Nyheter

Blå planer for Grorud

Den blåblå regjeringen lover å sette av penger til Groruddal-satsingen, men er tause om hvor mye.

Tross het diskusjon om Frp og Høyres regjeringssamarbeid var det kun en varm klem som ble utvekslet mellom kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) da de møtte hverandre på Ammerud i går. Her skulle de få harde krav fra Oslo-byrådene om videreføring av Groruddalsatsingen.

– Vi vil videreføre Groruddalsatsingen, men spisse den inn mot enkelte delområder som vi ser at vi ikke har like gode resultater i, sier Bård Folke Fredriksen (H), som er Oslos byråd for byutvikling.

Han viser til Ammerud, som et av områdene der Oslo kommune ikke har sett like klare resultater om andre områder i Groruddalen etter åtte og halvt år med satsing.

LES OG SE  OGSÅ: Grorud-treneren: Hemmeligheten bak vår suksess

Vil videreføre

Områdesatsingen har vært et spleiselag mellom stat og kommune. Nå sier Sanner at han er rede til å bidra fra statens side.

– Nå handler det ikke om staten skal bidra til Groruddalsatsingen, men hvordan, sier Sanner.

Staten og Oslo kommune er også enige om å spisse satsingen, også på felt som utdanning, arbeid og helse.

– Det er viktig at vi ikke bare fortsetter satsingen i samme spor, mener Sanner.

Taus om tall

Dagsavisen har tidligere skrevet om regjeringens kutt på 8 millioner kroner i Groruddalsatsingen, som da ble forklart med at kommunene må ta ansvar.

– Vil staten bidra i like stor grad som tidligere?

– Beløpet har vi ikke tatt stilling til, sier Sanner.

Han sier samtidig at staten ønsker å bidra for å hindre at det blir for store levekårsforskjeller.

– For nasjonen er det viktig at vi lykkes i Oslo og i Groruddalen, sier Sanner.

Høyre har også et landsmøtevedtak på at de skal forsterke og fornye Groruddalsatsingen. Hva i all verden det vil munne ut, sier Sanner han skal jobbe videre med sammen med kommunene.

LES OGSÅ: Vil ha milliardsatsing i flere byer

Aktivitetsplikt

For Horne sitt departementet er gratis kjernetid et viktig bidrag til områdesatsingen.

– Noe av det som er viktig nå er å rekruttere flere foreldre til å benytte gratis kjernetid. Ett av målene er å få flere foreldre ut i jobb. Mange av dem som bor her har kanskje vært i landet lenge, men likevel ikke kommet seg ut i arbeid, sier Horne på vei rundt på Ammerud.

Nå utvides ordningen, som Horne stemte mot i opposisjon, til å gjelde 4- og 5-åringer i lavinntektsfamilier over hele landet. Horne har også flere tanker om hvordan ordningen kan videreutvikles.

– I gamle Oslo har man utvidet gratis kjernetid til å gjelde også treåringer. Det er også gode resultater med å knytte gratis kjernetid til aktivitetsplikt, sier Horne.

Mer fra Dagsavisen