Nyheter

Lokalpolitikere ut mot nedleggelser av politistasjoner i Oslo øst

Tre bydelsutvalg raser mot planene om nedleggelse av Manglerud og Stovner politistasjon. Nå ber de om at prosessen stoppes.

«Vi frykter en utvikling med et mindre nærværende politi, og erfaring tilsier at der politiet og storsamfunnet trekker seg ut fyller andre aktører, for eksempel kriminelle, tomrommet. Utviklingen i enkelte områder av våre bydeler tilsier at det ikke må få skje.»

Bydelsutvalgene i Søndre Nordstrand, Nordstrand og Østensjø har nylig vedtatt en uttalelse, med tverrpolitisk enighet. De er sterkt imot nedleggelse av Stovner- og Manglerud politistasjon, som skal samlokaliseres i bydel Alna. Det var Nordstrands blad som først omtalte bydelsutvalgenes uttalelser.

For abonnenter: Slik vil SV stanse nedleggelse av Manglerud og Stovner politistasjon (+)

Dagsavisen har omtalt den planlagte nedleggelsen gjennom flere saker, og SV på Stortinget har engasjert seg for å få prosessen stoppet. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har imidlertid uttalt til Dagsavisen at han ikke mener det behøver å bety noe hvor politiet har kontorene sine, så lenge de er nærværende. Og politiet selv har forsikret Dagsavisen om at verken tilstedeværelse eller forebyggende arbeid skal rammes.

Det fester lokalpolitikere i de tre nevnte bydelene liten lit til.

Kjenner folk

Dette gjelder ungdom over hele fjøla, ikke bare enkelte miljøer. Jeg husker selv fra barndommen på Abildsø hvor viktig politiets tilstedeværelse var, da det nynazistiske miljøet blomstret opp på 1990-tallet. Miljøet ble stoppet, ikke bare gjennom at man fengslet folk, men gjennom at politiet var der og fulgte med, og kjente folk.

Det sier Vegard Kjendsli (SV) fra bydelsutvalget i Nordstrand. Han er særlig bekymret for tilliten mellom innbyggere og politi, hvis politiets blir mindre nærværende i Oslo sørøst.

Jeg er bekymret nå, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Vegard Kjendsli (SV)

Vegard Kjendsli. Foto: Privat

Visepolitimester Bjørn Vandvik har vært klar på at en sentralisering ikke vil gå ut over tilbudet.
Jeg kan berolige med at innbyggerne ikke vil få et dårligere polititilbud. Tvert imot. En ny politistasjon vil ikke gå ut over verken responstid eller forebyggende arbeid. Vi har også en spennende dialog om at vi i bydeler der det er større felles utfordringer kan jobbe ut fra bydelsadministrasjonene. Litt som en politipost, men tettere i samarbeidet med kommunen og langt mer fleksibelt og effektivt. Vi vil være mer til stede der det trengs mest, sa Vandvik til Dagsavisen for to uker siden.

Politiveteran: Advarer mot nedleggelse av politistasjoner (+)

Ikke forelagt

En viktig del av kritikken fra bydelsutvalgene er at beslutningen om nedleggelse ikke har vært forelagt de folkevalgte.

Dette er viktige institusjoner i vårt nærmiljø. Det er svært problematisk at dette skjer uten at vi får en skikkelig begrunnelse, utenom at det er gunstig økonomisk å slå dem sammen. Til sammen representerer vi tre bydelsutvalgene rundt 150.000 mennesker. Hvis ikke dette blir hørt nå, kan det bli mye bråk, sier Kjendsli.

Hanne Eldby fra bydelsutvalget i Østensjø er bekymret for det forebyggende arbeidet i bydelen.

Vi opplever at det forebyggende arbeidet er svekket sammenliknet med for noen år siden, og vi er redd for at det blir ytterligere svekket. Vi må ha politi i bydelen vår, og folk man kjenner igjen, sier hun.

Eldby forteller at politi, utekontakt og barnevern har hatt et godt samarbeid i bydel Østensjø.

Det betyr noe for samarbeidet at folk kjenner hverandre. Og vi trenger politi som kjenner ungdommene våre, og som vet hvordan de skal snakke med dem, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

SV.

Leder for oppvekstkomiteen og medlem i bydelsutvalget i Østensjø

Foto: Privat

Ber bystyret handle

Erlend Tynning Larsen (SV) som sitter i Søndre Nordstrands bydelsutvalg, mener nedleggelse av Manglerud politistasjon er det siste Søndre Nordstrand trenger nå.

– Vi mistet vår lokalpost på Holmlia for noen år siden i forbindelse med politireformen. Når nærmeste politistasjon skal legges enda lenger unna, så er det et steg i helt feil retning, sier han.

Dagsavisen har gjennom flere saker den siste tida satt søkelyset på kutt i skolehelsetjenesten i bydelen.

Søndre Nordstrand har i lengre tid vært i søkelyset på grunn av utfordringer med barnefattigdom og ungdomskriminalitet.

– Jeg er bekymret for det forebyggende arbeidet. Manglerud politistasjon har gjort en god jobb. Vi kan ikke stå og se på at vi mister dette nå. Er det noe vi trenger nå, så er det tung innsats på det forebyggende, sier Larsen. Han tror det er sjanser for å få stoppet prosessen.
– Når det nå kommer tydelige uttalelser fra flere bydeler, så må de høre etter, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Leder, 
Søndre Nordstrand SV

Foto: SV

I bystyret

Frps Aina Stenersen har tidligere uttalt seg i Dagsavisen om at hun  er kritisk til nedleggelsesplanene.

Stasjonene på Manglerud og Stovner har dyktig personell og gode fagmiljøer. Da jeg var ung og vokste opp på Skullerud, var vi på fornavn på politifolkene på Manglerud. For oss som var unge var det trygt å vite at politiet var i nærmiljøet. Så her må regjeringen lytte til lokale røster, sa Stenersen til Dagsavisen 10. juni.

Onsdag legges hennes interpellasjon fram i bystyret. Der ber Oslo Frp byrådet om å avslå vedtaket fra Politidirektoratet innen klagefristen på åtte uker, og at videre planer bør behandles av bystyret.

Oslo  20160726.
Stovner politistasjon i Oslo.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Stovner politistasjon. Foto: Audun Braastad/NTB SCANPIX

Mer fra Dagsavisen