Nyheter

Tidsbank på Tøyen

På Tøyen kan du bake en kake, i bytte mot opplæring i Photoshop.

Som Dagsavisen tidligere har skrevet, planlegges det en egen valuta på Tøyen. Men før det kan du sette timer i banken og ta dem ut i tjenester.

«Timebanking», som det kalles, er en tidsbank der du gjør innskudd i timer. Altså kan du hjelpe naboen med leksene for eksempel. Dette opparbeider du kreditt for. Den timen setter du så i banken og kan ta denne ut i en time fra noen av de andre som deltar. Kanskje du vil lære deg tekniske verktøy som Photoshop for eksempel?

Les også: Ønsker Tøyen-kroner

Sosialt lim

Hensikten er å skape kontaktflater, nettverk, sosialt lim og ikke minst ta i bruk de skjulte ressursene vi alle besitter. Her er det et stort hav å ta av.

– Alle har noe de kan bidra med, sier assisterende banksjef Jannike Østervold i den etiske banken Cultura Bank som er med på laget.

Men er du frisør, kan du ikke klippe hår, det ville vært svart arbeid. Derimot kan du kanskje lære noen å spille sjakk? Eller strikke?

– Jeg synes det er fint at her gjøres det ikke forskjell på folk. Du får en time hvis du gir en time, uansett om du er advokat, pensjonist eller student, legger Østervold til.

Etikk

Cultura Bank er en viktig støttespiller for Tøyen Unlimited som setter sin tidsbank ut i livet.

– Jeg ser på dette som et supplement til den ordinære handelen. Folk kan få økt livskvalitet uten å bruke mer penger. Dette foregår mellom privatpersoner og ikke mellom forretningene, sier Østervold videre.

Tøyen Unlimited støtter ildsjeler med ideer om hvordan sosiale utfordringer på Tøyen kan løses.

Kommentar: Løftebruddene på Tøyen

Områdeløft

Spesialrådgiver i sosialt entreprenørskap og innovasjon i Områdeløft Tøyen, Sarah Prosser, står bak Tøyen Unlimited.

– Dette kan bidra så man har råd til mer. Det er også viktig å bygge nettverkene inn i samfunnet i større grad, slik at man blir kjent med og stoler på hverandre, og på denne måten bygger et samfunn, sier Prosser.

Man bytter altså ikke timer en mot en, men mellom hverandre i nettverket.

Du kan melde deg på via www.timerepublik.com/toyenunlimited, via plattformen til TimeRepublik.

Les også: Her på Tøyen skal biblioteket være et trygt og kult sted

Nyeste fra Dagsavisen.no: