Nyheter

Røyk selges for femtilappen

Flere kiosker og butikker i Oslo selger røyk for under halve prisen.

AV ESPEN H. RUSDAL OG TOM VESTRENG

Flere butikker i Oslo selger sigaretter for femti kroner pakken. At denne ulovlige omsetningen foregår får Dagsavisen selv bekreftet når vi besøker en kiosk i Oslo en kald formiddag denne uka. Bak disken sitter en mann som skotter opp.

– Har du røyk? Noe billig?

– Ja, her. Femti kroner, sier mannen og tar opp en pakke av merket L & M.

Ifølge merkingen er de «duty free». Ekspeditøren har aldri sett oss før og stiller ingen spørsmål. Vi betaler og går igjen. Dagsavisen fikk denne dagen to ganger kjøpt røykpakker til 50 kroner.

Skjult kamera

På oppdrag fra Phillip Morris, har selskapet Faver, som vanligvis avdekker forsikringssvindel, besøkt utsalgssteder i Oslo med skjult kamera. Dagsavisen har fått tilgang til videoene. Phillip Morris taper selv markedsandeler og omsetning til ulovlig sigarettsalg.

I fire av seks tilfeller fikk Faver kjøpt billig røyk. Alle forhandlerne ligger i Oslo sentrum og prisen ligger på femti og seksti kroner.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

120 kroner

En pakke sigaretter har normalt en pris på 120 kroner. Av disse er 51 kroner rene avgifter. I tillegg kommer moms. Norge har den høyeste prisen for en 20-pakning i hele Europa.

– Etter hva vi forstår er dette smuglervarer. Disse forhandlerne er ikke våre medlemmer. De er det lite vi kan gjøre noe med. Men dette underminerer kjedene som driver lovlydig, sier direktør Torstein Schroeder i Virke KBS, som organiserer forhandlerne.

Han mener risikoen for å bli tatt er for lav og at straffene må opp.

– En av to sigaretter som konsumeres i Norge, er enten kjøpt i utlandet eller smuglet inn på ulovlig vis. Det er trist for våre medlemmer å observere at en så stor del av omsetningen skjer utenfor lovlige handelskanaler, sier Schroeder.

Stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H) fra Oslo, som har engasjert seg i helse- og tobakkspolitikk lenge, er klar på hva man bør gjøre.

– De bør jo bare politianmeldes, rett og slett, skriver han i en e-post.

Gjemt i vegger

Hos politiet får Dagsavisen opplyst at de kjenner til at slikt salg foregår og at de tar tak i det ved behov. Men det er tolletaten som har ansvaret. Aksjoner blir utført av dem, med støtte fra politiet.

– Dette kjenner vi til og det har pågått over mange år, sier seksjonssjef Paul Ask i Tolletaten.

Han forteller at dette er en bransje med profesjonelle aktører og at disse er blitt flinkere til å gjemme sigarettene.

– De er blitt oppfinnsomme. Vi har funnet røykpakker i brusautomater og inne i vegger, sier Ask.

Han trekker fram fremmedarbeidere fra Øst-Europa som konsumenter.

– Om du er fra Polen eller Litauen, vil sigaretter i Norge koste mye, så da kjøper du nok ikke mange pakker til norsk pris, sier Ask.

Tolletaten har stadig aksjoner mot forhandlere.