Nyheter

– Stakkars SV og MDG

– Vi kunne aldri ha samarbeidet med et parti som behandlet sine partnere som Johansen gjør, sier Erik Lunde (KrF) og Hallstein Bjercke (V).

Av: Marie Melgård og Sofie Prestegård

– Makan til arroganse! Her sier Johansen at det ikke er noe vits å stemme på SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG), fordi det er Aps politikk som skal gjelde uansett. Dette er Ap i god gammel stil, hvor avgjørelsen er tatt når Youngstorget har bestemt seg, sier kulturbyråd i Oslo Hallstein Bjer cke.

Dagsavisen møter to hoderystende sentrumspolitikere på Bjerckes kontor i Oslo rådhus.

Foran dem ligger Dagsavisens intervju med Raymond Johansen hvor han garanterer at dersom venstresiden i Oslo vinner valget, skal Aps modell for eiendomsskatten bli gjeldende og inntektene skal gå til Aps valgkampsaker, barnehage og eldreomsorg.

– Det er oppsiktsvekkende lesning. Her avlyser Johansen valgkampsakene til SV og MDG, og sier at han er sjefen som skal bestemme alt. Ikke bare garanterer han for modell, men også hva alle pengene skal gå til. Da er det ikke noe igjen til de andre partiene, sier Lunde.

LES OGSÅ: - Ingen sperrer for privatisering

De mener Johansen tar SV og MDG for gitt, og har ett råd til partiene:

– Dette kan dere ikke finne dere i. Vi kunne aldri ha samarbeidet med et parti som behandlet sine partnere på den måten Johansen gjør. Stakkars SV og MDG, sier Bjercke.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook

Aps manglende samarbeid

Da Johansen fremdeles var partisekretær i Ap, advarte han partiets tillitsvalgte mot å opptre arrogant overfor samarbeidspartier. Under valget i 2011 fikk Ap høyest oppslutning, men tapte ordføreren fordi de ikke klarte å bygge allianser. «Vi skal ha respekt for andre partiers egenart og prioriteringer», var Johansens budskap den gang. Nå går han i fella selv, og det er ikke attraktivt for KrF, som pekes ut som en framtidig alliansepartner for Ap nasjonalt:

– Jeg har registrert at Ap flørter med KrF og vil samarbeide med oss, men denne saken er et godt eksempel på hvorfor Ap ikke klarer å samarbeide. De greier ikke å bygge tillit hos andre partier, sier Lunde.

I Oslo har KrF og Venstre i 18 år sittet med makten under ulike konstellasjoner sammen med Høyre. Det kunne ikke ha skjedd, dersom Høyre oppførte seg som Ap, mener Bjercke og Lunde.

– Hadde byrådsleder Stian Berger Røsland sagt noe sånt, ville våre partier stått i brann. Men han skjønner at sånn gjør man bare ikke. Man avlyser ikke hverandres saker før valget, sier Lunde.

Pussig kritikk

Raymond Johansen er overrasket over den krasse kritikken.

– Dette er de samme partiene som har etterlyst en avklaring på eiendomsskatten. Når jeg nå kommer med avklaringen, kaller de det arrogant. Jeg mener det er pussig. Jeg har full respekt for SV og MDGs politikk. Det jeg er tydelig på overfor velgerne, er hva jeg vil legge til grunn. Er det arrogant? Jeg synes vel det er mye mer arrogant å ikke fortelle velgerne hva man vil gjøre i hovedstaden før valget, sier Johansen.

LES OGSÅ: Spår kaos på venstrefløyen

– Samarbeider utmerket

Byrådslederkandidaten sier det ikke er stor uenighet om saker mellom Ap og de andre partiene, men de har hatt ulike syn på hvor stort bunnfradraget på eiendomsskatten skal være.

– Det var påkrevd å avklare. Det har jeg gjort, og det var viktig for meg. Vi har et godt forhold til de andre partiene, det trenger ikke Lunde og Bjercke bekymre seg over. Ap har lang erfaring med samarbeid: Vi satt i en samarbeidsregjering i åtte år, og forrige gang Ap hadde makt i Oslo var det i samarbeid med SV. Det fungerte utmerket.

– Den klareste arrogansen i denne diskusjonen er Høyres og Fabian Stangs påstand om at vi ikke trenger eiendomsskatt. Oslo trenger flere lærere og SV vil ha gratis aktivitetsskole for alle barn. Vi vil selvfølgelig samarbeide med partier som vil innføre eiendomsskatt, for slik kan vi skape en mer rettferdig by som satser på barna, skriver SVs førstekandidat, Marianne Borgen i en SMS til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Rødt gir full skattestøtte til Ap