Nyheter

«Mor Oslo» tar klubba

Hun har utrettelig kjempet barnas sak, er utpreget sosial og går gjerne på kafé – men ikke by dama på kaffe.

SV gikk inn i byrådsforhandlingene med Ap og MDG med svekket mandat. 5,4 prosent var et utrolig dårlig valgresultat i Oslo, der partiet fikk svimlende 20,3 prosent i 2003. Men SV har spilt kortene godt og fått gjennomslag for gratis aktivitetsskole og reforhandling av milliardutbyggingen av E18 - det siste kravet delte de med MDG.

SVs Marianne Borgen overtar ordførerkjedet fra Fabian Stang (H). Det vil si; Borgen må velges først, og det skjer først når bystyret konstitueres førstkommende onsdag. Men hun har flertallet i bystyret bak seg.

LES OGSÅ: Ap, MDG og SV enige: Det blir eiendomsskatt i Oslo

Dermed har påtroppende byrådsleder Raymond Johansen forhandlet vekk Aps egen ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl. Hun går i stedet inn som byråd, trolig som helse- og eldrebyråd, etter det Dagsavisen erfarer. Forhandlingene om ordførervervet ble kinkige, ettersom MDG satset alt på Shoaib Sultan. Men han ble raskt satt på sidelinjen.

Fredag kveld banket representantskapene i Ap, SV og MDG gjennom byrådserklæringen. Hvor mange representanter partiene får i Johansens nye byregjering skal være klart. Og ja, han kaller det byregjering. Men hvem som vil fylle hvilke poster var i går kveld ikke klart.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

«Mor Oslo» har utrettelig kjempet barnas sak, som bystyrerepresentant, faglig leder hos Barneombudet og rådgiver i Redd Barna. Etter 24 år i Oslo bystyre (1979-83 og 1995-), er hun selv mest stolt av å ha fått på plass en erstatningsordning for tidligere barnevernsbarn som har opplevd overgrep og omsorgssvikt under barnevernets omsorg.

Borgen er barnlig på flere fronter: Hun er utpreget sosial og går gjerne på kafé – men ikke by dama på kaffe: Marianne Borgen tar helst en kakao. Gjerne med krem.

LES OGSÅ: Nå blir det bilfritt i Oslo sentrum

PS: Oslo SV sier til VG fredag kveld at SV får helse- og eldrebyråen. Er det riktig, stemmer det altså ikke at Tone Tellevik Dahl (Ap) får den posisjonen, slik det heter i denne kommentaren.