Nyheter

Ønsker Tøyen-kroner

Nye ideer skal løfte Tøyen. Som egen, lokal valuta.

Bilde 1 av 2

– Vi ser på mulighetene for en komplementær valuta på Tøyen, sier spesialrådgiver i sosialt entreprenørskap og innovasjon i Områdeløft Tøyen, Sarah Prosser.

Hun foreslår altså en lokal valuta på Tøyen og hun har Cultura Bank med på laget. Prosser driver blant annet Tøyen Unlimited, en uavhengig organisasjon som støtter ildsjeler med innovative ideer om hvordan sosiale utfordringer på Tøyen kan løses, gjennom sosialt entreprenørskap og lokal forankring.

Prosser ønsker en banktjeneste der de som bidrar til lokale tiltak og arrangementer, for eksempel til Tøyen Unlimited, men også alle andre aktiviteter på Tøyen, kan få betalt i en Tøyen-krone som de så kan bruke på for eksempel butikker, kino og restauranter.

Les også: Arbeid med sosial profil

– Vil løfte flere

Hun ser for seg at ikke bare de lokale eierne vil være med på dette, men også dem som driver forretning i bydelen uten å bo der.

– Om de som driver på torget her tar imot Tøyen-kroner og bruker dem på Tøyen, vil likevel de gangene valutaen omsettes på Tøyen bidra og løfte flere, forklarer Prosser.

Den lokale valutaen skal ikke utkonkurrere norske kroner.

– Vi kan kalle den for TØK i stedet for NOK. Jeg tror det kommer til å skje, legger Prosser til.

Suksess i Bristol

I Bristol har Bristol Pund vært en suksess og styrker den lokale økonomien der innbyggerne kan handle med hverandre og i lokale butikker. Dermed er det ikke nødvendigvis store forretninger, kjeder, investorer utenfra og butikksentrene som stikker av med pengene. Ordføreren i Bristol får halvparten av lønnen sin utbetalt i Bristol pund.

I Govanhill i Glasgow gikk de videre: verdiene man kjøper i lokale valuta er satt til en prosent av årsinntekt, slik bidrar lokal valuta til å utjevne ulikhet. I Norge har Miljøpartiet De Grønne programfestet at de ikke vil stoppe forsøk med komplementær valuta.

Kommentar: Løftebruddene på Tøyen (David Stenerud)

Vekslingskurs 1 til 1

Ifølge complementary currency.org er det 50 land som har komplementær valuta. Blant dem Sverige og USA. Vekslingskursen på Tøyen vil være 1 til 1, så det vil ikke være kompliserte vekslingssystemer.

– Vi vil kanskje ta ti prosent i gebyr når du veksler tilbake, legger Prosser til.

Hensikten er å få en levende bydel.

– Vi må satse på å beholde mangfoldet og lokaldrevne virksomheter som nå er på Tøyen, sier Prosser og tenker på gentrifisering.

– Vi ønsker at folk skal bli her og ha råd til å bo her. For eksempel trenger man ikke leie ut lokaler og boliger til dem som betaler mest, men heller til dem som bidrar mest tilbake til lokalsamfunnet.

Les også: Dette trenger Tøyen

Mer fra Dagsavisen