Nyheter

Vil gi heroin til Oslos narkomane

HELSE: Thorvald Stoltenberg og ­Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Tone Tellevik Dahl, vil hjelpe tunge narkomane med legemiddelassistert heroin.

Ved kjøkkenbordet hjemme hos Thorvald Stoltenberg tar han og Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl til orde for heroinassistert behandling i LAR.

- Vi kan ikke vende ryggen til en liten gruppe syke mennesker når vi vet at medisinen finnes, sier Tone Tellevik Dahl, leder for Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre og kommende ordførerkandidat for Oslo Arbeiderparti.

I slutten av november bestemmer Oslo Arbeiderparti hva de skal gå til valg på ved neste høsts kommunevalg. Nå tar Tellevik Dahl og mangeårig forkjemper for en ny narkotikapolitikk, Thorvald Stoltenberg, til orde for at Oslo skal bli forsøkskommune for heroinassistert behandling i legemiddelassistert rehabilitering (LAR), som innebærer at narkomane kan få heroin gjennom helse­vesenet. I dag får over 5.000 tunge narkomane hjelp med syntetiske stoffer som metadon og Subutex, mens heroin som medisin ikke er noen mulighet.

- Jeg syntes vi skal prøve alle tilgjengelige muligheter for å hjelpe folk som er syke. Det gjør vi ved alle andre sykdommer, men når vi kommer til rusrelaterte sykdommer begynner moralen å spille inn, og alt blir vondt og vanskelig, sier Tellevik Dahl.

Stoltenbergutvalget

Det er fem år siden Stoltenbergutvalget la fram sin rapport om en ny narkotika­politikk, men fortsatt ligger rapporten langt nede i skuffen til helsemyndighetene. Utvalgsleder Thorvald Stoltenberg (83) forteller at han gjennom arbeidet med rapporten ble overbevist om at mange tunge narkomane vil få et bedre liv med heroinassistert behandling.

- Det er sju land i Europa som har gjort det vi foreslår med forsøksordningen. De fornyer forsøksordningen hvert år fordi det er vellykket. Jeg har selv besøkt noen av stedene, og det er ganske imponerende. Det er ikke sånn at vi foreslår å dele ut heroin på gata. Det er legesentre der det må være helsepersonell som overvåker heroinbehandlingen. Jeg er overbevist etter å ha reist rundt at dette kan hjelpe folk som ellers ikke kan bli hjulpet, forteller Stoltenberg.

Under et besøk i Sveits fikk han blant annet følge fire narkomane gjennom deres heroin­behandling.

- Alle kom tilbake til sine familier og til jobben sin etter behandlingen. Det var umulig å merke på dem at de hadde vært så syke som de hadde. Det var på grunn av behandlingen, sier Stoltenberg.

Kontroversielt

Debatten om heroinassistert behandling har lenge vært vanskelig i Norge. Ofte møter utenlandske erfaringer og ny forskning moralske argumenter som at man må ha en nulltoleranse for narkotika, og at et ja til heroinbehandling i helsevesenet er å innse at man har tapt kampen mot narkotika.

- Jeg syntes det er litt rart at noen tar fram den moralske pekefingeren med en gang. Ja, det er forbudt, men så lenge det er under streng medisinsk kontroll bør vi tørre å sette i gang et prøveprosjekt, sier Tellevik Dahl.

Stoltenberg stemmer i.

- Narkomane har den siste straffbare sykdommen i landet. Det er forunderlig. Med slike holdninger blir det i hvert fall lenge til vi oppnår et narkotikafritt samfunn. Selv om jeg må si at ut ifra dagens situasjon er jeg i sterk tvil om det er virkelighetsnært. Jeg håper det, men da er det underlig at man på veien ikke vil behandle med de metoder som er mulige, sier han.

Også i Arbeiderpartiet har heroin i LAR vært omdiskutert, men i våres indikerte stortingsgruppa at de var positive til tiltaket. Nå er det Oslo Ap Tone og Thorvald må overbevise.

250 dødsfall i året

Stoltenberg har ikke bare ledet utvalget om narkotikapolitikk. Han har også selv opplevd at datteren Nini ble heroinavhengig. I sommer gikk Nini bort, men 83 år gamle Stoltenberg brenner fortsatt for å få endret narkotikapolitikken.

- I 2001 gikk hele familien og Nini ut med at hun var avhengig. Allerede det første døgnet ringte det flere hundre hit. Nå ringer det et par stykker i uka og spør om råd. Jeg har ikke noe råd, bortsett fra at du ikke må gi opp. Hvis du gir opp, går det galt. Din eneste mulighet er å stå på. Det kommer voldsomt mange skuffelser, men hvis du står på og har håpet med deg, er det mange ganger det går bra, forteller Stoltenberg.

Han vil ikke være skarp i kritikken mot helsemyndighetene, og kaller dagens narkotikapolitikk for «anstendig».

- Men det dør 250 mennesker av narkotikarelaterte sykdommer hvert år. Jeg blir så opphisset over at folk ikke ser ut til å ta det på alvor, sier han.

stian.fyen@dagsavisen.no