Nyheter

Her er den blå byen

Selv om Ap ble byens største parti, er det fortsatt store deler av byen hvor venstresiden ikke hadde en sjanse.

Bilde 1 av 2

Sjekk valgresultatet for Oslo i slutten av saken!

Mens Raymond Johansen og Arbeiderpartiet vant årets valgthriller med fattige 0,2 prosentpoeng og ble byens største parti med 32 prosent mot Høyres 31,8 prosent.

Oslos mangeårige blå byrådsleder Stian Berger Røsland sier han er klar for å la Raymond Johansen overta styringen av hovedstaden. Men selv om Høyre gikk tilbake 3,7 prosentpoeng i hele Oslo og går tilbake i noen av «bastionene» i Oslo gjør det fortsatt et godt valg her.

I vest er det Høyre som dominerer samtlige valgkretser. Som her:

  • Svendstuen skole: 69,8 prosent. (Ap har 8,6 prosent mens Venstre er kretsens tredje største parti med 7,6. Med 4,6 gikk Frp så vidt forbi valgets store vinner fikk så vidt mer enn de Grønne med 4,4 prosent
  • Slemdal skole: 65,4 prosent stemte Høyre. Mens Ap så vidt karret seg over 10 prosent med 10,7. Venstre hakk i hæl med 8,9.
  • Bygdøy skole: Høyre 66,2 prosent. Det nest største partiet finner vi langt bak – faktisk under 10 prosent- på 9,9. Venstre tar tredjeplassen med 6,9 foran Frp på 6 prosent.
  • Ris menighetshus: Høyre fikk over 60 prosent også her med 62, 6 prosent. Et godt stykke bak ligger parti nummer to: Ap med 12,3 prosent av stemmene. Venstre er kretsens tredje største med 8,4 prosent.
  • Ullern videregående skole: 61,2 prosent til Høyre. Ap som nummer to med 14,5 prosent. Venstre som nummer tre med 9 prosent.

Videre har Høyre fått «rent flertall» i disse kretsene i vest (prosent i parantes):

Grindbakken (59,9), Bogstad (50,8), Persbråten (54), Lysejordet skole (58), Øraker skole (55,4), Bestum skole (56,6), Smestad skole (54,5), Slemdal skole (65,4), Vindern skole (57,5), Frogner menighetshus (56), Uranienborg skole (51,4), Uranienborg menighetshus (56), Oslo Handelsgym (52, 2).

LES OGSÅ: De gylne gettoer på vestkanten

Her velger de blått i sør

I nord og i bydelene i sentrum  vest for Akerselva – dominerer også Høyre. Men ikke like krystallklart.

Som i de to kretsene Uranienborg skole og Uranienborg menighetshus hvor Høyre fikk flertall med så vidt over 50 prosent av velgerne.

I tillegg gjør Fabian og Stians parti det sterkt i enkelte kretser blant «villaeierne» i Nordstrand bydel. Som i kretsene:

Bekkelaget skole: 51,2 prosent. Ap fikk derimot 18,9 prosent. Venstre med 8,6 og Frp på 6 prosent.

Nedre Bekkelaget skole: 55,4 prosent til Høyre.

Ljan skole: 50,2 prosent mot Aps 17,9 prosent.

Nordstrand skole: 56,9 prosent mot Aps 13,7 prosent og Venstre 6,4 og Frps 6,3 prosent.

Naboforskjeller

Også blant de som stemte ved Lambertseter videregående skole er Høyre det foretrukne partiet med 36,7 prosent (Ap 34,1 prosent).

Mens ved nabokretsen Lamberseter skole hvor det blir flere og større Obos-blokker er Ap størst med 39,6 prosent mot Høyres 26,3 prosent.

Fremskrittspartiet er i disse valgkretsene det tredje største partiet med henholdsvis 6,9 og 9,3 prosent.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Østensjø

Vel verdt å merke seg er den blå kretsen i Oslo Øst: Østensjø skole ligger der ganske ensom som blå omringet av røde kretser hvor Høyre er det klart best med 35,5 prosent av stemmene. Mens Ap dominerer samtlige kretser rundt:

Bryn skole 43,7 prosent (23,1 til Høyre)

Godlia skole 35,2 prosent (29,1 til Høyre)

Hellerud videregående skole: 42,7 prosent (25,5 til Høyre)

Etterstad videregående skole: 38,9 prosent (19,8 til Høyre)

Høyenhall skole: 35,6 prosent (31,7 til Høyre)

Oppsal skole: 39,5 prosent (23,9 til Høyre)

Ap: Skremsler om eiendomsskatt har ikke fungert 

Raymond Johansen er i full gang med samtaler med de andre rødgrønne partiene om nytt byråd. At det er en blå valgkrets i øst bekymrer ikke Ap i Oslo.

– Arbeiderpartiet gjorde et svært godt valg i Østensjø bydel. Vi hadde fremgang i seks av ni valgkretser. Vi gikk også fram i kretsen rundt Østensjø skole. Her gikk vi fram 1,6 prosent, mens Høyre hadde en tilbakegang på 5,5 prosent. Denne valgkretsen er preget av mye eneboliger og har tradisjonelt vært en krets der Høyre har mye høyere oppslutning enn Arbeiderpartiet. At det nå bare skiller fem prosent, tar vi som en inspirasjon til å jobbe enda hardere neste gang, slik at vi da også blir størst i denne kretsen, som vi er i alle andre valgkretser i Østensjø bydel, sier fjerdekandidat til bystyret og Østensjø-beboer Frode Jacobsen.

– Ifølge Dagens Næringsliv har boligprisene for delte boliger i Østensjø bydel økt med 93 prosent de siste tiårene. Med økende boligpriser og mange nyinnflyttere: Dere er ikke bekymret for at Høyre vil bli sterkere også i kretsene rundt Østensjø skole i tida framover?  

– Nei, det er vi ikke bekymret for. Vi skal få fram at vår politikk er best, uansett om du bor i blokk, rekkehus eller enebolig. At Høyres forsprang minsker, viser at vårt budskap om sterke fellesskap og utbygging av velferden har nådd hjem også her i dette området der Høyre nok har vært på husbesøk for å skremme velgerne med at de får eiendomsskatt, sier Jacobsen.