Nyheter

Siv Jensen: – Regjeringen må gi gratis munnbind til folk med dårlig råd

Fra mandag trer munnbind-anbefalingene i kraft i Oslo og Indre Østfold. Frp-leder Siv Jensen mener regjeringen bør gi gratis munnbind til folk med dårlig råd.

– Dersom regjeringen kommer med en anbefaling om bruk av munnbind, er dette et godt smitteverntiltak kun for folk med god råd, sier Jensen til NTB.

Hun presiserer at økende priser på munnbind betyr en risiko for at folk med dårlig økonomi ikke tar seg råd til å kjøpe dem, eller at de bruker munnbindene lenger enn anbefalt.

– Jeg mener derfor at regjeringen må gi gratis munnbind til folk med dårlig råd, som for eksempel lavinntektsfamilier og minstepensjonister, for å sikre alle har en reell mulighet til å følge smittevernanbefalinger, sier Jensen.

Les også: Rødt vil ha gratis munnbind ved kollektivreiser

SV ber om prisregulering

SV går lenger, og tar til orde for at munnbind skal få et pristak eller bli gratis i områder der det kommer påbud eller anbefaling om bruk av munnbind.

– Hvis fellesskapet trenger at noen går med munnbind, så må alle ha råd til munnbind. Folk med dårlig råd skal ikke måtte telle på kronene om de har råd til å beskytte seg selv og andre mot en dødelig smittsom sykdom, sier partileder Audun Lysbakken.

Han mener Frp-forslaget er «helt unødvendig og byråkratisk behovsprøving».

– Vi kan ikke være avhengig av prissvingninger i markedet for å gi oss alle sammen trygghet. Å regulere dette vil også øke sannsynligheten for at alle som trenger det, går med munnbind, sier SV-lederen.

Varer ut måneden

Munnbind-anbefalingen, som ble lagt fram på regjeringens pressekonferanse fredag, gjelder i to uker fra mandag 17. august.

Det anbefales at det benyttes munnbind i rushtiden på kollektivreiser i, til og fra Oslo kommune samt i Indre Østfold bo- og arbeidsmarkedsregion – som omfatter kommunene Indre Østfold, Rakkestad, Skiptvet og Marker.

Les også: – Prisen på munnbind må ikke skape et segregert samfunn