvis ikke Oslo kommune vil bruke det selv.

Hjelpe byggebransjen over kneika

Under den svømmebassenggrønne teltduken er det foreløpig en byggeplass. Diverse maskiner i knalle farger lager mye lyd der de løfter, dunker, borer. Midt mellom alle anleggsmaskinene, står en middels stor, hvit lastebil. En nærmest lydløs elektrisk tippbil.

–Dette er jo egentlig bare et pilotprosjekt for sirkulære bygg, men så har vi også fått til utslippsfri transport av masser, og det er helt unikt. De første i Norge, sier Hoff engasjert.

–For tre uker siden tok vi det første lasset med elbiltransport i Norge. Det er første skritt til utslippsfrie løsninger, fortsetter hun.

I Klimastrategi 2030 har Oslo kommune satt et mål om utslippsfrie anleggsplasser innen 2025, som en del av veien mot å bli verdens første utslippsfrie storby innen 2030.

–Vi vekter miljø innmari høyt. Oslo kommune bygger for over 30 milliarder de neste fire årene.  Men markedet har ikke produsert nok utslippsfrie maskiner enda. Derfor stiller vi krav til bransjen om at hvis de skal bygge på Oslo kommunes kontrakter, så vektes utslippsfritt og miljøkrav veldig høyt. Det gir forutsigbarhet, og blir en politisk styrt utvikling av markedet, hvor vi hjelper bransjen over kneika, sier Andersen.

–Dette er pilotåret

Lastebilen ved Økern er en av tre elektriske lastebiler som finnes i landet. Den har tilstrekkelig kapasitet til å transportere alle masser til og fra anleggsplassen på Økern.

–Og vi har ikke bare valgt elektrisk, vi har også valgt å transportere minst mulig. De massene som kan gjenbrukes her, bruker vi. Så blir resten fraktet bort på den elektriske lastebilen. sier Hoff.

Men infrastrukteren for å lade ellastebiler, er den klar?

–Den er noe man bør bli bedre på. Og det er jo litt av hensikten med et pilotprosjekt, at man erfarer nettopp de tingene; man gjør en anskaffelse, og så viser det seg at de kan levere maskiner, men ikke får ladet. Og da lærer man at neste gang må man starte med å finne ladeplasser, forklarer hun.

–Dette er pilotåret. Neste år kjører vi det litt bedre og året etter det er det kanskje standard.

–Tenk om staten hadde gjort det samme

Hva med utslippsfrie byggeplasser...?

– Bymiljøetaten har hatt et prosjekt i Olav 5s gate , ved Saga, som har vært utslippsfritt innafor byggegjerdet. Og folk sier jo gjerne at de har tilgode å se at de store maskinene er elektriske. Men da kan vi si, se her har du en, så markedet utvikler seg det, sier Andersen med et smil.

Ja, så det er her og i Olav Vs gate. Hva skjer videre?

–20 prosent av utslipp fra Oslo kommer jo fra bygg og anlegg, så når de grønnere løsninger brukes på Oslo kommunes byggeplasser, så brukes det også når det bygges for Selvaag for eksempel, for det har de samme entreprenørene, sier Andersen.

–Og én ting er Oslo kommune, men det vi håper er jo at staten gjør det samme. Tenk om man hadde satset sånn på regjeringskvartalet for eksempel, fortsetter han ivrig.

–Og hvis andre kommuner rundt hovedstaden gjør det samme, hvis Gøteborg gjør det samme. Det er jo litt av poenget; at jo større det markedet blir, jo lettere blir det for bransjen i Norge å ta steget.

Tøyenbadet forsinket

Ikke bare er bassenget et pilotprosjekt, det skal også dekke et allerede stort behov for bassengplass.

– Det er jo ikke samme størrelse som Tøyenbadet, helt åpenbart, så det kommer ikke til å ha den samme kapasiteten heller. Men det blir etter moderne regler, der Tøyenbadet var utdatert på mange områder. Også dekker det et minimumskrav. Men når hele Tøyenbadet står ferdig, vil området få god dekning, sier Hoff.

Og Tøyenbadet, skulle etter planen stå ferdig i 2023.  Rivningsarbeidet er over, og nå er neste steg å begynne å bygge opp igjen. Grunnarbeidene er imidlertid rundt fem måneder forsinket, blandt annet grunnet tidligere planer om en t-banetunnell under badeanlegget. Det er for tidlig å si hvordan forsinkelsen vil påvirke planlagt ferdigstillelse.

Opprinnelig var planen for badet på Økern at det skulle stå klart i vår. Så ble våren til sommer og i sommer ble det utsatt igjen. Uventede utfordringer dukket opp.

Når skal bassenget her på Økern egentlig bli ferdig?

–Det blir ferdig i slutten av første kvartal 2021, så da håper vi at de første badegjestene kan svømme her til våren, smiler Hoff.

Og det blir åpent for folk flest også, ikke bare svømmeopplæringa?

–Ja, jeg håper jo det skal det, i helgene hvertfall, sier Hoff.

–Det er jo ingen som har bygd bad i byen på mange år, så vi har begynt med det, sier Andersen

–Ja, dere skal virkelig ha respekt for det, for det var jo veldig nødvendig, avslutter Hoff.

Mer fra Dagsavisen