Nyheter

Fy Fabian!

Raymond Johansen er sjokkert over ordfører Fabian Stangs beskrivelse av eldreomsorgen i Oslo, og spør om de to bor i samme by.

Etterlyser ambisjoner: Raymond Johansen minner Høyre om at det er en uke til valget og spør om Høyre snart vil fortelle hva de vil gjøre med eldreomsorgen. FOTO: Arne Ove Bergo

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

– At Oslos ordfører sier det kan virke passiviserende at sterkt pleietrengde eldre får mer hjelp og at hans byråd med ansvar for eldreomsorg kaller flere ansatte en «hjelpefelle», er sjokkerende. Snakker vi om forholdene i samme by? De pårørende jeg har møtt i valgkampen er i alle fall helt fortvilet over dagens situasjon, sier Johansen.

Ordfører i Oslo, Fabian Stang, sa i fredagens Dagsavisen at han ikke ser noe problem med at de pårørende kan ta en større rolle i eldreomsorgen og at de må skifte bleie på sine foreldre. Han forklarte også hvorfor det ikke er behov for Aps eldremilliard: «Det er ingenting som er bedre enn at de eldre kan få hjelp til å hjelpe seg selv, framfor å bli pasifisert. Det hjelper ikke bare å pøse inn mer penger og mer folk», sa Stang.

LES OGSÅ: Fabian Stang: – Jeg skiftet bleie på min far

Sjokkert

– Hvis det er politikken deres, så betyr dette i praksis kutt i eldreomsorgen og at de ansatte må løpe fortere. Det er hjerteskjærende. I Oslo er det 7.000 mennesker med demens. Vi vet at 6 av 10 pårørende for demente er så utslitt at de står i fare for å bli sjuke. Mange eldre har ikke engang pårørende. Da er det er ingen andre å legge byrden på. Dette er grunnen til at vi vil styrke hjemmesykepleien, sier Johansen.

Han mener Stang-intervjuet vitner om Høyres manglende ambisjoner for byen.

– Mens Ap legger 1,2 milliarder på bordet for å starte omleggingen av eldreomsorgen, er det eneste jeg vet at Høyre går til valg på, at de er imot eiendomsskatt og for Fabian. En uke før valget, burde de kanskje opplyse om hva de vil med eldreomsorgen.

Han reagerer også på forrige ukes avsløringer av hemmelighold rundt avvik i Oslos eldreomsorg og på at Stang ikke utelukker kutt i de ansattes pensjoner.

– Jeg stusser over virkelighetsbeskrivelsen og ambisjonsnivået, sier Johansen.

LES OGSÅ: Geir Lippestad: – En sønn skal ikke måtte skifte ble på sin mor

Ansvarsfraskrivelse

– Jeg synes det er alvorlig at ordføreren i Oslo uttrykker en så total ansvarsfraskrivelse. Det er Høyre i Oslo som har ansvar for god pleie og omsorg i Oslo kommune. Det å skifte bleie på pasienter er det faktisk det offentlige som har ansvaret for, sier leder av Sykepleierforbundet Eli Gunnhild By som mener Stang ikke tar på alvor de utfordringer helse- og omsorgssektoren står overfor.

– Stang har bare ett svar på utfordringene i eldreomsorgen: Alle må gjøre litt mer selv. De som må betale er vi ansatte i sektoren, her skal det spares på pensjon. Flere folk er det eldreomsorgen trenger, men kutt er det eneste Stang snakker om. Nå er vi lei av ham, sier leder av Fagforbundet i Oslo, Mari Sanden.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!