Nyheter

Styrer mot kampvotering om sikker stortingsplass

AUF blir en avgjørende joker i kampen for sikker stortingsplass for Oslo Arbeiderparti.

Bilde 1 av 2

Fire kvinnelige kandidater kjemper om det som ligger an til å bli to sikre stortingsplasser for Oslo Ap i forkant av stortingsvalget neste år.

Vararepresentant Zaineb Al-Samarai, varaordfører Kamzy Gunaratnam, LO-topp Trine Lise Sundnes og stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen ønsker alle å stå på 2. eller 4. plassen på lista, som vil sikre dem jobben som stortingsrepresentant i fire år. 

Da nominasjonskomitéen i Oslo Ap leverte sin første innstilling tidligere i høst var det med Al-Samarai på enstemmig andreplass, Sundnes på fjerdeplassen med en dissens på Gunaratnam, og med Gåsemyr Staalesen på femteplassen. Forslaget har nå vært på høring hos partilagene i Oslo Ap.

LES OGSÅ: Lederen i Oslo Ap: Trekker seg fra kampen om sikker stortingsplass (+)

Kamp om plassen

Dagsavisen har gjennomgått forslagene og snakket med en lang rekke kilder tett på prosessen. Det eneste som er klart nå er at nominasjonskomitéen, ledet av tidligere byråd Tone Tellevik Dahl, får en svært tøff oppgave med å sette sammen en samlende liste.

Al-Samarai og Gunaratnam peker seg ut som de to mest populære kandidatene blant partilagene i Oslo Ap. Al-Samarai har støtte til å stå på andreplassen av store og mektige lag som Oslo Arbeidersamfunn (der hun selv er leder), Internasjonalt Forum (som tidligere støttet Gunaratnam, men som nå har snudd) og Homonettverket.

LES OGSÅ: LO-topp Trine Lise Sundnes bekrefter: Vil på Stortinget for Oslo Ap

Innspillene fra partilagene viser at det er tydelig støtte blant «voksenlagene» i Oslo Ap til å ha Al-Zamarai som stortingsrepresentant for Oslo framover.

Gunaratnam har ikke støtte fra de aller største Ap-lagene, men hun har likevel blitt satt på andreplassen av svært mange lag i partiorganisasjonen. I tillegg er hun den suverene foretrukne kandidaten blant de som peker seg ut som jokeren i kampen om sikker stortingsplass: AUF.

AUF som joker

Det er kjøttvekta som rår når stortingskandidatene skal velges. Og når nominasjonsmøtet skal avholdes 1. desember er det AUF som er den suverent største biffen. 1/4 av alle som har stemmerett på nominasjonsmøtet kommer fra AUF.

Leder i AUF Oslo, Varin Hiwa, er soleklar på at AUF ønsker Gunaratnam på andreplassen på lista.

– Vi har helt fra starten av hatt en klar og tydelig støtte til Kamzy på andreplassen. Hun har vært leder av AUF i Oslo og sittet i sentralstyret. Hun er alltid imøtekommende når det kommer til å løfte fram unge stemmer. Da er det ikke rart at hun er blitt en tydelig favoritt blant ungdommen, sier Hiwa.

Leder i AUF i Oslo, Varin Hiwa.

Varin Hiwa. Foto: Selma Moren

Et usikkerhetsmoment som ikke bare gjelder AUF, men også alle voksenlagene, er at nominasjonsmøtet skal holdes digitalt. Alle delegatene skal sitte hver for seg. Det betyr at de kan stemme hvordan de selv vil, selv om det måtte gå på tvers av lokallagenes vedtak.

LES OGSÅ: «Tok hun egentlig tak? Vel, det skulle Lan Marie Berg få kjeft for»

– AUF-erne kommer til å stemme som de ønsker. Vi tvinger ingen til noe som helst. AUF-erne vet hva som er best for partiet, de vil vinne valget og kommer nok til å stemme på en kandidat som gjenspeiler dem selv, sier Hiwa.

– Dersom Gunaratnam ikke blir foreslått på andreplassen, er det da aktuelt for AUF å stille et benkeforslag? 

– Det vil jeg ikke svare på ennå.

– AUF har et vedtak på at dere ikke ønsker kampvotering mellom to minoritetskandidater. Likevel kan dere sørge for at nettopp det skjer? 

– Ja. Det er veldig synd. Nominasjonskomitéen må stå til ansvar for det. Det er de som har lagt premissene her. Vi mener det er rom og mulighet for å unngå at det skal skje, sier Hiwa.

Trangt om plassene

I siste runde før nominasjonskomitéen skulle sette sammen en liste meldte også mangeårig LO-topp Trine Lise Sundnes seg på i kampen om sikker stortingsplass. Selv om Dagsavisen vet at mange lokallag har reagert på at hun meldte seg på så seint i prosessen viser innspillene at hun også seiler opp som en tydelig favoritt til å ta fjerdeplassen på lista. Svært mange lokallag har foreslått henne til fjerdeplassen i kombinasjon med enten Gunaratnam eller Al-Zamarai.

LES OGSÅ: Nytt Ullevål-opprør i Oslo Arbeiderparti (+)

Også Gåsemyr Staalsen har brei støtte fra mange lag til å stå høyt på lista. 

Da nominasjonskomitéen leverte sitt første forslag gikk de bort fra sedvanen det er å ha annenhver mann og kvinne på lista, og plasserte Gåsemyr Staalesen på femteplassen, en plass som vanligvis tilhører en mann. Etter at leder i Oslo Ap Frode Jacobsen trakk seg fra kampen om tredjeplassen på lista og i stedet stilte seg til disposisjon for femteplassen, er det sannsynlig at han får nettopp femteplassen.

Det åpner derimot for at det kan stå flere kvinner på rad på plassene bak Jacobsen. Dersom Arbeiderpartiet skulle gjøre et godt valg og samtidig vinne regjeringsmakt vil det bety at også 5. og 6. plassene på lista kan ende opp med å bli fast møtende representanter på Stortinget.

Nyeste fra Dagsavisen.no: