Nyheter

Slik blir Bandidos-tomta

Dersom eierne får det som de vil skal Lodalen få nye boliger og flere næringsbygg på området der motorsykkelklubben Bandidos holder til i dag.

Bilde 1 av 3

Glemt mellom de opprustede fabrikkområdene Bryn og Kværner, ligger Nygaard fabrikker i Lodalen ved Etterstad. Selve fabrikken som ligger ved bredden av Alnaelva ble oppført i 1906.

Fabrikkbygningen i teglstein ble opprinnelg benyttet av Christiania Kulsyrefabrik, etter tegninger av arkitekt Halfdan Berle. Dagens eiere, Clarence Jensen Eiendom, har søkt om å få bygge ut området der blant annet motorsykkelklubben Bandidos holder til. Tanken er å rehabilitere både dette og det gamle teglsteinshuset, og bygge 65 nye leiligheter og flere nye næringslokaler. Arkitekt Anders Tufte hos Nordic Office of Architecture har laget forslag til utbyggingen. Han karakteriserer området som unikt og spennende.

Bandidos flytter

Arkitekttegningen er utarbeidet i forbindelse med reguleringsplanen, og viser volumer, uttrykk og ambisjoner, mens selve utseendet på de nye byggene kan forandre seg, helt etter hvem som ender opp som leietakere. Ifølge Tufte er det mindre egnet for butikker og kafédrift siden atkomst med bil er begrenset. Huset der motorsykkelklubben Bandidos holder til i dag kommer ikke til å bli revet.

– Det skal pusses opp og bli til både boliger og næringslokaler, de siste fortrinnsvis best egnet for firmaer som har behov for showrom og lignende. Tanken er at boligene skal ligge med den mest idylliske utsikten ut mot elva, sier Anders Tufte.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Dyrt og lekkert

I det gamle teglsteinshuset som ligger idyllisk til helt ned mot Alnavassdraget er det lett å se for seg både restauranter og kafeer.

– Det er ett av de siste fine fabrikkbyggene i Oslo og fortjener virkelig en oppussing. Men det vil bli dyrt og det er allerede søkt om midler fra offentlige kulturetater. Foreløpig har det blitt gitt 200.000 fra Kulturetaten i Oslo men det er ikke nok, sier Tufte.

Det er ikke vanskelig å se for seg en restaurant i den gamle fabrikken.

– Jo, det ville vært fantastisk, men slik det er i dag er dette et område som først og fremst besøkes av turgåere i helgene. En restaurant trenger gjester hele uka. Men vi har laget en plan der man bygger en gangvei mellom byggene og gjennom det gamle fabrikkbygget slik at området blir mer tilgjengelig. Hvordan det hele kommer til å bli seende ut vil komme helt an på hvilke leietakere man får, sier Anders Tufte.

Oslohistorie: Kortreist tegl for murbyen

Venter på klarsignal

Leiekontraktene i Arnljot Gellines vei 35 går ut innenfor en tidsramme på ett år. Det er etter hva Dagsavisen erfarer også motorsykkelklubben Bandidos innforstått med.

– Men det får vi komme tilbake til en annen gang, var svaret Dagsavisen fikk på telefon fra klubben i går.

Ifølge eierne har oppsigelsen gått uproblematisk for seg. Men hos Clarence Jensen Eiendom har de foreløpig ikke fått klarsignal for rehabiliteringen, og har dermed heller ingen dato for når arbeidet kan igangsettes.

– Nå venter vi bare på at saken skal komme opp i bystyret. Vi har forsøkt å få svar på når det blir uten å lykkes, sier Alexander Gundersen hos Clarence Jensen Eiendom.

Nyeste fra Dagsavisen.no: