Nyheter

Inviterer Oslofolk ut i naturen

Klatring, kajakk, kurs og aktiviteter er hovedingrediensene når Turistforeningen åpner sitt nye friluftshus ytterst på Sørenga. – Her er alle velkomne, er beskjeden fra DNT.

Bilde 1 av 4

En entusiastisk daglig leder Henning Hoff Wikborg viser Dagsavisen rundt i Turistforeningens nye lokaler ytterst på spissen av Sørenga.

På lørdag går startskuddet for det Turistforeningen (DNT) håper skal bli Oslos nye Mekka for naturopplevelser og aktivitet. De kaller det for et friluftshus, et bygg der man midt i Oslo sentrum skal drive aktiviteter som ofte er forbundet med natur og villmark, som padling og klatring.

– Grunnideen er å bringe friluftslivet til bykjernen. Vi skal vise at man kan utøve friluftsliv nært der vi bor, jobber og oppholder oss. Vi vet at når tilbudet er nært kommer vi lettere i bevegelse. Det er bra for folkehelsa, det er bra for livskvalitet, men det er også et miljøbidrag, sier Hoff Wikborg.

SE også VIDEO fra Langøyene

Barn og unge

I tillegg til å tilby ulike aktiviteter, vil DNT også arrangere foredrag, seminarer og kurs.

– Vi skal blant annet holde et ferskingkurs for friluftsliv. Tenk på alle som ikke kan norsk friluftsliv, som ikke tør å gå inn i marka fordi de ikke vet hvordan de skal kle seg eller hva man skal gjøre. Her kan man lære helt enkelt hvordan man kan oppleve naturen, forklarer Hoff Wikborg.

Alle skal være velkomne på friluftshuset, enten man er en erfaren villmarksekspert, eller om man aldri har satt sine bein i naturen tidligere.

DNT ønsket med dette også å bringe inn et lavterskeltilbud til befolkningen, kanskje særlig i Gamlebyen og andre sentrumsnære bydeler på østkanten. Her er det mange elever som ikke har det samme nære forholdet til den norske naturen som barn hadde før i tida.

– Vi skal ha faste dager i uka der unge kan komme hit og være sosiale, og vi ønsker å bli en møteplass for barn og unge som kanskje vanligvis ikke har kobling til organisert idrett. Barn som kanskje er i ferd med å falle utenfor ønsker vi å hjelpe. Hit skal alle kunne komme og prøve klatring eller noen av de andre tilbudene våre. Dette er noe vi satser på og ønsker å få til, sier Hoff Wikborg.

Lav terskel

På lørdag åpner huset på Sørenga. Da vil det være en rekke aktiviteter for barn og unge. Turistforeningen håper det nye huset på Sørenga raskt vil bli et populært lavterskeltilbud, som også vil inspirere folk til å bruke mer av naturen i og rundt Oslo.

– Jeg tror dette er bra for byen. Det er viktig at Oslos kulturtilbud ikke bare blir Munch og Astrup Fearnley, som er høykultur. Du får ikke hele befolkningen til å gå mann av huse for å se dyr kunst. Her kan vi skape noe folkelig, og vi kan skape begeistring, sier Hoff Wikborg.

Mer fra Dagsavisen