Rasmus Hansson. FOTO: NTB SCANPIX

Rasmus på vippen

KOMMENTAR: Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen vil nok godblunke til Rasmus Hansson i tida framover.

Stemningen blant velgerne er like omskiftelig som været. I vinter var det full trøkk på Ap og nedtur for Høyre og Frp. Valgvinden snudde i april. Ap fikk motvind. Høyre og Frp medvind. Nå kan det ha snudd igjen.

På to meningsmålinger det siste døgnet er Høyre på vei ned, mens Ap fyker opp. Frp står på stedet hvil på et lavere nivå enn valgresultatet. På DNs partibarometer går Ap fram 3 prosentpoeng til 40,3 prosent. Høyre faller 4,1 prosentpoeng til 22,1 prosent. På TV2s kommunevalgbarometer går Ap fram med 2,8 prosentpoeng til 35,8 prosent. Høyre faller 4,1 prosentpoeng til 25,9 prosent. Hadde det vært kommunevalg i dag ville Ap ha vunnet flere større byer. Hadde det vært stortingsvalg, ville Aps Jonas Gahr Støre ha avløst Erna Solberg som statsminister.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Det mest interessante er likevel det som skjer med Miljøpartiet De Grønne (MDG). Partiet er i støtet. Ifølge målingene er MDG i en vippeposisjon mellom blokkene og kan komme til å avgjøre byrådsskifte i Oslo til høsten og regjeringsskifte i 2017.

Gjennomsnittet av meningsmålingene i mai plasserer Miljøpartiet De Grønne over sperregrensen til Stortinget med 4,1 prosent. Det ville ha gitt sju stortingsrepresentanter. Målingen gir de rødgrønne partiene til sammen 83 representanter, som er to representanter unna flertallet. Jonas Gahr Støre trenger dermed støtte fra Rasmus Hansson (MDG) for danne ny regjering. TV 2s kommunevalgbarometer viser at De Grønne også er på vippen mellom blokkene i hovedstaden. Hvis De Grønne velger å støtte de rødgrønne partiene i Oslo bystyre, blir Raymond Johansen (Ap) ny byrådsleder med knappest mulig flertall. Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen vil nok godblunke til Rasmus Hansson i tida framover.

LES OGSÅ: – SVs grunnfjell er borte