Nyheter

Sex og samfunn frykter budsjettkutt

Ungdomsklinikken Sex og samfunn frykter at de ikke vil kunne fortsette å ta imot pasienter på dagtid.

Ungdomsklinikken Sex og samfunn i Oslo, står i fare for å måtte redusere tilbudet. Fra venstre ser vi Bjørnar Moxnes (Rødt), Maria Røsok (daglig leder) og Tore Holte Follestad (assisterende daglig leder). FOTO: ARNE OVE BERGO

Tirsdag møtes Finanskomiteen i Oslo og legger siste hånd på verket for neste års budsjett.

Ungdomsklinikken Sex og samfunn i Oslo venter i spenning. Klinikken er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Klinikken på Grünerløkka har 18.000 pasientkonsultasjoner og besvarer i tillegg henvendelser på telefon, e-post og chat fra unge mennesker.

I det opprinnelige budsjettet var det lagt opp til et kutt på 1,8 millioner kroner. Men dagens byregjering har lagt opp til at det kuttes 650.000 kroner. Rødts Bjørnar Moxnes tror han kan få den rødgrønne blokken med seg på å reversere kuttet helt.

– Øker hvert år

– Vi har en drop-in klinikk fra tre til åtte på ettermiddagen. Men man kan også få time på dagtid til å sette inn p-stav og spiral. Det vil kunne forsvinne hvis de kutter 650.000, sier Tore Holte Follestad som er assisterende daglig leder for Sex og samfunn.

– Vi opplever stor pågang, med økning hvert år. selv med timelister på dagtid og bemanning på alle våre tilgjengelige kontorer, må vi avvise unge 40 prosent av kveldene.

Sex og samfunn er en sentral aktør i FUSA-prosjektet Et pilotprosjekt der kvinner mellom 20 og 24 bosatt på Grünerløkka får tilbud om gratis prevensjon.

Bakgrunnen var at Grünerløkka, Frogner, St. Hanshaugen og Finnmark hadde den høyeste abortraten blant unge kvinner i Norge.

LES OGSÅ: Sier ja til gratis prevensjon

Ville utvide

– Rødt, sammen med dem som sitter i dagens byregjering, ønsket å gå lenger – at ordningen skulle utvides til de tre bydeler i Oslo, sier Bjørnar Moxnes.

Han forteller at det i forbindelse med Handlingsplanen for forebygging av uønsket svangerskap og abort, ble utlyst tilskuddsmidler på to millioner. Det nye byrådet har ikke videreført denne tiltakspotten.

– Det er viktig at handlingsplaner følges opp med penger. Ellers blir det bare med planene, sier Maria Røsok som er daglig leder i Sex og samfunn.

Follestad sier at det viktigste abortforebyggende arbeidet skjer før graviditeten oppstår.

Minoritetskvinner

Han forteller at Sex og samfunn har brukt tilskuddsmidlene til å jobbe med prosjekter for minoritetskvinner.

– Nå begynner vi å få virkning av dette arbeidet. Vi trodde det skulle bli enklere å få kontakt med minoritetskvinner, Men dette er et møysommelig arbeid, som ikke bør legges ned nå. Mange av minoritetskvinnene og deres menn mangler grunnleggende kunnskap om kropp, og mange har ikke engang lov til å bruke prevensjon. Dette tar tid og er krevende å jobbe med, sier Tore Holte Follestad.

Maria Røsok sier dette er enda med aktuelt nå som Oslo skal ha ansvar for flere nyankomne flyktninger.

– Det kommer personer til landet som har store utfordringer når det gjelder reproduktiv helse, sier hun.