Innenriks

Listhaug: – Ingen tvil om at jeg tilhører eliten

Brexit og USA-valget viser at det er stor avstand mellom folk og politikere. Derfor er Sylvi Listhaug bevisst på å snakke et språk som folk forstår og om saker folk er opptatt av. Men å bli sammenlignet med Donald Trump, vil hun ikke ha noe av.

Før budsjettkrisen i regjeringen var et faktum, gikk det ikke en dag uten at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug var i nyhetene for noe hun hadde sagt eller gjort. Da hun for noen uker siden startet egen blogg fikk Listhaugs innlegg flere lesere enn kjendisblogger Sophie Elise. Det er knapt et menneske i Norge som ikke har en mening om Listhaug. Hvordan er det mulig å skaffe seg så mange tilhengere – og motstandere?

Listhaug sier hun bare er seg selv.

– Jeg har min egen stil. Jeg er ikke lik noen andre. Jeg er opptatt av å være meg selv, sier Listhaug til Dagsavisen.

Kommentar: Sylvilismen: En kort guide (Hege Ulstein)

Tåkelegging

Washington Post har kåret henne til en av Europas «Trump’er». Flere norske samfunnsaktører har trukket parallellen mellom USAs neste president, Donald Trump, og Listhaug. Ap-leder Jonas Gahr Støre er en som ser «trumpske» tendenser hos Listhaug. Til Dagsavisen sier Støre at han frykter at den norske politiske debatten vil dreie seg mer om hva politikere snakker om enn hva de gjør. Listhaug er et eksempel på dette.

– Ser du noen likheter mellom din og Trumps retorikk?

– Jeg har hatt denne stilen i alle år. Dette er ikke noe nytt. Jeg har ikke behov for å sammenligne meg med noen, sier hun.

– Er du med på å skru debatten til å handle om deg som person, og ikke politikken?

– Støre står fritt til å mene det. Men han bruker tåketale for å tåkelegge hva han mener. Det er verre. Vi vet at de er imot alt regjeringen gjør, men hva vil egentlig han? Det er bedre å ha et tydelig standpunkt og et tydelig språk så folk vet hva du står for. Det er min måte å ta diskusjoner på.

– Dagsavisens Hege Ulstein mener du har laget din egen isme, «sylvilismen».

– Det er så mange ismer og forklaringer på det ene og det andre. Folk får tenke sjøl. Når jeg er på reise og møter vanlige folk, er det tydelig at verden ser annerledes ut utenfor ring 3 og utenfor ekkokammeret. Det er jeg bevisst på.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skeptisk til EØS

En analyse av hvorfor Trump vant valget, er at han fikk arbeiderklassens gunst. Når Trump lover å avlyse handelsavtaler, og få industri og arbeidsplasser tilbake til Amerika appellerer han til en gruppe som opplever at politikerne har vendt dem ryggen.

Her hjemme har nå også Frp begynt å stille spørsmål ved handelsavtaler: Frp-nestleder Per Sandberg varsler kamp om EØS-avtalen på Frps landsmøte til våren. Det er flere EU-motstandere enn tilhengere i partiet. Frps ukronede prinsesse er ikke like tydelig på hvor hun står i EØS-spørsmålet:

– Jeg har alltid vært mot norsk EU-medlemskap. Når det gjelder EØS er det problematiske sider ved avtalen som vi må diskutere videre. Det handler om arbeidsinnvandring. Samtidig er EØS-avtalen er viktig for Norge og for å sikre bedrifter markedstilgang til EU. Dette er et spørsmål jeg vil bruke tid på å gå inn i, sier Listhaug.

Sandberg sier til Klassekampen at hvis dagens EØS-avtale var oppe til avstemning ville han stemt nei. Listhaug sier hun ikke har reflektert over det spørsmålet.

– Jeg vil bruke tida fram til landsmøtet på å gå grundig inn i det og være pådriver for endringer hvis det trengs, sier hun.

Men hun er krystallklar på at frihandel generelt sett er bra.

– Jeg er for frihandel. Det har ført hundrevis av millioner ut av fattigdom og sørget for at samfunn utvikler seg i positiv retning.

Kronikk: Sylvilismens nyttige idioter

Avstand til folk

En fellesnevner for det amerikanske valget og Brexit i Storbritannia er at det har vekket en diskusjon om eliten vs. grasrota. Sittende politikere anklages for å være en del av det etablerte, helt i utakt med folket. Listhaug mener Brexit og Trump viser at det har blitt for stor avstand mellom folk og politikere.

– Min refleksjon er at det et viktig for politikere å ha kontakt med folk og høre på hvilke utfordringer de har, og ta opp problemene deres på et språk de skjønner.

– Står norsk politikk også overfor dette problemet?

– Det må andre politikere ta stilling til. Jeg gjør det på min måte, og jeg er opptatt av å snakke med folk.

