Nyheter

– Vil ramme tilbudet i hele byen

De bibliotekansatte refser byrådets planer om å leie ut deler av Deichman, og frykter det vil gå ut over bibliotektilbudet i hele byen.

– Å leie ut 40 prosent av lokalene på det nye hovedbiblioteket vil ramme hele tilbudet vi gir i hele byen, sier hovedtillitsvalgt for Bibliotekarforbundet Deichman, Frid Hamsun, til Dagsavisen.

Tidligere i sommer ble det kjent at Oslo kommune leier ut deler av det nye hovedbiblioteket i Bjørvika til Scandinavian Design Group. Planen er at så mye som 40 prosent av biblioteket skal leies ut for å betale for budsjettsmellen på 400 millioner for å bygge det nye signalbygget i Bjørvika.

Det får bibliotekarene på Deichman til å se rødt.

Les også: Vil stanse utleie av det nye hovedbiblioteket

Fylkesbibliotek

– Nye Deichman er ikke bare et folkebibliotek som blir sentralt plassert. Det er også et fylkesbibliotek som skal serve alle lokalbibliotekene. Vi har 18 lokalbiblioteker, 2 fengselsbiblioteker og et sykehusbibliotek, i tillegg til at vi server alle skolebibliotekene i hele Oslo. I bibliotekplanen ber byrådet om at vi tar folkebibliotekene enda mer på alvor. Da ligger det i kortene at vi trenger lokaler. Rina Mariann Hansen viser liten forståelse for at hovedbiblioteket er et nav for hele biblioteksystemet i Oslo, sier Hamsun.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Kommersiell drift

Bibliotekarforbundet frykter også at kommersiell utleie på hovedbiblioteket vil utfordre gratisprinsippet vi har for folkebibliotekene i Norge.

– Når vi må jobbe med å få inn leietakere for å møte det høye inntektskravet er det helt utenfor hva folkebiblioteket egentlig skal drive med, sier Hamsun.

Leder for Deichmanklubben i Fagforbundet kultur, Toril Høimyr, stiller seg bak kritikken fra bibliotekarene. I tillegg er Fagforbundet bekymret for at arbeidsmengden det er langt opp til på det nye biblioteket vil bli for stor for de ansatte som i dag jobber på Hammersborg.

– Hvor mange flere besøkende vi vil få er avhengig av åpningstidene, og vi vet ikke ennå hva de vil bli, men foreløpig er det lagt opp til at nåværende antall ansatte skal kunne betjene 1,5 millioner besøkende i året. Det vil si 45.000 besøkende per ansatt per år. Det er en mangedobling sammenlignet med i dag, sier Høimyr.

Les også: Nå låner vi mer på biblioteket

Tid og service

På toppen av det er det lagt opp til at mange av de ansatte skal bruke arbeidsdagen på gulvet blant de besøkende. Fagforbundet frykter rett og slett at de bibliotekansatte vil måtte bruke hele dagen på å løpe.

– Vi er redde for at de ansatte ikke skal få tid og overskudd til å gi publikum den servicen vi ønsker å gi, og at vi ikke skal få tid til å veilede og anbefale bøker, for eksempel, sier Høimyr.

De frykter også at lange åpningstider vil føre til flere og lengre kveldsvakter for de ansatte ved Deichman.

Slik bygges Deichman: Nye Deichman hovedbibliotek – mer enn bare bøker

Derfor leier de ut

Bakgrunnen for at 40 prosent av det nye hovedbiblioteket skal leies ut er at inntektene skal betale for budsjettsmellen som ble kjent under byggingen av biblioteket.

Blant annet vanskelige grunnforhold gjorde at bygget ble 400 millioner dyrere enn først antatt.

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen har tidligere vært tydelig på hvorfor byrådet ser seg tvunget til å leie ut en så stor del av bygget, og at de ser på det som et nødvendig onde. Inntektene fra utleie skal ligge på omtrent 13 millioner i året.

– Hvis jeg får 10 eller 20 eller 30 ekstra millioner til å bruke på bibliotekene vil jeg heller bruke pengene på å bygge ut flere lokalbibliotek. Vi ønsker oss et nytt bibliotek på Mortensrud, og St. Hanshaugen står nå uten lokalbibliotek nå som hoved-Deichman flytter. Ullern har heller ikke et fungerende lokalbibliotek, sa Hansen til Dagsavisen tidligere i sommer.

Saken fortsetter under bildet.

Hovedtillitsvalgt for Bibliotekarforbundet Deichman Frid Hamsun går imot utleie.

Hovedtillitsvalgt for Bibliotekarforbundet Deichman Frid Hamsun går imot utleie. Foto: Privat

Større forskjeller

Bibliotekarforbundet ser særlig mørkt på at en så stor del av hovedbiblioteket skal leies ut når de mener vi har et stort behov for den type møteplasser.

– Jeg er forundret over at Arbeiderpartiet synes det er greit å fjerne 40 prosent av et bygg som er bygd for folket. Vi har store forskjeller i Oslo, flere faller ut av skolen og vi har et økt behov for ikke-kommersielle møteplasser. Vi vet at bibliotek kan spille en viktig rolle i å imøtegå den utviklingen, sier Hamsun.

 

Hovedbiblioteket

* Neste år åpner nye Deichman hovedbibliotek i Bjørvika, flere år forsinket.

* Byggeprosessen har avslørt en budsjettsmell på omtrent 400 millioner kroner. For å betale for dette har byrådet bestemt at inntil 40 prosent av lokalene skal leies ut til kommersielle aktører.

* Tidligere i sommer ble det kjent at første leietaker blir Scandinavian Design Group.

* Nå advarer fagforeningene på bibliotekene mot planene. De frykter et dårligere tilbud og en dårligere arbeidshverdag for de ansatte.

* 29. august arrangerer fagforeningene en debatt om dette på hovedbiblioteket.

---

Hovedbiblioteket

  • Neste år åpner nye Deichman hovedbibliotek i Bjørvika, flere år forsinket.
  • Byggeprosessen har avslørt en budsjettsmell på omtrent 400 millioner kroner. For å betale for dette har byrådet bestemt at inntil 40 prosent av lokalene skal leies ut til kommersielle aktører.
  • Tidligere i sommer ble det kjent at første leietaker blir Scandinavian Design Group.
  • Nå advarer fagforeningene på bibliotekene mot planene. De frykter et dårligere tilbud og en dårligere arbeidshverdag for de ansatte.
  • 29. august arrangerer fagforeningene en debatt om dette på hovedbiblioteket.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: