Nyheter

Herregud, tror dere vi er dumme?

KOMMENTAR: Ansvarsfraskrivelsen fra det rødgrønne byrådet etter Veireno-skandalen er på høyde med det mest absurde i verden.

Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg.

Søndag var det slutt. Byråd Raymond Johansen (Ap), miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) og konstituert direktør i Renovasjonsetaten, Arild Sundberg, kalte inn til pressekonferanse midt i familiemiddagen.

(Sistnevnte, altså Sundberg, er forøvrig han som fikk jobben da den første syndebukken, søppeldirektør Pål A. Sommernes, fikk 75.000 kroner i hånda og beskjed om å rydde kontoret for temmelig nøyaktig en måned siden).

På pressekonferansen ble det klart at kommunen selv overtar avfallsinnhentingen i hovedstaden. Med umiddelbar virkning. Det var ikke lenger mulig å håpe at det skulle fikse seg selv – med dagbøter, uttrykk for skuffethet og lovnader om bot og bedring. For nå begrenset ikke lenger problemet seg til selve søppelkaoset, med overfylte konteinere og søppelbøtter, og et voksende rotteproblem. Nå var det også massive brudd på arbeidsmiljøloven. Det smerter selvsagt et LO-lojalt Oslo Arbeiderparti.

Men hvem har skylda for at det gikk så fryktelig galt? Hvem har ansvaret for at tilfellet Veireno for all fremtid trolig vil stå igjen som en av Oslo kommunes virkelig store skandaler?

Vel. Både byminister Johansen og miljø- og samferdselsbyregjeringsråd Nguyen Berg legger all skylda på det forrige, blågule byrådet. Selv på direkte spørsmål er de ute av stand til å ta på seg noen skyld selv. Eller beklage, si unnskyld, for det som har skjedd!

«Det forrige byrådet la alle eggene i én kurv ved at ett selskap tok over alle rutene. Vi kan ikke tillate oss å sette kommunen i en slik situasjon», konstaterer begge to. Og: «Kontrakten skulle aldri vært inngått».

Les også: Raymond: Velkommen til kommunen. Arbeider: Når får vi lønn?

Sjefen sjøl, Raymond Johansen, viser til at avtalen ble inngått kort tid før hans byråd gikk på, og at det først var mulig å heve kontrakten etter avsløringene om brudd på arbeidsmiljøloven, som kom rett før jul.

Dette tror han vel neppe på sjøl engang. For allerede i mai, fem måneder før Veireno-oppstarten, fikk renovasjonsfirmaet tillatelse til å endre kjørerutene. De fikk også lov til å kjøre med langt færre biler enn angitt i den opprinnelige kontrakten med det forrige byrådet. Da hadde Raymond og Lan Marie styrt Oslo i et halvt år.

Dessuten var det jo ikke slik at byrådet nå fritt valgte tidspunkt for å heve kontrakten. At de tok grep på fritt initiativ. Det ene var presset fra opinionen, som økte nærmest fra en time til den neste. Men viktigst: Kommunen sto med et mareritt av en trussel fra Veireno dinglende over seg: Søppelselskapet skulle slå seg konkurs på mandag. Byrådet hadde i realiteten ikke noe annet valg enn å si opp kontrakten med Jonny Enger på søndag.

Guri Melby (V) er en av dem som reagerer på de rødgrønnes blamegame-initiativ. Samtidig som hun egentlig ikke vil spille det spillet. Den tidligere samferdselsbyråden innrømmer nemlig at det kan ha skjedd feil også på hennes vakt.

«En byråd har alltid ansvar for det som skjer på sin vakt. Jeg har ansvar for den kontrakten som ble inngått i min tid, og byråd Lan Marie Nguyen Berg har ansvar for oppfølgingen», sier hun til NRK.

Les også: Veireno-gransking ferdig i april

Raymond og Lan Marie burde også tatt selvkritikk. Det hadde kledd dem langt bedre enn de mørkeblå antrekkene de møtte pressen i på søndag. Likevel kom det aller verste eksempelet på ansvarsfraskrivelse og hovering på pressemelding. Fra det tredjebyrådspartiet, SV, og påtroppende osloleder Sunniva Holmås Eidsvoll.

Hør Bare:

«– Et mørkeblått kapittel i Oslos historie er over.

– Veireno-skandalen er et sjokkerende eksempel på hvor galt det kan gå med gå med høyresidens anbudshysteri. Nå rydder vi opp, sier Sunniva Holmås Eidsvoll, gruppeleder i Oslo SVs bystyregruppe.

– For SV har det i denne saken vært ekstremt viktig at kommunen tar ansvar for og kontroll over denne samfunnskritiske oppgaven i byen vår, sier Eidsvoll.

– Når folk betaler renovasjonsavgift skal de kunne forvente at søpla blir hentet og at de som jobber med det skal ha skikkelige arbeidsvilkår, sier Eidsvoll

– Nå håper vi virkelig at det ikke ramler flere skjeletter ut av skapet etter Venstre og Høyre, sier Eidsvoll.»

Dette sender altså SV ut til landets journalister.

Til informasjon til partiet og andre som eventuelt har tenkt å gjøre noe tilsvarende: Reaksjonen her hos oss er type: «Herregud, hvor dumme tror dere vi er». «For real! Dere har ikke én eneste innrømmelse å komme med?»

Det er å trekke det et stykke, jeg ser det, men tankene løper til «Komiske Ali» – aka Saddam Hussains informasjonssjef Mohammed Said al-Sahhaf – som sto på TV under invasjonen i Irak i 2003 og hevdet den irakiske hæren hadde full kontroll og var i ferd med å nedkjempe fienden, mens amerikanske bomber og granater nærmest regnet rundt ham.

Kommentar: «Alle som jobber for fellesskapet skal ha skikkelige vilkår. Ellers er Oslo søppel» (Aslak Borgersrud)

For ærlig talt, Raymond, Lan og Sunniva! Det eneste dere gjorde i løpet av det året dere satt i byråd før Veireno-kontrakten ble iverksatt, var å gjøre den dårligere. Dere kunne sagt den opp langt tidligere, men dere endte med å sette dere selv i en så dårlig forhandlingsposisjon at Jonny Enger greide å slippe unna dagbøtene og stadfeste at han er «glad for løsningen som er kommet i stand med Oslo kommune». Med en viss troverdighet, faktisk. Vi tror ham nesten.

Eks-byråd Guri Melby har kommet med innrømmelser, renovasjonsdirektøren måtte gå, til og med Veireno-sjef Jonny Enger beklager. Pokker heller, dere har skyld dere også, Lan Marie og Raymond!