Nyheter

Styrkar Braathen er verdensberømt for sin modellbygging

Det begynte med Märklin-tog på gutterommet. Så ble han hentet til USA. Nå lager Styrkar Braathen en norsk julescene i miniatyr midt i Oslo sentrum.

Styrkar Braathen er en av landets mest erfarne modellbyggere. Han har vært interessert i modelljernbane helt fra han var guttunge og fikk sitt første togsett. Denne julen bygger han et magisk norsk vinterlandskap i miniatyr der toget suser gjennom tunneller og over snøkledde fjell i julevinduene til Steen og Strøm. For Styrkar Braathen selv er modelljernbanebygging en livslang lidenskap som begynte da han var liten gutt, og faren kom hjem med et byggesett.

– Jeg fikk mitt første Märklintogsett da jeg var rundt 5-6 år. Bygget på gutterommet, et anlegg som jeg oppbevarte under senga. Siden har jeg vært hekta, sier Braathen.

Hjem til jul-fornemmelser med Styrkar Braathens og Marin Farstad Jenssens modelljernbane.

Hjem til jul-fornemmelser med Styrkar Braathens og Marin Farstad Jenssens modelljernbane. Foto: Bjørnar Øvrebø

På skinner til USA

Styrkar, som er utdannet fotograf, og mekaniker fra NSB, har jobbet i mange år som modellbygger blant annet ved Norsk teknisk museum i Oslo og Næs Jernverk i Tvedestrand. Hobbyen har gitt mange oppdrag både i inn- og utlandet, og det største er nok et juleanlegg i stor skala som han laget spesielt for Union Station i Washington etter oppdrag fra den Norske Ambassaden for mange år siden.

Man målte at 80.000 daglig stoppet opp på Union Station for å kikke på modelljernbanen til den togglade nordmannen. Utstillingen skulle opprinnelig stå én sesong, men vakte så stor begeistring at den ble en tradisjon som varte i 13 år, og selv kongen tok turen over Atlanteren for å besøke togstasjonen og se Styrkars grandiose anlegg.

###

I to måneder har Styrkar Braathen bygget modelljernbane til glede for Oslos juleshoppere Foto: Bjørnar Øvrebø

Hjem til jul

I år er det altså Steen og Strøm som har tatt mål av seg til å bringe tilbake den gammeldagse julestemningen sammen med den verdensbreømte modellbyggeren.

– Jeg er jo oslogutt, og det var hit det var stas å gå hver jul, sier Styrkar Braathen til Dagsavisen.

I to måneder har han ligget på alle fire og laget moduler til det som skal bli årets juleutstilling i Oslo sentrum. Vinduene avdukes lørdag 17. november klokka 16.00 - og Braathen lover at det blir en magisk julescene i miniatyr som tar oss gjennom det norske vinterlandskap. Vinduene vil forandre seg sammen med døgnet og hvis man er heldig kan man se nordlyset magisk skinne over de små scenene. I mange år var det tradisjon med modelljernbane i vinduene til Steen & Strøm i julen, og hit gikk faktisk også Styrkar Bråten hvert år sammen med sin far for å kikke på de små miniatyrene. Han husker det som en magisk opplevelse.

Ut av skapet

– Å få muligheten til å lage julevinduene til Steen & Strøm er en stor ære. I år skal jeg ta med barnebarnet mitt til Steen & Strøm for å vise frem modellen jeg har bygget. Det gleder jeg meg utrolig til og det vil bli en helt spesiell opplevelse, sier modellbyggeren som også er en meget stolt bestefar.

For å komplettere anlegget i Oslo har han med seg makker Martin Farstad Jenssen, som også lager et vindu i stormagasinet. Jenssen jobber til daglig som lektor i historie og geografi på en vidaregåendeskole i Lillehammer, og ingen vet hva han elsker å drive med på fritiden. Så utstillingen på Steen & Strøm blir hans første gang «ut av skapet» som modellbygger.

Nyeste fra Dagsavisen.no: