Nyheter

Tallene som får Johansen til å juble

Ap går tilbake, men Raymond Johansen ser ut til å beholde jobben som byrådsleder i Oslo etter valget. April-tallene viser at det ligger an til å bli en komfortabel seier til de rødgrønne.

Byrådsleder Raymond Johansen lar ikke en liten forkjølelse komme i veien for jubelen, når enda en måling viser rødgrønt flertall i Oslo. 26,8 prosent av hovedstadens befolkning vil stemme på han til høsten, skal vi tro de nye tallene.

Les også: Tidenes Frp-nedtur i Oslo

Oslo blir rødgrønt også de neste fire åra.

Det er resultatet om april-målinga fra Opinion står seg til valget. På målinga, som er utført for Fri Fagbevegelse, Fagbladet og Dagsavisen får nemlig de rødgrønne en komfortabel seier i Oslo. 55 prosent av velgerne vil stemme på rødgrønne partier. Bare 44,9 vil stemme på den borgerlige blokka.

Saken fortsetter under grafikken

###

På mandatfordelinga er det også klart som rødgrønt blekk: 33 representanter til venstre, 26 til høyre. Det er, om ikke utklassing, så i det minste ganske klare tall.

– Vi ligger veldig godt an til å vinne valget i september. Dette er veldig positivt for den rødgrønne sida, sier byrådsleder og førstekandidat Raymond Johansen (Ap) til Dagsavisen.

– Ap ser ut til å gå noe fram. Samtidig ser samarbeidspartiene ut til å gjøre det veldig bra, sier han.

– Hva tror du er grunnen?

– Veldig mange ser at byen endrer seg i riktig retning, og at det blant annet handler om resultater av politikk. Det er en positiv og bra stemning i byen vår, sier han.

Les også: Arne Strand om målingen: «Det må være trist for Hagen og Jensen å se at partiets maktbase faller sammen»

26,8

Likevel er det ikke knalltall for Arbeiderpartiet. 26,8 prosent er omtrent fem prosent under valgresultatet fra 2015. Men siden Giske-saken har Ap ligget lavt.

– Vi har hatt målinger i Oslo hvor Ap har vært nede i 19 prosent. 26,8, da ligger vi bra an. Så skal vi jobbe steinhardt for å komme opp noen prosent fram mot valget, sier Raymond Johansen.

– Nå er valgkampen i gang, legger han til.

– Jubler du for dette?

– Ja, jeg er veldig glad for at vi har et så solid flertall. Så håper jeg at Ap får noen prosent til. Det er ikke mulig å innkassere en seier ennå, men jeg er glad, sier Johansen.

Nest størst til venstre

Men selv om det viktigste er hvem som får byrådsmakt: Kampen om å bli det nest største partiet på venstre side ser også ut til å bli hard ved høstens valg. Akkurat nå ligger Miljøpartiet De Grønne et lite sneglehode foran, med 9,5 prosent, mens Rødt og SV er hakk i hæl med 8,5 og 8,1 prosent.

– Den kampen er helt åpen, sier Johan Giertsen i meningsmålingsnettstedet Poll of Polls til Dagsavisen.

– Det er såpass små marginer at den som treffer best i valgkampen av de tre, den vinner den kampen, sier han.

Og Giertsen mener det ikke er helt uviktig hvem av dem som blir størst.

– Det har jo betydning. Hvis du fortsatt får et byråd med Raymond Johansen, så gir jo det best forhandlingsposisjon, sier han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Reddes av MDG, SV og R

– Det er partiene til venstre for dere som sikrer flertall?

– Ja, det er det. Men det er vanskelig å tolke det at samarbeidspartiene går fram, som en kraftig motvilje mot vår politikk, sier byrådsleder Johansen.

– Vinner vi er det første gang på femti år at venstresida vinner Oslo i to valg på rad.

Les også: Fagforbundet-leder: – Avgjørende at de rødgrønne vinner makta i Oslo