Nyheter

Politiveteran: – Et bomskudd å legge ned politistasjonene på Stovner og Manglerud

Kampen om å bevare politistasjonene på Stovner og Manglerud er godt i gang, etter at Politidirektoratet har bestemt at de skal legges ned, og erstattes med en stor sentralisert stasjon.

I Dagsavisen mandag sa SVs stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen, Petter Eide ut mot planene om å legge ned på Manglerud og Stovner.
Vi kommer til å lage bråk rundt planene om å legge ned de to politistasjonene, og vil jobbe for å finne måter å stanse det på, sa Eide til Dagsavisen.

Også Frps gruppe i bystyret ønsker å stanse nedleggelsen.

Politi-imamen

I sin tid som politimann på Grønland gikk Erik Andersen under kallenavnet «politi-imamen» i muslimske kretser fordi han samarbeidet tett med imamene og familiene i nærmiljøet.

Les også: «Politi-imamen» gir seg ikke

Nå er han bekymret for at det forebyggende arbeidet vil lide under nedleggelse av de lokale politistasjonene på Manglerud og Stovner.

– I mine øyne er det en tragedie at det skjer. En sentralisering har jeg ikke noe tro på,  sier Erik Andersen til Dagsavisen.

I mange år, til han gikk av i 2016  var han en brobygger mellom politiet og det muslimske miljøet i Oslo, og vet betydningen av å ha et synlig politi i spesielle og utsatte miljøer.

I et intervju med Dagsavisen i 2018, før planene om nedleggelse av Stovner og Manglerud, sa han dette:

«Å legge ned nær-politistasjonene med folk som kjente nærmiljøene har også vært en stor feiltakelse. Når noe oppstår må man handle umiddelbart, og det blir umulig når arbeidet er organisert slik det er nå».

– Dialog og tilstedeværelse er alfa og omega, sier han, og nevner et tenkt tilfelle.

– Når en 10-åring snauser en sjokolade på butikken, og blir tatt, er det viktig å ta den samtalen med vedkommende på en rolig og fin måte, slik at man kan lære. Det kan virke som en bagatell, men det kan fort føre til stadig verre ting. Er politiet synlig i nærmiljøet kan vi fanger opp slike ting, sier Andersen.

Les også: – Så forbanna at jeg kjenner det i magen

Politipost

Visepolitimester Bjørn Vandvik er klar på at en sentralisering ikke vil gå ut over tilbudet.

– Jeg kan berolige med at innbyggerne ikke vil få et dårligere polititilbud. Tvert imot. En ny politistasjon vil ikke gå ut over hverken responstid eller forebyggende arbeid. Vi har også en spennende dialog om at vi i bydeler der det er større felles utfordringer kan jobbe ut fra bydelsadministrasjonene. Litt som en politipost, men tettere i samarbeidet med kommunen og langt mer fleksibelt og effektivt. Vi vil være mer til stede der det trengs mest, sa Vandvik til Dagsavisen mandag.

Erik Andersen er enig at politiposter er et godt virkemiddel.

– Men da må de være der på permanent basis, sier Andersen.

– Det holder ikke kjøre rundt med ulike våpenhylstre, og ikke en gang gå ut av bilen. Man må forebygge før det eskalerer, være der fast over tid, skapte trygghet og bli kjent med hverandre.

– Groruddalen, og da særlig Stovner, og Holmlia i Bydel Søndre Nordstrand, er to tøft belastede områder. Jeg har aldri sett så mye ungdom som bevæpner seg i tidlig alder, som der, sier Andersen.

–  Da jeg jobbet i politiet, hadde vi politipost på kampen og Vålerenga. Vi var der i faste ukedager, hvor folk kunne komme innom for å prate og få informasjon. Ikke bare var dette viktig og nyttig for ungdommen,  men også eldre kom innom for en prat. Vår tilstedeværelse fikk de eldre til å føle seg trygge, de var flinke til å observere, og kom ofte med gode innspill, sier ekspolitimannen.

Les også: Bekymret for kontakten mellom politiet og Oslos moskeer

Forslag

Leder av Helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre, Aina Stenersen sier de er imot en nedleggelse, og at hun snarlig vil fremme et forslag overfor Oslo bystyre, som går imot nedleggelse av de to stasjonene.

Aina Stenersen. Politiker. 
FrPs 1. kandidat i Oslo ved kommune- og fylkestingsvalget 2019. Griller i Spikersuppa.

Aina Stenersen (Frp). Foto: Mimsy Møller

– Stasjonene på Manglerud og Stovner har dyktig personell og gode fagmiljøer.  Da jeg var ung og vokste opp på Skullerud, var vi på fornavn på politifolkene på Manglerud. For oss som var unge var det trygt å vite at politiet var i nærmiljøet. Så her må regjeringen lytte til lokale røster, sier Stenersen til Dagsavisen.

Hun sier videre at bystyret ikke har fått noe skriftlig informasjon om nedleggelsen.

– Det jeg har fått vite har jeg fått vite gjennom media. Og dette er første gang jeg så konkret hører om planene. Vi burde vært mer inkludert i prosessen, og jeg er overrasket over at byrådslederen, gjennom sin byrådssekretær er positiv til nedleggelsen, og opprettelsen av en stor sentralisert politistasjon, sier Stenersen.

– Å legge ned er ikke veien å gå. Tvert om. Det er viktig med nærpoliti. Og skal man ha politiposter, bør de i størst mulig grad være der permanent, og ikke ut ifra situasjonen i området, sier hun.

– Derfor vil vi i Frp foreslå ovenfor bystyret å beholde de to stasjonene. Fra oss er dette et klart signal, og vi håper andre partier stiller seg bak, sier Aina Stenersen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen