Nyheter

Oslo kommune tar selv over søppelhentingen

Kommunen tar over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning. – Avtalen skulle aldri vært inngått, sier byrådsleder Raymond Johansen

Bilde 1 av 2

– Problemet med mangelfull avfallsinnhenting har vært av et slikt omfang at det har vært uakseptabelt, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen.

– I en kort overgangsperiode kan det bli forsinkelser med en ny leverandør, men ikke av det omfanget vi har sett i Oslo.

Fredag skrev Dagsavisen at byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, var i kontakt med kommunens advokater om heving av kontrakten med Veireno. Nå brekreftes det altså at avtalen opphører. Kommunnen vil med umiddelbar virkning ta over driften av søppelhentingen i Oslo. Kommunen kommer heller ikke til å legge ut avfallsinnhentingen på et nytt anbud i inneværende periode.

Oslo kommune har vurdert flere muligheter for å avvikle samarbeidet med Veireno.

* Oppsigelse og dermed en styrt avvikling av den.
* Et nytt hasteanbud på hele eller deler av Oslo.
* Forberedelser til et nytt anbud
* Styrking av den kommunale beredskapene

– Inntil nylig var den juridiske vurderingen at det ikke var grunnlag for å heve kontrakten, men for tre uker siden endret dette seg. Da kom det frem at det hadde forekommet en lang rekke brudd på arbeidsmiljøloven også etter uke 50, og som Veireno ikke hadde rapportert til kommunen. Da ble helt tydelig at vi hadde grunnlag for heving. Etter dette var det ikke lenger noen tvil: Veireno måtte ut. Spørsmålet var hvordan, sier Nguyen Berg.

Veireno har også opplyst kommunen om økonomiske problemer og at selskapet fra i morgen ikke kan oppfylle sine økonomiske forpliktelser. For å hindre umiddelbar stans i søppelhentingen tar altså kommune selv over.

– Det har vært noen krevende måneder for avfallsinnhentingen i Oslo. Det er befriende å kunne presentere en løsning som sikrer at avfall også blir hentet i morgen og i tiden fremover, sier hun videre.

Legger skylda på forrige byråd

Med virksomhetsoverdragelsen overtar kommunen alt utstyr og materiell fra Veireno, så søppelet også kan hentes i dagene framover. De 170 ansatte som nå jobber for Veireno i Oslo, overføres foreløpig til Oslo kommune med de kontraktene de har med Veireno i dag. Kommunen kommer også til å betale lønn til de ansatte for januar. Den skulle blitt betalt i morgen, men Veireno opplyser at de ikke har penger til å betale lønnen.

Johansen og Nguyen Berg legger klar skyld på tidligere styre i Oslo som inngikk kontrakten med Veireno.

– Kontrakten skulle aldri vært inngått, konstaterer begge to.

– De la alle eggene i én kurv ved at ett selskap tok over alle rutene. Vi kan ikke tillate oss å sette kommunen i en slik situasjon.

Eirik Lae Solberg (H), som var finansbyråd fra 2014 til valget i 2015, mener det er en «pinlig ansvarsfraskrivelse» å skylde på det forrige byrådet.

– Det er Raymond Johansen og hans byråd som ikke har fulgt opp kontrakten som ble inngått for ett og et halvt år siden. Byrådet hadde ett år på seg til å forberede leverandørskiftet og trekke i nødbremsen dersom det var nødvendig. Etter Veireno tok over har byrådet latt det skure å gå i fem måneder uten å løse situasjonen, mener Solberg.

I hardt vær

Veireno har vært i hardt vær etter at de tok over søppelhentingen i Oslo i fjor. Søppel har hopet seg opp og skapt kaos flere steder i byen, klagene har rent inn og Arbeidstilsynet har anmeldt selskapet for brudd på flere bestemmelser om arbeidstid.

– Jeg er forbannet på Veireno, sa Nguyen Berg etter at anmeldelsen ble kjent.

Fredag skrev Dagsavisen at hun vurderer å heve kontrakten med Veireno.

– Byråden har sagt gjentatte ganger at kommunens jurister fortløpende vurderer alle sanksjonsmuligheter i kontrakten, inkludert heving, sa byrådssekretær Daniel Rees.

Veireno, som eies av Jonny Enger, fikk anbudet på 420 millioner kroner, noe som var rundt 81 millioner kroner lavere enn det nest laveste.

Les også: Tjener rått på Oslos søppel

Flere kritiske

Sentrale politikere har én etter én gitt uttrykk for at de er misfornøyde med jobben Veireno har gjort.

– Søppelhåndteringa i Oslo fungerer ikke og det er åpenbart at det har vært en rekke brudd på arbeidsmiljøloven, har Høyres Eirik Lae Solberg sagt.

– Situasjonen for de ansatte er jo helt for jævlig, kom fra Andreas Halse i Arbeiderpartiet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har i lengre tid vært klar på at kontrakten med Veireno må heves og varslet mistillit mot ansvarlig byråd Nguyen Berg.

– Jeg tror at samferdselsbyråden er enig i dette og at byrådspartiene også er det. Men hvis byrådet ikke vil oppheve kontrakten, vil vi fremme et forslag om mistillit mot samferdselsbyråd Berg, sa han.