Nyheter

Butikker holder ulovlig åpent

Til tross for forbudet mot søndagsåpne butikker velger en rekke butikker likevel å holde åpent.

Bilde 1 av 2

Det yrer av liv i Oslo sentrum på søndagene om sommeren. Parkene fylles, det er markeder, boder og uteserveringer. Og en hel masse butikker holder åpent, til tross for forbudet mot søndagsåpne butikker.

Kiosker, bensinstasjoner og små matbutikker kan ha lov til å holde åpent på søndagene. Men i sentrum holder også en rekke helsekostbutikker, klesbutikker, interiør- og gavebutikker og smykkebutikker åpent.

Ifølge en oversikt fra LO Media fra mars i år holder halvparten av butikkene på Grünerløkka ulovlig åpent på søndager.

Unntaksbestemmelser

– Det finnes ingen unntaksbestemmelser som gjør at klesbutikker i Oslo kan ha åpent på søndager, sier næringspolitisk direktør i Oslo Handelsstands Forening, Jon Anders Henriksen.

Ifølge Henriksen finnes det en rekke unntaksbestemmelser for søndagsåpne butikker, som souvernirbutikker, kiosker, bensinstasjoner og dagligvarebutikker under 100 m². Men det er ingen unntaksbestemmelser som gir for eksempel klesbutikker eller interiørbutikker muligheten til å holde åpent på søndager.

– Det finnes unntak for turistkommuner, men det gjelder ikke Oslo. Åpenbare souvernirbutikker, butikker som selger hageartikler, kiosker og matbutikker under 100 m² har alle unntakshjemler, sier han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Henriksen sier han også har lagt merke til at flere butikker holder ulovlig søndagsåpent.

– Så vidt vi har hørt er det ikke våre medlemmer som gjør dette. Ingen har meldt tilbake til oss om at dette er et stort konkurranseproblem, selv om det er irritabelt at enkelte butikker ikke følger det samme regelverket som resten av bransjen, sier næringsdirektøren.

Han er soleklar på at det ikke er greit å bryte loven, selv om man er en uavhengig liten butikk med lave marginer.

– Man skal respektere regelverket, og konkurrere på lik linje med alle andre. De som driver næring i strid med loven ødelegger konkurransen mot dem som ikke bryter loven, sier Henriksen.

Rammer de seriøse

Førstekandidat for Oslo KrF, Erik Lunde, sier til Dagsavisen at han selv har lagt merke til at en rekke butikker holder åpent på søndager til tross for at de ikke har lov.

– Alle som driver næring skal følge regelverket. De som ikke gjør det rammer de seriøse aktørene, sier han.

– Er det ikke hyggelig at søndagsåpne butikker skaper litt liv i bybildet på søndager?

– Jo, men det finnes regler for hvilke typer butikker som kan holde åpent. Man kan alltids diskutere som små, hyggelige butikker skal ha lov til å holde åpent på søndager, men vi har et regelverk for at det skal følges. Vi kan ikke ha det sånn at noen tar seg til rette og får et konkurransefortrinn foran de som følger reglene, sier Lunde.