Den siste tida har Oslo blitt rammet av en rekke voldshendelser. Det er en stor utfordring for politidistriktet, mener politimester Beate Gangås. Hun tiltrådte som politimester 12. august, og har siden den tid identifisert det hun mener er den største utfordringen for Oslo-politiet.
– Ungdomskriminalitet er den største utfordringen til Oslo politidistrikt, forteller politimester Beate Gangås. Dagsavisen møtte Gangås før voldshendelsene forrige helg. Den siste uka har hun vært i møte med justisministeren og byrådslederen i Oslo, og gitt sin støtte til forslaget om at det må bli enklere å gi unge mellom 16 og 18 år en fengselsstraff.
Til stede
Dagsavisen intervjuet eks-politimann, Erik Andersen, om voldshendelsene i Oslo sist uke.
– Politiet må være til stede, også når det ikke skjer noe galt, sa han til Dagsavisen mandag. Håvard Stamsø-Ellingsen, senterleder i Oslo Røde Kors, mente i samme sak at det trengs en dugnad mot vold i Oslo, og at politiet må jobbe med å bygge tillit til ungdommene.
– De må øke og tilpasse sin tilstedeværelse og bygge tillit til ungdom i risikoutsatte områder i forkant av negative hendelser, sa han til Dagsavisen mandag.
Gangås mener problemstillingen er sammensatt.
– Jeg tenker det er mange ting vi må gjøre med det. Der har jeg også mange dyktige folk, som jobber med dette hele tida. Vi har satt ut mye flere og større kapasitet i forebyggende tjeneste. For meg er det også viktig å ha en god patruljetjeneste som klarer å være til stede, fortsetter hun, og legger til:
– Vi vet at synlig politi i noen områder også kan virke forebyggende. Politiet skal ha en bred tilnærming til det forebyggende arbeidet, sier hun.
Mer etterforskning
Etterforskning er en viktig del av politiets forebyggende arbeid. I forslaget til statsbudsjettet som ble lagt fram tidligere denne måneden, fikk politiet foreslått bevilget 83 millioner kroner mer til å styrke etterforskning- og straffesaksarbeidet i politidistriktene.
– Er dette et område som har manglet?
– Jeg brenner jo for etterforskning, sier Gangås. Hun trappet inn i stillingen som politimester etter flere år hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST), hvor hun jobbet med etterforskning.
– Å klare å bruke etterforskning også som et forebyggende virkemiddel, er jeg opptatt av. Med det sakstilfanget Oslo politidistriktet har, må vi være gode i startfasen. Både på å velge hva vi skal konsentrere oss om, og på å gjøre de riktige tingene tidlig.
Lang behandlingstid
Politiet har over lengre tid blitt kritisert for lang behandlingstid i sine saker.
–Det går jeg inn og ser på nå, sier Gangås.
– Spesielt på noen områder har det vært gjentakende kritikk på lang saksbehandlingstid. Det er jeg opptatt av å få gjort noe med. Jeg klarer ikke å komme med de enkle fasitene nå. Noen vil si at det handler om kapasitet og noen vil si at det kanskje kan gjøres noe med arbeidsprosesser. Jeg er opptatt av å finne ut om vi kan gjøre ting på en annen måte for å gjøre det bedre.
– Er det noen konkrete saksområder du tenker trenger raskere behandlingstid?
–Ja, det er konkrete områder innenfor vårt felt det er viktig at jeg tar tak i. Det er viktig å ha rask saksbehandlingstid på saker som gjelder ungdom blant annet. Det måles vi på og det skal vi fremdeles være opptatt av, avslutter hun.