– Bør flere norske politikere lære av deg?

– Det får de gjøre som de vil med.

I det første innlegget på bloggen sin, gikk imidlertid Listhaug til angrep på en elite, «feministeliten».

– Hva tenkte du da du skrev innlegget?

– Jeg skulle lansere bloggen og tenkte på hvilken nyhet som kunne være interessant. Jeg hadde vært på ultralyd dagen før, og det var det jeg var mest opptatt av. Valgfrihet for familien har alltid vært viktig for meg. Jeg ville gjerne ha med et politisk budskap når jeg skrev om hyggelige ting. Jeg så ikke for meg at det skulle bli den oppstandelsen som det ble, sier hun.

Les også: Joner: – Var sikker på at alle skjønte det var et samarbeid

Anti-elite

Tilsvaret fra «feministeliten» kom kjapt: Hvis noen er elite, så er det Listhaug, som kjører sort bil og tjener nær en million i året.

– Jeg tjener godt, blir kjørt til jobb hver dag. Det er ingen tvil om at jeg tilhører eliten i Norge, men det jeg snakker om er den meningsbærende eliten. Det er den som setter premissene for hva som er riktig og galt. Tar du deg en tur ut i landet, og ser hvordan folk lever, så er det ikke for alle det passer like godt å dele på permisjonen. Man må akseptere at folk lever forskjellige liv.

– Og hvorfor er ikke du en del av meningsbærer-eliten?

– Det er fordi jeg alltid har ment andre ting enn det som er «riktig» i mange år.

– Men valgene du tar er i tråd med det «meningseliten» mener?

– Det er fordi det er det som passer for meg. Men det betyr ikke at det passer for alle andre. For meg er det ikke noe som er riktig og galt. Familien må bestemme selv.

– Onde tunger vil ha det til at når Frp gjør det dårlig på meningsmålingene, så kommer populistiske utspill for å forsøke å få oppmerksomhet og klatre på meningsmålingene.

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi tar opp det vi føler for til enhver tid. Det er varierende grad hvor mye det skaper debatt, sier hun.

Les også: Frp samler inn penger til streng innvandringspolitikk

Roe ned debatten

I helgen slo noen av landets fremste skuespillere ring om Stortinget. De har fått nok av skremselspropaganda og hatsk politisk retorikk. Aksjonen har tydelig referanse til blant annet debatten etter Kristoffer Joners Facebook-stunt mot Listhaug. I et innlegg på Facebook henviste Listhaug til en artikkel i New York Times som omtaler Norges strenge asylpolitikk, eksemplifisert ved en sju år gammel afghansk gutt som ble kastet ut av Norge på bursdagen sin. Listhaug oppfordret til å like og dele innlegget hennes. Joner gikk ut mot Listhaug på Facebook i et innlegg der han beskrev Listhaugs «lik- og del-taktikk» som kvalmende, og ba alle om å donere 100 kroner til Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS). «Hva vil dette hylekortet», svarte Listhaug på Facebook. I etterkant viste det seg at Joner-stuntet var regissert av PR-byrå.

– Nå er det viktig å roe ned. Man kan være uenig i politikken, men da forventer jeg å få saklig tilbakemelding. I denne debatten tok man utgangspunkt i at jeg hadde godtet meg over å sende en 7-åring til Afghanistan. Det har jeg aldri gjort. Dermed ble utgangspunktet for diskusjonen helt feil.

– Mener du at de bevisst vil misforstå deg?

– Ja.

– Hvorfor det?

– Man ønsker å fremstille meg som et kaldt og forferdelig menneske. Noe verken jeg eller de som kjenner meg, kjenner seg igjen i.

– Hvorfor vil de det?

– Det må du spørre dem om.

– Du sier vi må roe ned. Hvordan vil du bidra til å roe ned debatten?

– Jeg er ferdig med denne diskusjonen. Nå går vi videre. Jeg har masse på tapetet framover. Det er mange gode ting som kommer på integrering og innvandring.

Les også: Sylvi Listhaug er gravid

Lederambisjon

Listhaug er nyslått førstekandidat på Frps stortingsliste for Møre og Romsdal. Mange tolker det som at hun nå posisjonerer seg for å overta når Frp-leder Siv Jensen velger å trekke seg.

– Jeg gjør ikke det. Vi har en flink og ung leder i Frp, som jeg håper blir noen år til. Jeg tar fire år av gangen, svarer Listhaug.

I mars får ministeren sitt tredje barn, og da venter fire måneders mammaperm. Den som tror det blir stille fra Listhaugs kant, må tro om igjen.

– Da skal dere få høre fra meg på blogg og Facebook, lover Sylvi Listhaug.

Portrett: Sylvi Listhaug: Portvokteren

Mer fra Dagsavisen