Nyheter

Advarte politikerne mot budsjettkutt

I dag vedtas Oslobudsjettet for 2017, og i dag tidlig stod representanter for fem fagforbud utenfor Rådhuset, for å advare politikerne mot kutt til bydelene.

Utstyrt med nisseluer, pepperkaker og en hilsen til Oslos folkevalgte dekket et ti-talls tillitsvalgte fra  Fagforbundet Oslo, Utdanningsforbundet Oslo, Norsk Sykepleierforbund Oslo, Musikernes Fellesforbund Oslo og Fellesorganisasjonen Oslo, alle Rådhusets innganger, for å fange opp politikerne på vei inn til årets siste bystyremøte, hvor neste års budsjett skal vedtas.

Positiv retning

– Vi ser at ting endrer seg i positiv retning. Men vi er fagforeninger og vår oppgave er å se hvordan hvordan situasjonen er ute i tjenestene. Hvordan det er på de stedene som når ut til folk. Hvordan er det i barnehagene?, Hvordan er det på skolene?, og hvordan er det på sykehjemmene? Vi ser at det er mye som kan bli bedre,  sier Jorunn Folkvord i Utdanningsforbundet til Dagsavisen.

– Vi har lyst til å fortelle alle politkere i bystyret, at vi er her for å si fra. Vi følger med politkerne, og vi titter dem i kortene. Vi har kunnskapen som  politikerne trenger, og vi  vet hvordan det er ute i de delene av Oslo kommune som som treffer innbyggerne. Vi er ute i hverdagen, og vi vil at de tallene de vedtar, berører mennesker, sier hun videre.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Stoppet rammekutt

På vei inn til bystyremøtet fikk politikerne med seg denne hilsenen:

«Kjære medlemmer av Oslo bystyre

I dag er dere historiske og setter punktum for en mangeårig tradisjon med årlige rammekutt for de offentlige tjenestene i bydelene i Oslo. Dette gir en ny hverdag for innbyggerne i Oslo

Det gleder oss at budsjettet har fokus på tillit til kommunens ansatte. En god dialog mellom arbeidsgiver og de ansatte vil gi et enda bedre tilbud til Oslos innbyggere. Trepartssamarbeidet er nøkkelen i dette arbeidet, og det vil det også være i fremtiden.

Oslo har en stadig økende befolkning med behov for skoler, barnehager, sykehjem, fritidsklubber og andre velferds- og helsetjenester. I dag er det mange som ikke får oppfylt sine behov, blant annet fordi det ikke er økonomisk rom for å sette inn vikarer ved fravær.

Vi ser at budsjettforslaget for 2017 inneholder satsing på svært gode enkelttiltak, men samtidig vet vi at det er rammene for den daglige driften som styrer hvilket tilbud vi kan gi til Oslos befolkning. Når vi ser framover, ser vi en økonomiplan som vil gi mange store kutt i årene som kommer.

La 2017 bli det året da Oslo bystyre fortsetter å velge gode offentlige løsninger og tar tilbake flere tjenester.

La 2017 bli det året da dere slutter å kalle reduksjon av kutt for styrking av budsjettet.

La 2017 bli det året da dere legger planer for økning av rammene til de offentlige tjenestene.»

– Det vi har jobbet for å forandre, har vi gjort før budsjettet skal vedtas. Vi har bidratt til å få stoppet rammekuttene i bydelene, og fått slutt på at det skal spares og spares. Samtidig ser vi at de kuttene som har  vært i åresvis er på et nivå som ikke er levelig.  Noe av det vi har pekt på, er at det ikke er penger til å sette inn vikarer. Det betyr andre må løpe fortere, jobbe hardere, det er økt sykefravær, og det blir et dårligere tjenestetilbud  til brukeren.  Er det ikke  nok penger til å vikarer, er det ikke nok penger til å drive tjenesten bra nok, sier Jorunn Folkvord.

– Vi har vært i møter med politikerne, og de lytter til oss, og er interessert i å høre hva vi har å si. Men  et holder ikke bare å lytte. de må også forandre på ting. Og det er vår oppgave å sørge for, sier hun.

– Dette er et budskap som flere fagforbud står sammen om. Vi står sammen om dette, og står samlet om å passe på politikerne, sier Stine Maassen i Norsk Sykepleierforbund til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen