Nyheter

Unnskylder barnehagesalg

Politikere havner i en boble, som det er viktig å komme seg ut av, mener KrFs førstekandidat i Oslo, Erik Lunde. Han tar oss med til sitt sted i Oslo.

Feite måker og småsur trekkspillmusikk preger plassen utenfor Oslo S – rett ved den tidligere «plata».

– Hvorfor har du tatt oss med hit?

– Jeg valgte dette stedet fordi jeg har en del sterke møter med folk her, sier Lunde som har vært frivillig på Kirkens bymisjons gategudstjeneste her.

Det er disse menneskene det er viktigst å lage politikk for, mener Lunde som også har vært frivillig på et værested i Trefoldighetskirken. Her husker han spesielt godt et møte med en ung mann, som knapt kunne stå på egne bein.

– Han fikk en vaffel og mistet den rett i gulvet. Så spurte han om han kunne låne flygelet der, og det var jo vi veldig skeptisk til fordi det var et dyrt flygel. Men så lot vi han få prøve, og han spilte helt nydelig klassisk musikk, i halvannen time. Det var en sterk påminnelse om at ingen er bare det du ser.

LES OGSÅ: Vil ha matpakkefri barnehage

Tviler

Lunde har vært politisk aktiv i 20 år, men føler seg komfortabel med merkelappen politiker.

– Ofte tenker jeg at jeg er en ganske dårlig politiker, fordi jeg ofte tviler ganske mye på at mitt parti har de suverent beste løsningene på alle spørsmål.

– Som politiker havner man i en boble som det er viktig å komme seg ut av, sier han videre.

– Vi er lei oss

Akkurat nå er han i hvert fall KrFs førstekandidat i Oslo, med hovedsaken: Oslo skal bli verdens beste by for barn og unge. Samtidig har KrF sittet i byrådet som valgte å selge og konkurranseutsette barnehager.

– Det har skapt utrolig mye uro blant foreldre, ansatte og barna. Jeg har sagt i bystyret at vi er lei oss for at vi var med på det vedtaket, og det mener jeg politikere kan være flinkere til å innrømme. Det er lett å si nå i ettertid at det forsøksprosjektet burde ikke vært gjennomført.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Ikke stoppeklokke

Lundes partifelle, eldrebyråd Aud Kvalbein, har skapt reaksjoner etter å ha sagt at det ikke finnes stoppeklokke i Oslos eldreomsorg. Heller ikke Lunde mener stoppeklokka finnes.

– Nei. Det mener jeg at vi ikke har.

– Så du er uenig med de tillitsvalgte i Fagforbundet, der?

– Jeg tror at vi skal lytte til det de ansatte forteller om sin hverdag. Det er ikke noe politisk ønske at det skal være noe stoppeklokkeomsorg i Oslo. De ansatte i hjemmetjenesten skal ha tid til å yte god service overfor brukerne.

– 20 minutter på å vaske et eldre menneske. Er det god nok tid?

– Jeg sitter ikke med nok fagkunnskap til å avgjøre hva som er god nok tid til å utføre hver enkelt oppgave, men jeg registrerer at det er ganske god tilfredshet med hjemmetjenesten i Oslo, selv om det helt sikkert kan bli bedre. Når vi sitter i byrådet og i posisjon, blir man ofte opptatt av å forsvare det bestående, og for meg er det viktig at vi evner å ha et kritisk blikk på det vi gjør.

LES OGSÅ: I Vøyensvingen barnehage er én av tre ansatte menn

– Problemet med MDG

KrF hadde jevnstor oppslutning med MDG ved forrige valg. Nå rykker MDG fra på målingene, og kan få en viktig vippeposisjonen til høsten, men Lunde setter spørsmålstegn ved menneskesynet deres.

– Jeg vil bare vite hva de mener om menneskets plass og rolle i samfunnet, og jeg ble veldig overrasket over at MDG svarte at de ikke mente det var viktig å definere sitt menneskesyn. De har folk i partiet som definerer seg som sosialister, liberalister, konservative og anarkister. Det er det jeg tenker er det store problemet med MDG; du vet ikke hva du får.

– Bare ring, Raymond!

Det er ikke bare MDG Lunde er kritisk til: «Sommeren er endelig her. Anundsen grilles på Stortinget.» er blant Twitter-meldingene fra Lunde denne våren.

– Du er en klar motstemme til den blåblå regjeringen, men et blått byråd vil du ha.

– Det er stor forskjell på en blåblå regjering og et byråd med Høyre, Venstre og KrF, med tydelig forankring i sentrum. Ideologisk er det også betydelig mindre forskjell mellom Høyre og KrF, sammenlignet med KrF og Frp, sier Lunde som har det klart at de har ingen planer om å skifte samarbeidspartnere.

– Men Raymond Johansen må gjerne ringe. Jeg er sikker på at KrF og Ap i Oslo har mange ting vi kan samarbeide om for å gjøre Oslo bedre.

Mer fra Dagsavisen