Nyheter

Her er Lans svar på søppelskandalen

Denne uka ble det kjent at Energigjenvinningsetaten granskes for det som skal være over 500 brudd på arbeidsmiljøloven. Nå har byrådet i Oslo bestemt seg for å slå sammen Energigjenvinningsetaten med renovasjonsetaten.

Det var Avfallsbransjen.no som først meldte at det i februar ble bestilt en ekstern granskning av energigjenvinningsetaten (EGE), etter at Oslo kommune mottok tre anonyme varsler om mulige lov- og regelbrudd.

Ulovlige anskaffelser, ansettelser uten utlysning og brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid, skal være tema for varslene.

Ifølge NRK Østlandssendingen er det snakk om over 500 brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

Les også: Gransker 500 nye lovbrudd

– Bystyret er informert

Eivor Evenrud, Rødts førstekandidat til bystyret i Oslo, reagerte sterkt på Twitter torsdag ettermiddag.

– Hva i all verden er dette ?? Byråden har visst om 557 brudd siden oktober i fjor. Og bystyrets medlemmer får vite det i dag – i media, skriver hun og konkluderer:

– Hvis ikke byråd Berg har en meget god forklaring, så går jeg personlig ned og anmelder kommunen.

Nå svarer byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), på anklagene.

–  Jeg har overholdt informasjonsplikten min overfor bystyret både muntlig og skriftlig. Det ble gjort i vår, sier Nguyen  Berg til Dagsavisen.

I et notat skrevet til Oslo bystyrets Samferdsels- og miljøkomité 10.april i år, skriver byråden:

Jeg vil informere om at det er igangsatt en undersøkelse av Energigjenvinningsetaten (EGE).

Årsaken til dette er at det sentrale varslingsordningen i Oslo kommune har mottatt tre anonyme varsler med påstand om brudd på anskaffelsesregelverket, omfattende bruk av eksterne konsulenter og ansettelser uten ekstern eller intern utlysning.

Byrådsavdeling for miljø og samferdsel (MOS) er i tillegg gjort oppmerksom på at det kan ha skjedd brudd på
arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser.

Slår sammen etater

Hun varsler også nå at byrådet vil slå sammen renovasjonsetaten (REN) og energigjenvinningsetaten (EGE).

Den beslutningen ble tatt tirsdag denne uken.

Mens REN samler inn søpla, har EGE ansvar for å sortere og utvinne energi av den. De produserer fjernvarme, biogass og biogjødsel ved tre ulike anlegg, skriver NRK.

Energigjennvinningsetaten har 150 ansatte, fordelt på sorteringsanlegg på Haraldrud og Klemetsrud, og ett biogassanlegg i Nes på Romerike.

–  Med en større enhet blir det lettere å få på plass systemer som vil forebygge og avdekke brudd på arbeidsmiljøloven, mener Nguyen Berg.

Byråden understreker at de tar alle brudd på arbeidsmiljøloven på stort alvor, og at granskningen og sammenslåingen vil bidra til rydde opp.

–  Ny direktør i etaten har tatt tak i problemene og siden april er det rapportert om svært få brudd på arbeidsmiljøloven, sier byråden.

Bestemte seg for å granske i februar

Nguyen Berg forteller at hun i april 2018 fikk vite av EGE at det var avdekket flere brudd på arbeidsmiljøloven i 2017 og i januar 2018, som de nå var i ferd med å rydde opp i.

– Vi ble beroliget av at de varslet flere tiltak, forteller hun.

Men som NRK Østlandssendingen kun melde torsdag, var det i et møte med Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel i oktober 2018 at EGE erkjente over 500 brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

– Vi besluttet å igangsette granskning på nyåret, etter vi høsten 2018 fikk vite at det var snakk om mer omfattende problemer i etaten, sier Nguyen Berg.

Det var byrådsavdeling som besluttet ekstern granskning.

– Men resten av byrådet har blitt holdt orientert ved flere anledninger etter dette, sier Nguyen Berg.

Hun kan ikke svare på hva mesteparten av sakene omhandler, eller hvilke av EGEs annlegg dette gjelder.

Hensikten med granskningen er å få klarhet i hvor mange brudd det er og hva det gjelder.

–  Er ikke dette informasjon dere bare har spurt EGE om?

– Det er det vi gjør med denne granskningen, sier byråden.

Rapporten ikke ventet før valget

Det er konsulentselskapet PriceWaterhouseCooper (PWC) som har fått i oppdrag av byrådsavdelingen for Miljø og Samferdsel å granske uregelmessighetene.

Rapporten skulle egentlig leveres neste uke, men PWC har bedt om forlenget frist. Dermed er den ikke ventet å komme før etter valget.

Rapporten skal koste 1,8 millioner kroner, og undersøke hva som har skjedd fra mars 2015 til 2019, skriver Avfallsbransjen.no.

Les også: Lærdom av Veireno

Veireno-skandalen

Denne saken kommer fram nå bare noen dager etter at Veireno-saken, den forrige store søppel-skandalen i Oslo, har fått sin foreløpige slutt i rettsvesenet.

Veireno-sjef Jonny Enger ble dømt til fengsel i ni måneder.

Han ble dermed ansvarlig for massive brudd på arbeidsmiljøloven. Veireno mistet også avtalen med Oslo kommune, som rekommunaliserte søppelhentingen, og selskapet slo seg selv konkurs.

Eierselskapet VT-gruppen ble frikjent i Borgarting lagmannsrett.

Mer fra Dagsavisen