Nyheter

På vakt mot Arbeiderpartiet

Raymond Johansen har ringt, men MDGs Lan Marie Nguyen Berg er ikke fornøyd. Hun venter på telefon fra byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Bilde 1 av 2

– Miljø er en av Høyres hovedsaker i valget – de vil gjøre Oslo til verdens beste miljøhovedstad. Undersøkelser viser at høyrevelgerne er opptatt av klima. Da mener vi det ville vært naturlig med en telefon til oss. Isteden forsøker Røsland å klistre oss til venstresiden, sier Miljøpartiet De Grønnes 1.kandidat i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, til Dagsavisen.

Det kan vise seg å bli en uklok taktikk, påpeker hun.

Veien til flertall i hovedstaden kan se ut til å gå gjennom Miljøpartiet de Grønne.

LES OGSÅ: Til valg på stans av E18-utvidelse

Oppgang

En fersk meningsmåling i VG viser at MDG i Oslo får 8,8 prosent oppslutning – og er det tredje største partiet i Oslo etter Ap og Høyre.

Dette er en oppgang fra den forrige Oslomålingen som Klassekampen publiserte i april. Da fikk MDG 7 prosent i Oslo, var fjerde største parti og på vippen mellom blokkene.

– Jeg skjønner at Høyre er i et samarbeid i dag og at de er lojale til det, men når stemmene blir telt opp på valgdagen regner jeg med at Høyre er et parti som ønsker å beholde makten i Oslo. Da tror jeg de brått kan bli interessert i å forhandle med oss også, sier Nguyen Berg.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Ap-samtaler

En som imidlertid har ringt, er Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen. Som Dagsavisen tidligere har omtalt, slenger ikke Johansen rundt seg med sonderingstelefoner. Rødt-leder Bjørnar Moxnes har ikke hørt et knyst fra Ap.

– Vi ser at Ap liker å understreke at vi har en diaolog. Det er forståelig, de vil ha makten tilbake i Oslo, sier Berg.

Meningsmålingene tyder på at Arbeiderpartiet er avhengig av MDGs gunst, skal de få en slutt på nær 20 års langt borgerlig styre i Oslo.

I TV 2s prognose for Oslo i juni, får de rødgrønne partiene 26 mandater og MDG får fire. Til sammen gir det et flertall med ett mandats overvekt, noe som er nok til å vippe de borgerlige ut av byrådet.

Men Nguyen Berg lar seg ikke overbevise av en «konstruktiv samtale» med Johansen. Hun synes Aps klimaregnskap både lokalt og nasjonal er begredelig.

LES OGSÅ: Byene venter ikke på ny klimaavtale

På vakt

– Vi er på vakt mot Aps miljøretorikk. De siste 25 årene har ikke Ap nasjonalt prioritert klima og miljø, men heller olje. I Oslo ser vi at de har stemt for mer vei, selv om de nå sier at de vil gjøre Oslo grønnere. Vi vil samarbeide med dem som gir den beste grønne politikken, så vi lar oss ikke sjarmere så lett, sier Nguyen Berg.

– Det høres ut som du har mer tiltro til Høyres miljøpolitikk enn Aps?

– Nå har Høyre i Oslo fått boltre seg fritt lenge. Utslippene har gått opp, det er mer trafikk og vi har ikke fått de sykkeltiltakene som var lovet. Høyre har ikke gjort en god jobb i Oslo. Men vi ser ikke på politikk i en rød-blå akse, men en grønn-grå. Der scorer Høyre og Ap likt.

LES OGSÅ: Rødt utestengt fra partilederdebatt

Gir slipp på andre saker

For Berg er det ikke noen forskjell på styringsalternativene Ap/SV eller Høyre/Venstre i Oslo. De er like dårlige på klima, mener hun. Det som utgjør en forskjell er om MDG blir med eller ikke.

– Det er oss det står på om vi får et grønt skifte etter valget eller ikke. Oslovelgerne er klar for det. Vi får gode målinger gang på gang. Alle partiene sier de nå er opptatt av miljøsaken, men ingen har vist det i praksis. Vi skal gjøre Oslo så grønn som mulig, så vår oppgave er å finne det alternativet som er villig til å bli med på det, sier Nguyen Berg.

– Men på mange andre politikkområder så er det stor forskjell på hvilken blokk som kommer til makten. Er dere ikke opptatt av det?

– Vi setter klima- og miljøpolitikken øverst. Da er vi nødt til å gi slipp på andre saker på veien. Som et lite parti i et potensielt samarbeid får vi ikke gjennomslag for all vår politikk. MDG er i alle fall redelig overfor våre velgere, de vet at vi prioriterer miljø først, sier hun.

LES OGSÅ: – Raymond har ikke ringt

Lett å måle

Når utgangspunktet for partiet er at man kan vippe begge veier, og meningsmålingene tyder på at MDGs mandater er avgjørende for et flertall, kan vi se for oss at MDG bytter side om de ikke får nok gjennomslag? Tja, sier Berg.

– Går vi inn i et samarbeid, er vi lojale til det. Men det fordrer at man får det man er lovet. Det MDG er opptatt av kan enkelt måles: Vi vil ha klimautslippene ned, flere sykkelveier, bedre luft og færre biler. Det er lett for oss og velgerne å vurdere om vi får gjennomslag i et samarbeid eller i et byråd, sier hun og legger til:

– Mange sier at man ikke kan stole på MDG fordi man vet ikke hvilken side vi velger. Men det er oss man kan stole på: Det er klart hva vi ønsker for Oslo. Punktum, sier Nguyen Berg.

LES OGSÅ KOMMENTAR: Rasmus på vippen

KrF og Venstre gir Ap i Oslo en kald skulder

Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen i Oslo holder døren åpen for samarbeid med sentrum etter kommunevalget, men får nei fra KrF og Venstre i Oslo.

Oslo har hatt borgerlig styre siden 1997. I dag er det Høyre, Venstre og KrF som styrer i hovedstaden, i et budsjettsamarbeid med Frp.

– Vi har ingen planer om å skifte samarbeidspartnere, fastslår Kristelig Folkepartis gruppeleder i Oslo, Erik Lunde, overfor Aftenposten.

Venstre sier spørsmålet ikke har vært noe tema i partiet.

– Vi går til valg på byrådssamarbeid med Høyre og KrF, sier leder Espen Ophaug.

Raymond Johansen holder på sin side døren åpen for alle, bortsett fra Høyre og Frp.

– Jeg er åpen for å snakke med alle partier som ønsker en annen retning, sier han til Aftenposten.

Både SV og Rødt understreker at Johansen må vende seg til dem hvis Ap ønsker en ny retning. (NTB)

Mer fra Dagsavisen