Nyheter

Åtte unggutter voldstiltalt

Åtte mindreårige gutter sitter på tiltalebenken for å ha slått og sparket forsvarsløse personer i hodet og kroppen. Det ene voldsofferet fikk ansiktet most med en murstein.

Bilde 1 av 2

Voldsepisodene skjedde i april og juli i fjor. Guttene – som har etnisk bakgrunn fra Somalia, Norge, Irak, Pakistan og Marokko – var da 15 og 16 år gamle. Når de denne uka møter i Oslo tingrett, er det med foreldre og verger på tilhørerbenken.

Ett av voldsofrene var en 82 år gammel mann. Han ble overfalt, dyttet, sparket og slått utenfor hjemmet sitt på Enerhaugen klokka 01.17 om natta – og ranet for en pengepung med 21 kroner.

Mannen er i dag død, men hans forklaring vil bli lest opp i retten.

Les også: Jente (18) fikk ungdomsstraff for ran og vold

Skateparken

Sju av guttene bor i området Tøyen og Jordal i Oslo. Den åttende gutten var bare på besøk og er bosatt i Sverige. Guttene vanker i samme vennegjeng, og noen har gått i samme klasse. To av voldsepisodene skjedde i Skateparken på Jordal, et annet i «Sommerfrydhagen» like ved.

– Mannen var rusa, frekk, og sa mange rasistiske ord, sier en voldstiltalt 17-åring om det ene voldsofferet.

– Mannen så skikkelig voldelig ut, var aggressiv og ville starte en slåsskamp. Jeg prøvde å roe ham ned, men da tok han kyllinggrep rundt nakken min. Så slo han meg i hodet flere ganger, fortsetter han og demonstrerer med flat hånd slagene.

Angrepet skal ha fått fire av de medtiltalte andre vennene til å omringe mannen. De sparket, bokset og slo ham i ryggen, hodet og ansiktet. En av dem plukket plutselig opp en murstein og slo ham hardt i ansiktet to ganger.

– Mursteinen var en overraskelse for meg, innrømmer 17-åringen.

– Slo dere flere ganger, spør aktor Svein Bakkevig.

– Jeg husker ikke. Alt gikk så fort bare, svarer 17-åringen.

Mannen vil gi sin versjon av det som skjedde når han vitner i retten i dag. Ifølge tiltalen fikk han brudd i kinnbeinet, overkjeven, øyehulen og kutt som måtte sys og ble sykmeldt i tre uker.

– Jeg så at mannen falt ned og begynte å blø, sier 17-åringen.

– Er det noe du vil legge til, spør aktor.

– Ja, jeg kunne tenke meg å be ham om unnskyldning.

– Det får du anledning til nå, sier aktor.

– Da håper jeg han ber om unnskyldning også, sier gutten fra tiltaleboksen.

Les offerets forklaring: – Livet mitt er et smertehelvete

De tiltalte hadde også et sammenstøt med en ung gutt i Skateparken på Jordal.

«Skateren» ville ikke låne bort skateboardet sitt, og blir beskyldt for å ha ødelagt en av guttenes Louis Vuitton-veske. 16-åringen forteller:

– Jeg sa: «Du ødela bagen min. Jeg ødela skateboardet ditt.» Da ble han sur i stemmen.

Etter det skal «skateren» ha ropt drittsekk og flere stygge ukvemsord, forteller den 16 år gamle gutten som skal ha utøvd den verste volden.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

En spinkel gutt

16-åringen er spinkel og liten av vekst. Blikket er åpent, kinnene runde, ansiktet blankskurt. Føttene i hvite tennissko dingler 10 centimeter over gulvet fra stolen han sitter på i tiltaleboksen.

«Skateren» skjønner han ligger tynt an, pakker sammen og løper fra Skateparken. 16-åringen og en ett år eldre kamerat følger etter. Kameraten griper «skateren» i armen. Han faller. 16-åringen løper mot ham og sparker ham flere ganger i hodet. Det erkjenner han straffskyld for.

– Spesielt det første sparket i hodet så jævla vondt ut. Hodet gikk sånn, sier 17-åringen og demonstrerer medfarten guttens hode fikk.

– Han sparket ham i trynet og tråkket på magen hans, sier 17-åringen og nikker mot kameraten. Selv nekter han for å ha deltatt i voldsutøvelsen.

– Flere barn fra åttendeklasse blir med på å sparke gutten som nå ligger i fosterstilling og forsøker å beskytte hodet, forteller 17-åringen.

Ifølge tiltalen fikk gutten med skateboardet kjeven ut av ledd. Han ble også frastjålet mobiltelefonen sin, en iPhone 5S.

– Jeg ble tilbudt å kjøpe den av ham, sier 17-åringen og nikker mot kameraten som sparket.

Det har 16-åringen nektet for.

På grunn av de tiltaltes unge alder, vil ingen bli dømt til annet enn samfunnsstraff og ungdomsstraff. Det opplyser Harald Stabell og Marijana Lozic, som har hver sin klient i saken.

Rettssaken fortsetter med vitneforklaringer i dag.

Mer fra Dagsavisen