Nyheter

Åpner for å rive hjørnegården

Byråd Hanna E. Marcussen åpner for å endre forutsetningene fra reguleringsplanen for Haus-kvartalet. Både Rødt og budtaper reagerer.

I 2016 vant Urbanium eiendom budrunden og overtok det såkalte Haus-kvartalet fra kommunen. Det lå flere forutsetninger for overtakelsen, med bakgrunn i en reguleringsplan for kvartalet. Haus-kvartalet er regulert til et «byøkologisk kulturkvartal». Blant annet skulle det oppføres en kulturscene (Vega scene, som ble åpnet i fjor). Kulturhuset Hausmania-tomten var ikke med på kjøpet. Og: Hjørnegården Hausmannsgate 42 skulle pusses opp og bevares.

Nå åpner byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG), blant annet i et brev til Urbanium, opp for likevel å la hjørnegården rives. Dette er også i strid med anbefalingen fra Byantikvaren. Byråden mener, satt opp mot hverandre, at intensjonen om bruk er viktigere enn bevaring, og har formidlet dette til byutviklingskomiteen.

– Om det gis endelig tillatelse til riving, er ikke dette et løftebrudd?

– Dette er en vanskelig sak og jeg har orientert byutviklingskomiteen med et notat slik at de kan vurdere dette. Jeg vil avvente komiteens behandling før jeg går videre. Haus-kvartalet har en unik regulering til byøkologisk kulturkvartal, hvor også enkel standard og gunstige rammevilkår for nyetablering av bolig er en del av reguleringen, skriver Hanna E. Marcussen i en epost til Dagsavisen.

Det at hun nå åpner for at hjørnegården kan rives, svarer hun slik på:

– Hjørnegården står i dag tom. Det kan se ut som om det blir vanskelig å både få til rimelige boliger og den bevaringen av hjørnegården som vi har ønsket. Når et kvartal skal utvikles må ulike hensyn veies mot hverandre. Jeg er opptatt av at vi skal få til en god helhet i kvartalet, og avventer komiteens behandling før jeg følger opp saken videre.

Les også: Mosaikkmysteriet ved Akerselva

– Et svik

Leder for Oslo Rødt, Siavash Mobasheri, er sterkt kritisk til at byråden går inn for at hjørnegården kan rives og at det oppføres et nytt bygg på adressen.

– Vi synes selvfølgelig ikke at dette er greit. Hvis byrådet vil bryte et bystyrevedtak om bevaring må de levere sak til bystyret, sier Siavash Mobasheri.

– At et rødgrønt byråd vil rasere det som kunne blitt et økologisk-kulturelt suksessprosjekt er ikke musikk i våre ører, og sikkert ikke i MDG sine ører heller. Ikke bare bryter byråden med egne idealer, men hun bryter også løfter og standpunkter som ble gitt i valgkampen. Det er et svik, rett og slett, sier Mobasheri.

Vega scene i Hausmannsgate.

Vega scene nederst i Haus-kvartalet åpnet i fjor. Helt til venstre i bilfdet ser man den omstridte hjørnegården. Foto: Mimsy Møller

– Bevaring var forutsetning

Arkitekt Arild Eriksen var en av dem som la inn bud den gang Haus-kvartalet ble lagt ut for salg med bevaring av hjørnegården som premiss.

– Vi forholdt oss til de forutsetningene som lå i reguleringsplanen da vi la inn vårt bud, så min oppfatning er at dette bør gjelde også for Urbanium. Hvis ikke ville vi lagt inn et annet bud enn det vi gjorde den gangen, sier arkitekt Arild Eriksen i Fragment Oslo.

– Så her føler dere at dere er blitt litt lurt av kommunen?

– Bevaring av Hausmannsgate 42 var forutsetningen for det budet vi ga. Bare den tomten som Vega scene er bygget på er verdt en stor del av prisen som alle tomtene ble solgt for til sammen. Jeg tenker at dersom byrådet har ambisjoner om å se på mulighetene til å utvikle rimelige boliger for eksempel som piloter for tredje boligsektor, bør de se på mulighetene de har til å trekke tilbake tomten og starte på nytt. For tidsperspektivet og kriteriene som ble gitt den gangen var helt avgjørende for de budene som ble lagt inn, sier Arild Eriksen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Ikke uvanlig

Espen Pay i Urbanium er forundret over at noen reagerer på at mulige endringer kan komme.

– Det er ikke uvanlig at tomter blir regulert etter at noen har kjøpt dem, sier Pay. Han ønsket ikke å uttale seg ytterligere om saken til Dagsavisen.

I morgen møtes byutviklingskomiteen for å diskutere hjørnegårdens skjebne.

Mer fra Dagsavisen