Nyheter

I sommer sminket Nina Sylvi Listhaug. Nå blir hun kastet ut av landet.

– Det er the top and the bottom av hele systemet. «Utvandringsministeren» og de som prøver å være her, sier fotograf Per Heimly.

Bilde 1 av 3

Av Aslak Borgersrud og Tom Vestreng

Det var fredag at tatovøren Nick Morte og kona Nina Red ble arrestert av utlendingsmyndighetene. Begge er nære venner av Per Heimly, og i helga postet han et følelsesladd innlegg på Facebook om deres skjebne.

I ettermiddag kom den endelige beskjeden.

De blir kastet ut av landet.

– Den siste meldingen fikk vi i går kveld, et vedtak om uttransportering, med frist til klokken ni i dag tidlig om å fremsette en begjæring om midlertidig utsettelse av dette. Det er en ankefrist på totalt tre uker i denne saken. Den sendte jeg inn i går kveld, og nå har jeg mottatt fra Poltiets utlendingsenhet at begjæringene er mottatt og de har videreformidlet dette til UDI, som ser på begjæringen så fort som mulig. Vi vil bli kontaktet så fort de vet mer, sa advokat Jan-Arne Isaksen til Dagsavisen.

Isaksen er parets advokat.

– Planer er å sende dem ut klokken 13.00 i dag, sier han

Blir de værende på Trandum om anken blir tatt til følge?

– Det er jeg ikke sikker på, men jeg går ut i fra at de forblir på Trandum, sier han.

Mandag ettermiddag kom den endelige nedslående beskjeden:

Da Dagsavisen pratet med advokaten mandag ettermiddag, hadde han fått den nedslående beskjeden.

– Anken ble ikke tatt til følge, noe som tilsier at de blir uttransportert. Det skulle skjedd ved 13.30 tiden i dag, men er blitt utsatt av praktiske hensyn, sier Jan-Arne Isaksen.

Dagsavisen har vært i kontakt med UDI, men har ikke fått noen kommentar til saken ennå.

Les også: Listhaug: – Ingen tvil om at jeg tilhører eliten

Sminket Listhaug

Nick Morte har jobbet for Per Heimly, mens Nina Red er fotograf uten arbeidstillatelse og har jobbet som en slags frivillig assistent for den kjent fotografen.

De to ple plassert på Trandum interneringsleir med plan om utkastelse mandag klokken 13.

Det ironiske er at Nina Red selv sminket den øverste ansvarlige for utkastelsen, Sylvi Listhaug, så sent som i sommer, i forbindelse med en VG-reportasje.

– Det er the top and the bottom av hele systemet. «Utvandringsministeren» og de som prøver å være her, konstaterer Per Heimly.

Russerne skal kastes ut av landet fordi Norge ikke anerkjenner dem som eksperter.

– De flytta til Norge i 2010. Han regnes som en av de ti beste tatovørene i verden i sin teknikk, og lager unike kunstverk. Så har de plutselig bestemt seg for å bruke en lov som sier at man må ha et yrke med tre års utdanning eller tre års lærlingpraksis. Tatovør er liksom ikke et godkjent yrke, sier en oppgitt Per Heimly til Dagsavisen.

– Nick har atelier i St. Olavs gate. Han har jobba i fem år og skatta og alt på stell. Kona hans, Nina, har jobbet for meg som en slags frivillig fotoassistent. Hun har status som kona hans og har ikke kunnet bli ansatt på grunn av den saken her, forteller han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Ikke verdt en dritt

Heimly mener kunstnere kommer ekstra dårlig ut i det nye innvandringsregimet.

– Musikere og kunstnere «are not worth a shit» så lenge man ikke har utdanning. Nick har saksøkt UDI, de var i retten på mandag. Så sa UDI hva de mente. Det blir ingen dom i den saken før om to uker. Han ble arrestert av utlendingspolitiet på torsdag på jobben, men slapp ut da advokaten kom på banen. Vi tenkte «Jøss, det var vel bare et skremmeskudd». Så på fredag kom de og tok han igjen. Og Nina.

De russiske kunstnerne hart vært venner av Per Heimly lenge.

– Hun er makeupartist og fotograf. Nick er utdannet advokat, hun er utdannet regnskapsfører. Men hun vil jobbe som fotograf, men hun har ikke kunnet gjøre det. Jeg gjorde et portrett for VG som Ari (Behn, red.anm) skreiv, og da gjorde hun makeupen. Det var litt snålt der og da. Regjeringa har kjørt en tøffere linje og vil hive ut så mange som mulig. Men å hive ut folk som jobber og skatter, det er veldig regelrytteri. Ikke noe skjønn, bare «get them out». De har møtt på en veldig sur saksbehandler som kanskje ikke liker tatoveringer.

– Snakket du med Sylvi Listhaug om det da du møtte henne?

– Jeg vurderte å snakke med henne om denne saken. Men jeg regnet ikke med at det skulle gå så langt at jeg måtte dra det kortet. Her møter vi systemet i kjøtt og blod. Toppen og bunnen, sier Per Heimly.

Nyeste fra Dagsavisen.no: