Nyheter

Benker du kan sove på

Oslo er full av små benker og sitteplasser, men hva er egentlig tanken bak en benk? Vi spurte møbelprodusent Jan Christian Vestre som nekter å lage menneskefiendtlige bymøbler.

Bilde 1 av 13

I et portrettintervju med homoaktivist Kim Friele nylig fortalte hun om benken sin, den hun satt på hver lørdag i årevis i håp om å finne andre homofile som hun kunne henge med. I dag har benken fått plakett, og står fortsatt på samme plass – ved nedgangen til T-banen på Nationaltheatret.

Les også: – Jeg liker ikke ordet toleranse. Aksept er det som teller

Frielebenken er bare en av Oslo mange benker hvis design går i alt fra gammeldags romantisk tre og smijern til minimalistiske betongblokker og skulpturelle kunstverk.

– Et mangfold av forskjellige bymøbler bidrar til å skape mer attraktive og tilgjengelige sosiale møteplasser der folk kommer sammen. Slik oppstår også tillit og tilhørighet i samfunnet, noe vi trenger mye mer av i verden i dag, sier Jan Christian Vestre, daglig leder for utemøbelprodusenten Vestre.

Les også: Instagram-vennlige by-benker til Oslo

Benker, Oslo 2019.

Skandinavisk

Hos Vestre har de blant annet levert både tripp-trapp-benken «Stoop» som står på Rådhusplassen og solbenkene «Bloc» på Aker Brygge (bildet under) og opplever i dag stor etterspørsel etter sine benker. Sansen for skandinavisk design er stor, også ute i verden.

– Allemannsretten har lange tradisjoner i norden. Det stikker dypt i oss at byrommet og bygulvet i likhet med naturen tilhører alle. Og jeg tror det er denne ideen som folk tenker på når det gjelder skandinavisk design, sier daglig leder, Jan Christian Vestre.

###

Fiendtlig design

I tillegg til å bringe nordisk design ut i verden har Vestre definert langsiktig bærekraft og er global solidaritet som sine kjerneverdier. De opplever at det er stort gehør for idéen om at alle skal med, men Jan Christian Vestre forteller at de også får bestillinger fra utlandet som de må takke nei til fordi oppdragsgivere vil ha en design de ikke kan stå inne for.

– Det er en trend som slår om seg ute i verden, såkalt hostile design der bymøblene designes slik at de er ukomfortable å for eksempel ligge på. Benker med massive, tette armlenere, pigger eller andre hindringer som gjør det umulig å sove på dem. Det vil ikke vi levere, sier Jan Christian Vestre.

Les også: Arkeologer har funnet seks skip i Bjørvika

Benker, Oslo 2019.

Takket nei

Ved flere anledninger har Vestre takket nei til store oppdrag fra blant annet London fordi oppdragsgiver har ønsket benker med den typen design-detaljer som gjør benkene umulige å ligge på.

– Dersom man har skapt et samfunn der det finnes folk som ikke har råd til tak over hodet så må man løse dette politisk, ikke legge ansvaret på designere. Vi vil i hvert fall ikke være med på å bruke design som et verktøy for å holde grupper av mennesker utenfor våre felles uterom, sier Jan Christian Vestre.

– Jeg tror ikke man løser ett eneste problem ved å skyve uønskede grupper bort.

Benker, Oslo 2019.

Variert

At ikke alle synes absolutt alle typer benker ed komfortable å sitte på er han opptatt av at det skal være varisjon og noe som passer for enhver smak og bak.

–  En by trenger et godt utvalg av benker og det beste er et variert utvalg som passer alle uansett fysiske utfordringer. Det bidrar til et visuelt spennende bybilde og fungerer inkluderende for alle på sosiale møteplasser, også for de som bare vil sitte i fred, sier Vestre.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!
For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Benker, Oslo 2019.

Mer fra Dagsavisen