Nyheter

Erik Solheim snakker ikke lenger med SV

Nå er det Miljøpartiet De Grønne som gjelder.

Bilde 1 av 2

Tidligere SV-leder og miljøvernminister Erik Solheim besøkte forrige uke partikontoret til Miljøpartiet De Grønne. Her kom han med råd om hvordan partiet skal seire i valget.

«Ekte grønn entusiasme på partikontoret til @Partiet foran innspurten. Gøy å være med og dele erfaringer fra valgkamper i Norge og utlandet!», skrev han på Twitter etter besøket.

Overfor Dagsavisen bekrefter Solheim at han gir SVs hovedkonkurrent, MDG, strategiske råd.

– De grønne har nå trolig like mye entusiasme som alle de andre partiene til sammen. Men det er et nytt parti med begrenset erfaring. De har derfor bedt meg å dele erfaringer fra valgkamper i Norge og utlandet, skriver Solheim i en epost fra Mexico By.

LES OGSÅ: Slik går det med de grønne i Europa

Hjertesak

Videre forklarer Solheim at han har «uformelle samtaler med ledende folk i partiet». Solheim skriver at han er svært imponert over det MDGs stortingsrepresentant og talsperson Rasmus Hansson har fått til som en enmannsgruppe på Stortinget.

– Hvorfor vil du gi MDG råd?

– Miljø er det definerende spørsmålet i vår generasjon. Det har alltid vært min politiske hjertesak. Ingen andre spørsmål er så viktige for menneskenes felles framtid. Blir De Grønne sterke på valgdagen legger det også press på andre partier så de blir grønnere.

– Hva slags råd gir du MDG?

– Først og fremst å kjempe med nebb og klør for å holde miljø på toppen av den politiske dagsorden. Men det har de tenkt ut helt uten meg.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

SV får ingen råd

Solheims gamle parti, SV, som risikerer å gå tilbake i oppslutning etter årets valg, får ikke samme rådgiving.

«SV er opptatt av at alle som kjemper for miljøet skal gjøre et godt valg. Erik er en dyktig mann og har sikkert gitt kloke råd til MDG. Vi har ikke vært i dialog med ham denne valgkampen, men får mange råd fra flere som var sentrale i SVs regjeringsapparat», skriver partisekretær Kari Kaski i en SMS til Dagsavisen.

Solheim er den andre profilerte tidligere SV-toppen på kort tid som toner flagg til et annet parti. Tidligere kunnskapsminister for SV, Øystein Djupedal, varslet i sommer at han har meldt seg inn i Arbeiderpartiet. «Jeg kjenner ikke igjen det SV jeg var stolt av», forklarte Djupedal til Aftenposten.

Det er ikke Solheims begrunnelse for å ikke å hjelpe sitt gamle parti.

– Hvorfor rådgir du ikke SV?

– Jeg har bestemt meg for ikke å snakke offentlig om norsk innenrikspolitikk så lenge jeg bor i Paris. Derfor gir jeg heller ikke MDG råd gjennom media, men i direkte samtaler. Jeg snakker for øvrig med mange norske politikere, både fra regjeringen og opposisjonen.

– Tror du SV-ere vil reagere på at deres tidligere leder og miljøvernminister nå rådgir hovedkonkurrenten i årets valg?

– Hvis det går så bra for MDG på valgdagen som det ser ut, vil de ta velgere fra mange partier, både fra høyresiden og venstresiden. Deres blokkuavhengige posisjon er veldig vellykket, sier Solheim.

LES OGSÅ: Djupedal ut av SV i protest mot Syria-forlik

Hansson: Inspirerende

Rasmus Hansson sier rådene fra Solheim er «nyttig og inspirerende».

– Solheim er kanskje den mest erfarne miljøpolitikeren Norge har. MDG er et udogmatisk, ferskt og kunnskapssøkende parti. Vi tar imot råd fra alle som har lyst til å gi oss råd, sier Hansson.

MDG-sjefen kaller omfanget av rådgivningen «ganske skrint».

– Solheim bor i Paris og bruker mye av tida på reise. Jeg har truffet ham to ganger og skulle møte ham forrige uke, men det ble avlyst. Han hadde et uformelt møte på partikontoret. For partiet er det en inspirasjon å ha han på besøk. Jeg får en oppmuntrende epost ca. én gang i måneden. Ellers vet vi at er det noe vi vil spørre han om, så svarer han, sier Hansson.

Han erkjenner at MDG ikke bare drar nytte av Solheims miljøkompetanse, men også spør han til råds om makt og strategier.

– Selvfølgelig spør vi han om det. Vi haler ut av ham så mye vi kan når det gjelder det politiske håndverket, sier Hansson.

– Hva tenker du om at Solheim velger å gi MDG råd og ikke SV?

– Det eneste jeg vet er det Solheim selv har sagt, nemlig at han gir råd til enhver som ber om det, enten det er MDG eller et annet parti. Vi ber om det. Vi har nytte av det. Hvilke råd han gir andre, har jeg ingen anelse om, og det er heller ikke vår sak, sier Hansson.